StoryEditor

Trichet a prieskum ZEW stopli rast eura

09.11.2004, 23:00
Trichet a prieskum ZEW zastavili rast eura, vyjadrenia šéfa ECB o škodlivosti silnejúcej európskej meny podporila aj Európska komisia

Vyjadrenia šéfa Európskej centrálnej banky Jeana-Clauda Tricheta, ktorý označil aktuálne prudké posilnenie eura (resp. oslabenie dolára) za "nevítané" a "brutálne", dokázali zastaviť znehodnocovanie americkej meny. Investori sa v pondelok neúspešne pokúšali pretlačiť euro cez technickú hranicu krátkodobého maxima 1,2969 USD/EUR, silno prekúpené euro sa však ani na tri pokusy nedokázalo dostať cez hodnotu 1,2984 USD/EUR, kde leží nové tohtoročné maximum.
Zasadnutie skupiny G10 v Bazileji síce v oficiálnej správe z rokovania neprinieslo významné informácie, čo neznamená, že na ňom neodzneli zaujímavé vyhlásenia. Okrem J. C. Tricheta volatilitu na devízovom trhu označil za škodlivú aj jeho kolega Guy Quaden, guvernér Belgickej národnej banky. V rozhovore s belgickými novinami De Tijd povedal: "Nie je vhodné, aby euro pokračovalo v zhodnocovaní, ešte menej sa hodí akcelerácia tohto trendu." K bankárom sa pridala aj Európska komisia. "Myslím si, že s postojom pána Tricheta sa stotožňuje Európska komisia aj členské štáty -- prehnaná volatilita a neodôvodnené pohyby výmenných kurzov neprospievajú hospodárskemu rastu," uviedol hovorca EK Gerassimos Thomas. Podľa agentúry AFP rapídne posilnenie eura bude jednou z hlavných tém na pondelkovom stretnutí ministrov financií členských štátov eurozóny.
Prvé vyjadrenie J. C. Tricheta na adresu škodlivosti posilňovania eura neprinieslo rovnaký efekt ako podobné varovanie z januára. Vtedy využil zasadnutie G10 na konkrétnejšie formulovanie postoja ECB k úrovni výmenného kurzu. Podobné zasadnutia dávajú členom Bankovej rady ECB možnosť individuálnej prezentácie, ktorú nedostanú v správe prijímanej na pravidelnom zasadnutí bankovej rady. V úvode roka po verbálnych intervenciách J. C. Tricheta, ku ktorým sa neskôr pridali aj guvernéri jednotlivých bánk v systéme eurozóny či francúzske a nemecké politické špičky, vyvolali výber ziskov a výpredaj eura. Tentoraz sa iba zastavilo jeho zhodnocovanie, pod čo sa podpísal aj výrazný prepad nálad nemeckých investorov monitorovaných inštitútom ZEW. Index v novembri klesol na 13,9 bodu oproti októbrovej úrovni 31,1 bodu. Analytici očakávali, že klesne len na 30 bodov. Vďaka tomu sa kurz eura a dolára v neskorých popoludňajších hodinách v utorok posunul pod hranicu 1,29 USD/EUR. Aj keď hospodársky rast eurozóny stagnuje a spotrebiteľský predaj trpí málokrvnosťou, nálady investorov sú zamerané na špekulatívne znehodnotenie dolára. Iba pád pod strednodobý kĺzavý priemer a záver pod hodnotou 1,28 môže zastaviť snahu o posilňovanie eura, ktorého volatilný potenciál sa do uzávierky HN pohyboval v intervale od 1,2860 (dvojité minimum) do 1,304 USD/EUR (vrch pondelkového bollingerovho pásma).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 22:18