StoryEditor

Mince už padajú do hláv

13.04.2004, 00:00
Otázka už neznie či, ale kedy. Euro na Slovensko príde bez ohľadu na to, či bude šťastím, alebo problémom. Vstup do Európskej únie znamená aj záväzok prijať jednotnú európsku menu.

Ešte donedávna autority na Slovensku zámer prijať euro formulovali slovami "Čo najskôr." Zmena nie je príkra. Pribudli len tri krátke slová. Jednotná európska mena príde na Slovensko "čo najskôr, ako to pôjde".
Pakt stability. Presvedčenie europtimistov nahlodala skutočnosť, že dve najväčšie ekonomiky eurozóny -- Nemecko a Francúzsko -- oznámili, že ich rozpočtové deficity prekročia limit troch percent hrubého domáceho produktu, teda limit platný pre členov i záujemcov o členstvo v klube. "Týka sa to aj nás... Deklarovali sme záujem vstúpiť čo najskôr do Európskej menovej únie a treba jasne povedať, že ak nebudú dodržiavané pravidlá Paktu stability a rastu, tak potom naozaj vzniká otáznik nad zmysluplnosťou vstupovania do eurozóny," povedal pre agentúru TASR slovenský minister financií Ivan Mikloš. "Som presvedčený, že bez tlaku na znižovanie deficitu nebude ani dostatočný tlak na uskutočneni...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 20:35