StoryEditor

Kupčenie zmizlo. Rómov voľby nazaujímajú (video)

28.11.2009, 18:50
Mizivá účasť, ostražití policajti, žiadne nekalé konania a unudené volebné komisie.

Taký obraz ponúkali obce Prešovského kraja s početnou rómskou komunitou, v ktorých bolo prvé kolo župných volieb plné podozrení z kupčenia s hlasmi.

„Pred dvoma týždňami prišlo odvoliť okolo štyridsať percent voličov, teraz percento,“ konštatuje poobede o tretej Dana Dlugošová predsedníčka volebnej komisie v druhom jarovníckom okrsku. V obci s viac ako pättisíc obyvateľmi žijú štyri pätiny Rómov, ktorí majú k dispozícii dva okrsky. Oba vo veľkej sále obecného kultúrneho domu , oddelené iba dlhým radom stolov. „Vyhrávame, máme už deväť voličov“, oznamuje po príchode dvojice susednej komisii, kde zatiaľ odvolili len dvaja, predsedníčka Dlugošová. Nudu si spestrujú súťažou.

Ženy v komisii si myslia, že príčinou nízkej účasti je najmä to, že kým v prvom kole mali Rómovia medzi kandidátmi na poslancov aj svojich, teraz ich župan nezaujíma. O motivačných stimuloch nehovoria, lebo vraj nič nevideli, len počuli. „Rómovia ani nevedeli o aké voľby ide, mysleli si, že volia do obecného zastupiteľstva,“ dodáva jedna z nich. Iný člen volebnej komisie tvrdí, že sa urazili a bojkotovali kandidáta Chudíka, ktorý po podozreniach z kupčenia vraj povedal, že ich hlasy nepotrebuje. Nech je príčinou nezáujmu čokoľvek, tento volebný víkend je diametrálne odlišný od toho prvého. „Každému musí byť jasné, že Rómovia boli kúpení,” hovorí s presvedčením starší muž, s ktorým sa dám do reči pred kultúrnym domom.

 

VIDEO: Kupovanie hlasov cez druhé kolo volieb sa v Ostravanoch a Jarovniciach neopakovalo


 

“Kde sú teraz, vtedy sem chodili po desiatkach ?” pýta sa. V obci je až nezvykle ticho a pokoj. Pred bočným vchodom do kulturáku postáva dvojica mladých policajtov. Cestou z Jarovníc sa zastavujem vo Svini. Rómska osada je pred dedinou. Na neuveriteľne rozbahnenom ihrisku hrajú chlapci futbal. Dvaja muži s káričkou idú do lesa po drevo. Pýtam sa ich, či boli voliť. Nechápavo na mňa pozerajú, po chvíľke mlčania zakrútia hlavami a pokračujú ďalej.

Pri vstupe do obce ma zastavuje policajná hliadka, policajti ma legitimujú a pýtajú sa, čo som chcel v osade. Je mi jasné, že pátrajú po podplácačoch. Dnes je to márne, chlapci. Mali ste ma zastaviť pred dvoma týždňami, možno by som vám dal i tipy, lenže vtedy vás nebolo.

Rozruch vo volebných štáboch kandidátov na župana spôsobuje ešte okolo obeda údajný incident v neďalekých Chminianskych Jakubovanoch. Zastavujem sa i v tejto obci. Aj tu je kľud. Ako vysvitá, incidentom malo byť to, že nejakého straníka z KDH, ktorý vraj monitoroval voľby, vykázala z obce polícia, aby sa vylúčilo podozrenie, že by mohol ovplyvňovať voličov. Niektorým sa zasa nepáčilo, že starosta vyzýval cez obecný rozhlas občanov k účasti vo voľbách. Aj keď do sčítania hlasov a vyhlásenia výsledkov ešte bolo ďaleko, podvečer už bolo jasné, že rómska karta tentokrát nezabrala.

01 - Modified: 2003-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reality show s francúzskymi politikmi 02 - Modified: 2003-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pôjde Arafat do exilu? 03 - Modified: 2003-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tretina Estóncov proti vstupu do EÚ 04 - Modified: 2003-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Riziká minoritných spoločníkov pri zmene právnej formy spoločnosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 17:10