StoryEditor

Penta je aktívna v správe pohľadávok

09.11.2004, 23:00
Penta sa dištancuje od konkurznej mafie, v ekonomike Slovenska je viac ako 200 miliárd pohľadávok, ktoré sú predmetom konaní podľa doteraz platnej legislatívy.

Finančná skupina Penta, ktorá je jedným z kľúčových hráčov na domácom trhu s pohľadávkami, tvrdí, že pri vymáhaní dlhov postupuje iba v súlade s legislatívnymi normami a nesnaží sa o ovládnutie majetku životaschopných firiem cez vyhlasovanie zinscenovaných konkurzov tak, ako sa to pripisuje práve konkurznej mafii. Penta pôsobí v oblasti správy a vymáhania pohľadávok niekoľko rokov. Firma vytvorila joint venture so spoločnosťou Credit Suisse First Boston pod názvom Vinaco Holding Limited.
Penta spájanie finančných skupín s konkurznou mafiou vníma o to citlivejšie, že práve v týchto týždňoch vrcholí ďalší tender štátnej spoločnosti Slovenská konsolidačná (SK) na odpredaj zhruba 15-miliardového balíka pohľadávok z reštrukturalizácie slovenských bánk. Penta pritom jeden balík pohľadávok bánk v hodnote 13 miliárd korún od SK odkúpila už v roku 2001.
"Upozorňovanie na finančné skupiny mi pripadá, ako keby boli veritelia tí zlí, ktorí naháňajú poctivých podnikateľov. Ide pritom o pohľadávky, ktoré nevedeli od dlžníkov vymôcť ani banky a dlžníci sa často bránili aj protizákonnými praktikami. Veď my predsa pôsobíme očisťujúco," povedal na stretnutí s novinármi člen Predstavenstva Penty Jaroslav Haščák.
Ministerstvu spravodlivosti SR Penta už zaslala viaceré svoje požiadavky na novelizáciu starého zákona o konkurze a vyrovnaní. Ministerstvo pripravuje pre túto oblasť úplne nový zákon, ale už vyhlásené konkurzy sa ešte stále musia riadiť staršou legislatívou. Tá bola v októbri opäť novelizovaná s cieľom skrátiť lehotu od návrhu na vyhlásenie konkurzu do vyhlásenia konkurzu. Išlo o poslanecký návrh vychádzajúci zo skúseností Slovenskej konsolidačnej. V ekonomike Slovenska je totiž stále viac ako 200 miliárd pohľadávok, ktoré sú predmetom konaní podľa doteraz platnej legislatívy.
Úspešnosť Penty pri vymáhaní pohľadávok dokumentuje to, že zo spomenutého 13-miliardového balíka Slovenskej konsolidačnej, odkúpeného v roku 2001 za celkovo 431 miliónov korún, firma ročne získava zhruba 85 až 110 miliónov Sk. "Každoročne z vloženej investície získavame späť asi 20 až 25 %," konkretizoval Haščák. Z predmetného balíka cez exekúcie alebo konkurzy Penta zatiaľ dokázala vymôcť pohľadávky v nominálnej hodnote 4,7 miliardy Sk, pohľadávky v objeme 3,4 miliardy Sk boli označené ako nevymožiteľné a v konaní má Penta stále ešte zostávajúce pohľadávky vo výške 4,7 miliardy Sk.
V súčasnosti Penta spravuje pohľadávky v celkovej hodnote 12 miliárd Sk. Evidované sú voči viac ako 100 dlžníkom a odkupovala ich nielen od Slovenskej konsolidačnej, ale aj od iných súkromných subjektov. Historicky Penta spravovala pohľadávky v objeme 25 miliárd korún. Priamo si vymáha zhruba 90 % skúpených dlhov a len zostatok ďalej predáva iným záujemcom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. máj 2024 00:28