StoryEditor

Hokej-MS: Rakúšania sa boja debakla a spomienky na 1996

03.05.2005, 16:00
Autor:
TASRTASR
Nie úplne zápas o "ničom", ale predsa len trochu ničotná akcia bude vrcholom bojov v základnej A-skupine hokejových MS v Rakúsku. Vo viedenskej Stadthalle ide Rakúšanom o to, čo trefne vyjadril tréner Herbert Pöck: "Proti Slovákom urobíme všetko, aby sme nedostali debakel."

A čo sa týka favorita, ten hrá o prestíž a prípadne o termínové rozdelenie zápasov druhej fázy. Tréner František Hossa je však ďaleko od bohorovnosti svojho tímu, nabitého silou NHL: "V určitých fázach hry v zápase s Ruskom ukázali svoju silu. Myslím si, Rakúšania že sú nepríjemný súper a v žiadnom prípade nemôžno žiadnu ich činnosť podceniť."
Po deviatich rokoch sa hokejová špička opäť presťahovala do krajiny zasnežených alpských končiarov a svetoznámych hudobných skladateľov. Pre usporiadateľský tím však spomienka na MS 1996 velila rýchlo zabudnúť. Na poslednom viedenskom šampionáte síce domáci hráči senzačne zdolali práve Slovensko 2:1, no nakoniec sa nedokázali udržať medzi elitou a zostúpili do B-kategórie. Spomienka sa napokon obnovila ďalšou hrozbou o zotrvanie v elite a opäť na domácom ľade. Aj keď slovo ľad je trochu silný výraz, lebo roztápajúci sa rybník v Stadthalle spolu s neznesiteľnou teplotou sú ešte väčším faux pas organizujúcej krajiny, ako nárez jej hokejovej reprezentácie 5:0 od Bielorusov.
Pritom Rakúsko je od roku 1998 pravidelným "štamgastom" svetového áčka a na posledných MS dokonca predviedlo jedno zo svojich najlepších vystúpení. V základnej skupine chýbal mužstvu okolo skúseného Dietera Kalta a talentovaného Thomasa Vaneka iba kúsok k zdolaniu rivalov zo Švajčiarska, či neskorších majstrov sveta z Kanady. Po suverénnom postupe síce nasledovali tri prehry v osemfinálovej časti a koniec štvrťfinálovým ambíciám, napriek tomu si rakúska "orlica" vybudovala značný rešpekt u svojich súperov. Tento rok zverenci trénera Herberta Pöcka museli oželieť viaceré veľké posily a v príprave sa poskladal veľmi mladý tím. Slovensko nad Rakúskom z 19 meraní síl 14-krát vyhralo a trikrát prehralo, skóre je jasne v jeho prospech.
RAKÚSKO: 8,174 mil. obyvateľov, 8303 registrovaných hokejistov, 213 rozhodcov, 24 hál, 25 účastí v A-kategórii MS, medaily: 2 bronzy.
Káder na MS:
brankári - Bernd Brückler, Patrick Machreich, Jürgen Penker
obrancovia - Andre Lakos, Philippe Lakos, Robert Lukas, Michael Stewart, Martin Ulrich, Gerhard Unterluggauer, Emanuel Viveiros
útočníci - Raimund Divis, Christoph Harand, Patrick Harand, Dieter Kalt, Roland Kaspitz, Markus Peintner, Gerald Ressmann, Mario Schaden, David Schuller, Oliver Setzinger, Matthias Trattnig, Daniel Welser

01 - Modified: 2003-01-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Konica a Minolta sa dohodli o fúzii 02 - Modified: 2003-01-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Daňový relativizmus 03 - Modified: 2003-01-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Háklivá rovnováha na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 08:59