StoryEditor

Reality show s francúzskymi politikmi

03.09.2003, 00:00

Po rekordných horúčavách, v dôsledku ktorých zomrelo vyše 10 000 ľudí, sa francúzska vláda trápi s ďalším veľkým problémom. Francúzska súkromná televízia TF1 ponúkla ministrom vystupovanie v novej "reality show" s predbežným názvom 36 hodín. Koncept je jednoduchý: politik by mal pod dohľadom kamier stráviť jeden a pol dňa v obyčajnej francúzskej rodine. Televízia z toho potom spraví hodinový zostrih, ktorý si budú môcť diváci vychutnať raz do mesiaca. Zdá sa, že niektorým členom vlády sa táto odvážna myšlienka pozdáva. Lenže zásadne proti je premiér Jean-Pierre Raffarin. Jeho odpor môže nakoniec celý projekt ohroziť.
Politická "reality show" má už za sebou prvý úvodný diel. Nakrúcal sa začiatkom leta, ale v televízii nebude uvedený. Na "skúšku" sa nechal prehovoriť Pierre Bédier, štátny tajomník ministerstva spravodlivosti zodpovedný okrem iného aj za výstavbu väzníc. Ide teda iba o malú rybu, avšak podľa toho, čo priniesli francúzske médiá, aj skúšobný diel stojí za to.
Bédier strávil dva dni v rodine 35-ročnej pôrodnej asistentky Fréderique. Pred kamerami si štátni tajomník pochutnáva na domácej husacej paštéte, ktorú si priniesol sám, pri večeri mu Fréderique hovorí, aké je to u nich v nemocnici ťažké: "Máme iba 1 800 postelí pre 2 800 pacientov." Jej kolegyňa, tiež pozvaná na večeru, sa sťažuje na malé platy. "Ste zle platení, ale politici tiež," kontruje Bédier. Po tom, ako strávil noc v hoteli, "aby neboli reči", navštívil štátny tajomník s Fréderique nemocnicu. Večer strávia sami v pizzerii, a vtedy prichádza najzaujímavejší moment. Fréderique ledva lapá dych, keď sa dozvedá, že Bédier zarába mesačne 10 000 eur, zatiaľ čo ona aj s nadčasmi iba 2 200. Po skončení nakrúcania si štátny tajomník pochvaľuje "ľudský rozmer" dvoch dní strávených s Fréderique.
Skúška sa teda podarila, čo však ďalej? V prvom dieli "na ostro", ktorý by sa mal vysielať v polovici októbra, má byť hviezdou hovorca vlády Jean-François Copé. Pred kamery sa mu evidentne chce ísť, trápi ho však odmietavý postoj jeho šéfa. Hoci Raffarin členom vlády účasť na "reality show" nezakázal, ale iba "neodporučil", jeho vôľa je zrejmá. "Premiér neoceňuje tento typ relácií, kde sa miešajú žánre. Politika na scéne je kontraproduktívna. Nie je to jej prvoradé poslanie," citovali francúzske agentúry zdroje blízke šéfovi kabinetu. Premiér má záujem iba o vystúpenie členov vlády v takých reláciách, ktoré "sú v súlade s rešpektom a vážnosťou ich úradu". Copé popiera, že by mu premiér niečo zakázal a projekt obraňuje. "Myslím si, že to môže byť pre divákov prínosom vidieť, ako pracujeme. Je to spôsob, ako ukázať, že politici nie sú mimozemšťania," vyhlásil hovorca vlády. "Ak je ,reality show' to, byť na pódiu vedľa pornoherečky, kde sa ma pýtajú, či som už fajčil trávu, tak to nie je to, čo chcem," snažil sa upokojiť premiéra, že do žiadneho dobrodružstva sa nedá zatiahnuť. "Naším želaním je jednoducho priblížiť politikov k občanom a sprostredkovať im na niekoľko hodín život Francúzov," tvrdí viceprezident TF1 Etienne Mougeotte. Zároveň dodáva, že "ak Copé povie nie, projekt sa skončí".
Budúcnosť relácie 36 hodín však nezávisí len od hovorcu vládu. Okrem neho totiž väčšina politikov nemá chuť dva dni žiť pod drobnohľadom kamier. Už to odmietli predstavitelia opozičnej ľavice. Možno aj preto, že názov 36 hodín evokuje zámer vlády zrušiť výdobytok minulej ľavicovej garnitúry -- 35-hodinový pracovný týždeň. Svoju nechuť vyslovil aj najsledovanejší člen vlády, minister vnútra Nicolas Sarkozy.
"Neprichádza do úvahy, aby mi niečo na jeden a pol dňa zabránilo pracovať. Riskoval by som, že svojich hostiteľov budem vyrušovať, keď uvidia množstvo telefónov, ktoré by bolo treba nainštalovať a ktoré by neprestajne vyzváňali," povedal Sarkozy pre denník Le Monde. Podobne budú argumentovať možno viacerí oslovení ministri. Možno aj z obavy, aby sa podobne ako kolega Bédier nepošmykli, a v slabej chvíli nevytárali pred celým národom výšku svojho mesačného platu.
Do polemiky okolo politickej "reality show" sa zapojila aj verejnoprávna televízia. Christopher Baldelli, generálny riaditeľ France 2, sľubuje divákom na tento rok: "Nula percent reality show a 100 percent rozumu." Teda najmä žiadny "voyerizmus", ako ho vo viacerých programoch ponúka konkurenčná TF1.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 23:20