StoryEditor

Konica a Minolta sa dohodli o fúzii

07.01.2003, 23:00

Japonské spoločnosti Konica Corp a Minolta Corp sa dohodli na fúzii, ktorá ich môže katapultovať do prvej ligy výrobcov kancelárskych zariadení. Obidve firmy sa v čoraz väčšej miere sústreďujú na kancelárske zariadenia, ktoré medzičasom tvoria veľkú časť príjmov Minolty a Konice vynášajú viac než fotografické filmy.
Ako informuje agentúra Reuters, spoločnosti v auguste tohto roka prostredníctvom akciového swapu vytvoria holding Konica Minolta Holdings Inc, pričom pomer výmeny akcií bude určený 16. januára. Ich kombinovaný ročný príjem presahuje bilión jenov (8,4 mld. USD), čo však nepredstavuje ani len tretinu príjmov japonskej trhovej jednotky Canon Inc. Nový holding by mal v obchodnom roku 2005/2006 (do 31. marca) zarobiť1,3 bil. jenov a zaznamenať prevádzkový zisk 150 mld. jenov, pričom výhody z fúzie by mali dosiahnuť 50 mld. jenov. Obidve spoločnosti zároveň oznámili, že celkovú pracovnú silu chcú do roka 2005 znížiť zo súčasných 38 500 o 4 000.
Niektorí analytici však vyjadrili obavy, že Konicu, ktorej trhová kapitalizácia dosahuje dvojnásobok Minolty, môže zaťažiť nepriaznivá bilancia jej partnera. Poukázali na reformy a prepúšťanie v Minolte, ktoré mali zlepšiť jej finančnú situáciu, no podľa ich názoru prípadné výhody na kľúčovú divíziu kancelárskych zariadení sú otázne. Výkonné kopírovacie stroje Konica totiž slúžia odlišnej klientele než lacnejšie zariadenia Minolta, čo obmedzuje možnosti úspor na údržbe a servisných službách. A hoci spoločnosti majú zhruba rovnaké ročné príjmy, ich trhová hodnota sa v posledných rokoch podstatne vzdialila, keďže Minolta zaznamenala vysoké straty a používala príliš diferencovanú stratégiu.
Napriek tomu niektorí pozorovatelia upozorňujú na úspešnú reformu bilancie Minolty, o čom svedčí aj vzostup akcií o viac než 60 % v posledných štyroch mesiacoch minulého roka, keď jej úspory nákladov umožnili zvýšiť prognózu zisku aj napriek klesajúcim príjmom. Na druhej strane však jej lacnejšie farebné laserové tlačiarne ohrozujú nové produkty Canonu a Hewlet-Packard, ktoré sú najväčšími výrobcami takýchto zariadení. Kancelárske zariadenia a digitálne fotoaparáty a kamery sa stali najpozitívnejšou oblasťou pre japonských výrobcov technologických produktov a Canon a japonská dvojka Ricoh Co vďaka nim zaznamenali rekordné zisky. Minolta ani Konica však neboli schopné posilniť pozíciu svojich značiek v rozvíjajúcom sa segmente digitálnych fotoaparátov, kde dominuje Canon, Sony Corp a Olympus Optical Co Ltd. Analytici preto vidia len malú pravdepodobnosť, že by si Konica a Minolta vydobyli silnejšiu pozíciu na tomto trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 09:55