StoryEditor

Smer už má generálneho prokurátora (video)

19.06.2013, 00:00
Voľba v parlamente. Za hlasného protestu opozície bol zvolený Jaromír Čižnár (na snímke).

Bezvládie na generálnej prokuratúre sa skončilo. 82 poslancov vládneho Smeru včera zvolilo za generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Bývalý spolužiak premiéra Roberta Fica by mal na kľúčový post zasadnúť napriek tomu, že Ústavný súd ešte nevylúčil, že Slovensko už jedného generálneho prokurátora má – Jozefa Čentéša.

Opozícia preto pred voľbou na protest odišla zo sály. Jej lídri jednohlasne označili postup Smeru za „deštrukciu právneho stavu“, či „návrat pred rok 1989“.

Gašparovič sa vraj poponáhľa
Opoziční poslanci očakávajú, že prezident Ivan Gašparovič tentokrát nebude s menovaním otáľať. Čižnár by sa tak mohol ujať vedenia prokuratúry už tento týždeň. Hovorca hlavy štátu Marek Trubač sa zatiaľ nevyjaril, kedy Gašparovič pristúpi k menovaniu Čižnára. Prezident nenájde na zvolenom kandidátovi na generálneho prokurátora nič, čo by nebolo v poriadku a bránilo by jeho vymenovaniu do funkcie, myslí si šéf parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). „Priebeh voľby nebol poznačený žiadnym presviedčaním poslancov, pečiatkovaním či kontrolovaním, voľba bola legitímna,“ tvrdí.

VIDEO: Paška je presvedčený, že prezident nenájde na Čižnárovi nič

 

Ďalšie možnosti opozície, či samotného Čentéša sú značne obmedzené. „Viem si predstaviť, že budúci prezident by mohol využiť právo odvolávať generálneho prokurátora, ktoré mu dáva ústava v mene reštitúcie práva,“ uviedol poslanec Peter Osuský (SaS). Samotný Čenétš je však naďalej presvedčený, že ak Ústavný súd rozhodne v jeho prospech a zruší rozhodnutie Gašparoviča nevymenovať jeho tak zostáva stále v hre. „Dnešná voľba tým bude spobychnená a prezident bude musieť opäť konať.“

Čakanie na Macejkovú
Ústavný súd má Čentéšovu vec stále na stole. „Ak rozhodne, že právo bolo konaním prezidenta porušené, vznikne absurdná situácia, že budeme mať dvoch právoplatne zvolených kandidátov na generálneho prokurátora,“ hovorí predseda NOVA Daniel Lipšic. Šéf Ústavnoprávneho výboru Robert Madej to odmieta s tým, že Čentéšovi chýba k tejto pozícii podpis prezidenta.

Poslanec OĽaNO Miroslav Kadúc zašiel ešte ďalej. Každý občan, o ktorého veci bude v budúcnosti rozhodovať Generálna prokuratúra môže podľa neho zvážiť podanie na Ústavný súd, v ktorom bude namietať porušenie svojich občianskych práv z dôvodu nelegitímneho vedenia prokuratúry. „S najväčšou pravdepodobnosťou došlo k porušeniu ústavných princípov, tradícií a zvykov.“ Právnici s týmto názorom nesúhlasia. Eduard Bárány z Ústavu štátu a práva SAV je presvedčený, že na takého úvahy nie je dôvod, pretože Čižnár bol podľa neho zvolený v súlade so zákonom a legitímne.

01 - Modified: 2004-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Penta je aktívna v správe pohľadávok 02 - Modified: 2004-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Investície do fondov opäť presiahli pol miliardy 03 - Modified: 2004-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trichet a prieskum ZEW stopli rast eura
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:50