StoryEditor

Poslanci rozhodli: Trnka nebol zvolený (video)

Sledovali sme online | Koalícia si nateraz môže vydýchnuť, Dobroslava Trnku sa zvoliť nepodarilo.

 

19:35 Opozičný Smer-SD očakáva od Dobroslava Trnku, že sa aj po dnešnej opakovanej tajnej voľbe generálneho prokurátora obráti na Ústavný súd (ÚS) SR. Pred novinármi to vyhlásil predseda strany Robert Fico, podľa ktorého bola aj dnešná tajná voľba absolútne zmanipulovaná.

19:27 Voľba generálneho prokurátora bola tajná. "Nevidím najmenší dôvod pochybovať o tom, že tajnosť voľby bola narušená. Poslanci hlasovali tajne, upravovali svoje hlasovacie lístky samostatne bez toho, že by ich mohol niekto iný vidieť," povedal dnes na pôde parlamentu jeho podpredseda Pavol Hrušovský (KDH).

19:25 Opozičný kandidát na post generálneho prokurátora Dobroslav Trnka získal v poctivej tajnej voľbe 70 hlasov, teda ešte o jeden hlas menej, ako má celkovo k dispozícii opozícia. Po vyhlásení výsledkov dnešnej tajnej voľby to vyhlásil predseda parlamentu Richard Sulík (SaS).

19:07 Dnešné hlasovanie poslancov Národnej rady SR je dobrou správou pre Slovensko. Uviedla to premiérka Iveta Radičová v reakcii na tajnú voľbu generálneho prokurátora (GP), v ktorej neuspel bývalý GP Dobroslav Trnka.

18:48 Opozícia zajtra spíše dôvody, pre ktoré by chcela odvolať premiérku Ivetu Radičovú. Najneskôr vo štvrtok by mali návrh na jej odvolanie podať.

18:34 Podľa oficiálnych výsledkov poslanci generálneho prokurátora nezvolili. Svoj hlas odovzdalo všetkých 150 poslancov. Za Dobroslava Trnku hlasovalo 70, proti nemu 17 a 29 poslancov sa zdržalo, 34 hlasovacích lístkov bolo neplatných. Po vyhlásení výsledkov zaznel v parlamente potlesk.

18:20 Smer na brífingu po tajnej voľbe zopakoval obvinenia z konroly voľby zo strany koalície. Podľa strany teda voľba bola zmanipulovaná chystajú sa podať návrh na ústavný súd.

18:14 Podľa neoficiálnych informácií získal Dobroslav Trnka 70 hlasov a nebol zvolený.

18:03 Oficiálne výsledky tajnej voľby budú známe o 18:30.

17:59 Pavol Hrušovský ukončil tajnú voľbu generálneho prokurátora.

17:58 Poslanec KDH Július Brocka potvrdil pre HN, že vhodil hlasovací lístok do urny. Pritom ešte počas dneška nevylúčil vynášanie lístkov.

17:46 Poslanci Smeru-SD Pavol Paška a Robert Kaliňák išli hlasovať spoločne. Paška s úsmevom povedal, že chcel voliť Čentéša (kanditáta koalície, pozn. red), "ale čo už, keď sa vzdal."

17:32 Poslanci Anna Belousovová a Rudolf Púčik vyšli po voľbe medzi prvými. Odmietli povedať koho zvolili, pretože ide o tajnú voľbu.

17:25 Podpredseda parlamentu Pavol Hrušovský otvoril tajnú voľbu generálneho prokurátora. Ak bude zvolený Dobroslav Trnka, Iveta Radičová odstúpi z postu premérky.

17:22 Pred začatím tajnej voľby sa dostal k slovu poslanec Smeru-SD Pavol Paška. Poslanec SDKÚ-DS opustil sálu, "pretože sa už na to nemohol pozerať."

17:15 Zatiaľ čo poslanci hlasujú o zákonoch, ktoré boli predložené do programu popoludní, balkón v parlamente vo švíkoch. Okrem zástupcov médií sú tu aj viaceré známe osobnosti, ako napríklad Zuzana Wienk z Aliancie Fair play. V sále ostali aj zástupcovia Slovenskej pospolitosti.

17:05 Tesne pred dnešnou tajnou voľbou generálneho prokurátora prelomili poslanci veto prezidenta Gašparoviča a schválili zákon o verejnej voľbe generálneho prokurátora.

16.50 „Pred voľbou nebudem nič komentovať,“ reagoval na obvinenia Smeru šéf klubu SDKÚ-DS Jozef Mikuš. Rovnako to odmietol komentovať aj predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Podpredseda klubu SaS Szilárd Somogyi však pre HN povedal, že za svojich poslancov môže povedať, že „nič také sa nebude diať“.

16.35 Smer-SD zvoláva pár minúť pred voľbou mimiriadny brífing. Robert Fico oznamuje, že koalícia chystá ďalší volebný podvod. Získal informácie, že koalícia si dohodla, že každý jej klub špeciálne označí hlasovací lístok, čím si budú môcť odkontrolovať, ako kto hlasoval. „Opäť premiérka oklamala slovenskú verejnosť.“ Ak sa to potvrdí, Smer to napadne na Ústavnom súde.

16:30 Po stretnutí predsedov klubov so skrutátormi Sulík vyhlásil, že lístky poslanci počas voľby generálneho prokurátora do urny vhodia. "Voľba je tajná, lístky budeme vhadzovať, nebudeme ich fotiť. Ja už neviem, čo mám viac urobiť," uviedol predseda parlamentu.

Tvrdí, že tajnej voľby, ktorú teraz zabezpečil organizačnými opatreniami, sa môžu báť aj niektorí poslanci Smeru. "Keď tá voľba je naozaj tajná, ani opoziční poslanci nemusia hlasovať za pána Trnku. Možno aj v Smere niekoľko slušných ľudí," dodal Sulík.

Potvrdil, že nevie, čo chce Kaliňák ohlásiť. "Neviem, aký koaličný podvod chce ohlásiť. Urobil som všetko preto, aby bola tajnosť voľby zabezpečená. Ja len evidujem, že keď v parlamente niečo povie, je to nejaká hlúposť na entú, nejaká šaškáreň. Nepočul som od neho ešte nič konštruktívne."  

16:21 Poslanec Smeru-SD Robert Kaliňák ohlásil na 16:30 brífing vo vestibule parlamentu. Dôvodom je odhalenie koaličného podvodu pri voľbe generálneho prokurátora. Predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) pre HN povedal, že netuší, o čo ide.

15:55 Jediný kandidát vo voľbe generálneho prokurátora Dobroslav Trnka, počas voľby nebude prítomný v NR SR. Potvrdila to hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tokolyova. Kde sa bude v tom čase zdržiavať, Tokolyova neprezradila. "Nepoznám jeho pracovný program," povedala pre HN.

15:37 Podpredseda Most-Híd Ivan Švejna pre HN povedal, že 16:15 sa u predsedu parlamentu Richarda Sulíka (SaS) stretnú podpredsedovia strán a asi 16:30 bude rokovať poslanecký klub Mosta. "Ja svoj hlasovací lístok určite nevynesiem. Neviem ako sa zachovajú ďalší poslanci.Uvidíme čo bude na klube."

15:13 Podpredseda KDH Július Brocka HN potvrdil, že kresťanskí demokrati sa stretávajú na rokovaní klubu o pol piatej. Vynášanie hlasovacích lístkov nevylúčil. Údajne dnes počul rozhovor podpredsedu Smeru Róberta Kaliňáka s predsedom Ústavnoprávneho výboru Radoslavom Procházkom (KDH), že lístky sa pri voľbe vynášali aj v minulosti a pokiaľ ich poslanec nikomu neukáže, je to podľa Kaliňáka v poriadku. "Aj podľa mňa je to v poriadku," odpovedá Brocka na otázku či aj on v tomto spôsobe voľby nevidí problémy.

15:03 Poslancov je v rokovacej sále pomenej. V pomerne "poctivom" počte sedia len poslanci klubu SaS. Takmer všetci členovia klubov KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd v sále chýbajú. Či prebiehajú ďalšie rokovania o spôsobe voľby generálneho prokurátora sa nám zatiaľ nepodarilo overiť.

14:57 Pár hodín pred voľbou, ktorá môže znamenať koniec jej vlády je premiérka Iveta Radičová pokojná. "Cíti sa dobre, nervózna nie je,“ povedal HN hovorca premiérky Rado Baťo. Kým v parlamente koalícia s opozíciou preberá detaily nadchádzajúcej tajnej voľby generálneho prokurátora, predsedníčka vlády trávi deň na svojom pracovisku.

14:55 Tieňový minister spravodlivosti Róbert Madej pre HN vyhlásil, že koaliční poslanci urobia všetko preto, aby zmarili voľbu generálneho prokurátora, "to jediné čo je ešte v štáte nezávislé."

Tieňový minister spravodlivosti Róbert Madej

 

14:33 Vo vestibule NRSR je veľká exkurzia druhákov a tretiakov zo základnej školy. "Podľa mňa dnes Radičová neskončí. Spočiatku mi vadila, ale teraz už nie," hovorí presvedčivo tretiak Ino.

14:16 Úlohou koaličného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša bude zlikvidovať Generálnu prokuratúru (GP) SR podľa predstáv ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS). V dnešnej rozprave k vetovanej novele zákona o rokovacom poriadku to vyhlásil líder Smeru-SD Robert Fico. Väčšina lavíc, kde sedia poslanci SDKÚ aj KDH, je prázdna.

14:10 Poslanec Róbert Kaliňák (Smer-SD) navrhol, aby pri voľbe poslanci nemali pri sebe mobilné telefóny a fotoaparáty. Sulík s tým súhlasí.

14:09 Poslanci odhlasovali voľbu generálneho prokurátora na 17:00.

14:08 Sulík informuje o tom, aké organizačné zmeny uskutočnil v priestoroch parlamentu aby bola dodržaná tajná voľba. Pri ich čítaní sa opoziční poslanci smejú.

14:06 predseda ústavnoprávneho výboru Radoslav Prochádzka (KDH) pri rečnícom pulte hovorí, že môže dôjsť k tajnej voľbe, kde je jediným kandidátom Dobroslav Trnka.

13:57 Pred rokovacou sálou sa rozpráva ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) s poslancami - Tomášom Galbavým a Zoltánom Horváthom. "Som presvedčená, že Trnka nebude zvolený a pani premiérka zostane," reaguje na našu otázku, aký scenár očakáva pri dnešnej voľbe. Poslanci vylúčili, že by voľba mala prebehnúť obštrukciou. "Nič nie je dohodnuté, prebehne riadna tajná voľba," dodáva Horváth z SDKÚ-DS.

13:50 Richard Sulík (SAS) predĺžil prestávku schôdze do 14:00.

13:44 "Prišli sme sem kvôli jazykovému zákonu. Určite nie kvôli tým ich personálnym výmenám. Nám je jedno či tam bude panáčik A alebo panáčik B," hovorí pre HN Marián Kotleba (predseda Ľudovej strany - Naše Slovensko).

13:35 Poslanci v rokovacej sále počas prerušenej schôdze voľne diskutujú. V hlúčiku sa zabávajú poslanci SDKÚ s Františkom Šebejom (Most-Híd). Na balkóne sedia traja členovia Slovenskej pospolitosti v rovnakých tričkách.

13:23 Schôdza je prerušená do 13:45 zvolaním ústavnoprávneho výboru, ktorý má posúdiť, či môže ostať v programe zákon o regulácii v sieťových odvetviach. Podobný zákon bol totiž prerokovaný na poslednej schôdzi. O jeho vyradenie požiadal poslanec Ľubomír Jahnátek.

13:21 Richard Sulík vyradil z programu rokovania tri návrhy opozičného Smeru. Ide o novelizáciu zákona o štátnom občianstve, o vrátenie DPH na úroveň 19 percent a napokon sa nebude rokovať ani o návrhu, ktorý zavádza bankovú daň. Tieto body vyradil predseda Národnej rady SR preto, lebo ich parlament odmietol už na minulej schôdzi.

13:19 Poslanci hlasujú o jednotlivých bodoch programu dnešnej schôdze.

13:01 Predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) dnes otvoril rokovanie 18. schôdze parlamentu, ktorá je kľúčová z hľadiska budúcnosti vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Prvým bodom rokovania je opakovaná tajná voľba generálneho prokurátora s jediným kandidátom, nominantom Smeru-SD Dobroslavom Trnkom. Ak bude zvolený, Radičová avizuje podanie demisie.

12:55 Druhá tajná voľba - voľba člena Rady pre vysielanie a retransmisiu, o ktorej sa uvažovalo, že by sa mohla uskutočniť dnes po voľbe generálneho prokurátora, sa s veľkou pravdepodobnosťou preloží na iný deň. Dôvodom sú obavy vládnej koalície, aby ich druhá voľba "nemýlila" pri postupe v prípade voľby generálneho prokurátora. Po dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá to pre TASR povedal jeho predseda Dušan Jarjabek (Smer-SD).

11:27 Pozrite si tri scenáre, ako môže dopadnúť dnešná voľba generálneho prokurátora:

- Poslanci zvolia Dobroslava Trnku a Iveta Radičová dodrží svoj sľub. Táto možnosť bude znamenať odchod Radičovej z postu premiérky. Následne môžu nastať tri možnosti:
1. rekonštrukcia vlády, ktorej ostane podpora súčasných koaličných strán
2. vláda sa zostaví kombináciou strán koalície a opozície
3. budú vypísané predčasné voľby.

- Trnka bude zvolený za generálneho prokurátora a Iveta Radičová neodíde z postu premiérky. Svoj krok bude obhajovať nevyhnutnosťou reforiem, ktoré zabezpečí len jej vláda. Ak by však nastala táto možnosť, koalícia by prakticky stratila svoju väčšinu.

- Poslanci nezvolia Trnku za generálneho prokurátora. Iveta Radičová si posilní svoje postavenie vo vláde a v ďalšej voľbe bude zvolený kandidát koalície.

10:58 Predseda parlamentu Richard Sulík dal upraviť volebnú miesnosť, čím chce predísť pochybnostiam o tom, že voľba bude tajná. Znížil počet plent, kde budú poslanci vypĺňať hlasovacie lístky. Namiesto šesť sú v hlasovacej miestnosti tera iba dve, navyše oddelené kartónovou zástenou. V decembri mohli poslanci overujúci voľbu stáť blízko pri hlasujúcich poslancoch. Teraz to už nebude možné.

08:00 Na prípadný pád vlády, by najviac doplatil biznis. Zhodujú sa na tom všetci oslovení analytici aj zamestnávateľské zväzy.

07:00 Ak skupinku koaličných poslancov, ktorí hlasovali v decembri za Trnku, motivovala vtedy opozícia, budú za Trnku hlasovať aj dnes a pomôžu ho zvoliť. Tvrdí to v rozhovore pre HN politológ Ján Baránek.

00:00 Deň pravdy. Dnes sa dozvieme, či za vládou Ivety Radičovej stoja všetci koaliční poslanci. Ak bude v parlamente na post generálneho prokurátora zvolený Dobroslav Trnka, Radičová je pripravená odstúpiť z postu premiérky.

 

 

 

 

 


Ak niektorí poslanci opäť „odskočia“ v tajnej voľbe generálneho prokurátora k Dobroslavovi Trnkovi, Radičová podá demisiu. Tento krízový scenár sa premiérka včera snažila do poslednej možnej chvíle odvrátiť. V pondelok absolvovala doslova maratón utajených politických rokovaní.

 

 

 

 

 

Dopoludnia podľa našich informácií sedela so šéfom parlamentu Richardom Sulíkom, popoludní rokovala s poslancami materskej SDKÚ-DS a podvečer s koaličnými lídrami. „Bola by som rada, keby tento príbeh už bol za nami,“ povedala pri príchode na poslanecký klub SDKÚ. Na otázku, či si je istá, že dnes popoludní poslanci nezvolia Trnku, odpovedala neurčito a unavene: „Rozhodnú poslanci.“ Koaličné strany jej vzápätí v dnešnej tajnej voľbe sľúbili vernosť. Premiérkin stranícky šéf Mikuláš Dzurinda ponúkol svoj politický odhad: „Po opakovanej tajnej voľbe Iveta Radičová neodíde z postu predsedníčky vlády.“

Posledné detaily pred dnešným „dňom D“ dolaďovali koaliční lídri podvečer – po stretnutí však médiám potichu ušli. „Nebol tam žiadny výstup, ktorý by sme chceli komunikovať cez médiá,“ vysvetlil šéf poslancov Mosta-Híd László Solymos. Koalícia si podľa informácií HN mala dohodnúť systém vnútornej kontroly, ktorý by mal ostať utajený.

Predseda Smeru-SD Robert Fico priznal, že sa bojí obštrukcie, ktorou koalícia zablokuje zvolenie Trnku. Ústavný súd to zakázal, ak to urobia, navrhneme odvolať premiérku – odkázal Fico vláde.

Radičová však zopakovala svoj pokyn pre koalíciu: „Žiadne obštrukcie, riadna tajná voľba.“

01 - Modified: 2004-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lov na Arafata 02 - Modified: 2004-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Do leta s novou stratégiou 03 - Modified: 2004-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mince už padajú do hláv 04 - Modified: 2004-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cool pre Next Generation 05 - Modified: 2004-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najznámejší je Stepanov 06 - Modified: 2004-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V čom Tatry bodujú a v čom zaostali 07 - Modified: 2004-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zima s nimi vybabrala
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:52