StoryEditor

K arbitráži sa pridáva ďalšia poisťovňa

18.01.2008, 09:27
Aktualizované 14:20 | V arbitrážnom spore so štátom sa k akcionárovi Dôvery, firme HCEE pridáva aj akcionár Apolla .

Akcionár poisťovne Apollo spoločnosť E.I.C. ešte nevie, akú výšku financií bude požadovať. Poisťovňa Apollo má v súčasnosti vyše 440 tisíc poistencov, kým Dôvera vyše 860 tisíc. O tom, že sa pridá k arbitráži uvažuje aj akcionár Unionu, holandská poisťovacia skupina Eureko B.V. Akcionár Dôvery včera zaslal predarbitrážnu výzvu adresovanú ministerstvu zdravotníctva, financií, zahraničných vecí, Úradu vlády a predsedovi vlády. Od štátu požaduje 15 miliárd korún.

Premiér Robert Fico však odmieta vyplatenie miliárd. Ako hovorí, akcionár Dôvery je súčasťou finančnej skupiny Penta. „Klasický prípad. Finančná skupina Penta verzus Slovenská republika,“ hovorí Fico. Sumu, ktorú žiada firma označil za obyčajné výpalníctvo. Premiér Fico zdôraznil, že odmieta, aby si súkromné poisťovne vytvárali zisk z peňazí štátu. „O akých 15 miliardách hovorí Penta? O tých, ktoré chcela zobrať z verejného zdravotníctva?“ pýta sa líder Smer - u. „Oni si teraz myslia, že sa roztrasieme od strachu a začneme snáď s Pentou rokovať na tému, že tak dohodneme sa na nejakej inej sume, len nás preboha nežalujte,“ dodáva premiér.

Na margo požadovanej sumy hovorca skupiny Penta Martin Danko povedal, že ide o odborný odhad budúcich výnosov, o ktoré poisťovňa príde po zmene legislatívy. „Považujeme túto sumu za reálnu a verím, že ju pred súdom dokážeme obhájiť.“ Hovorca označil predarbitrážnu výzvu za poslednú možnosť, ako vyriešiť spor so štátom. Ficove vyjadrenia považuje Danko za pokus o odvedenie pozornosti. Ako hovorí, bol dôvod očakávať, že Slovensku v prípade zákazu zisku poisťovniam hrozia súdne spory.

Poisťovne arbitrážou reagujú na schválený zákon o zdravotných poisťovniach, ktorý nadobudol účinnosť začiatkom tohto roka. Ten poisťovňam zakazuje tvorbu zisku. Kladný hospodársky výsledok môžu použiť len na úhradu zdravotnej starostlivosti. Poisťovne preto spustili petičnú akciu, v ktorej žiadali zachovať právo na tvorbu zisku, ako aj na slobodný výber poisťovne. Národná rada síce vzala petíciu na vedomie, ale jej požiadavky nesplnila.

 

Prečítajte si aj:
Podľa Penty sa Fico rozhodol arbitráž škandalizovať

Predarbitrážna výzva je podľa private equity skupiny Penta poslednou možnosťou, ako vyriešiť spor medzi SR a zahraničnými akcionármi zdravotných poisťovní mimosúdnou cestou. "Napriek tomu sa predseda vlády rozhodol celú záležitosť škandalizovať a nevyjadril sa k nej vecne, pričom minister zdravotníctva mlčí," uviedol hovorca skupiny Penta Martin Danko v reakcii na piatkové vyjadrenia premiéra Roberta Fica. Premiér sa svojimi piatkovými vyjadreniami podľa Danka otvorene prihlásil k zodpovednosti za dôsledky, ktoré vzniknú z jeho konania.
Fico označil predarbitrážnu výzvu akcionára zdravotnej poisťovne Dôvera, holandskej spoločnosti Health Insurance Companies of Eastern Europe (HICEE), za nebotyčnú drzosť a obyčajné výpalníctvo. "Nenecháme sa vydierať," vyhlásil Fico na piatkovom brífingu.

Celý článok >>

 

Prečítajte si aj:
Arbitráž má rýchlo vyriešiť spor

Scenár definitívneho rozpadu vládnej koalície je čoraz reálnejší. Smer-SD včera oznámil, že je pripravený aj na predčasné parlamentné voľby. Pre HN to potvrdil podpredseda vlády a Smeru Dušan Čaplovič. „Sme pripravení na všetko. Sú rôzne alternatívy, je na rozhodnutí ĽS-HZDS, či chce v koalícii takto fungovať.“ Kameňom úrazu sa stala osoba ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS). Premiér Robert Fico totiž podľa neoficiálnych informácií trvá na tom, aby Jureňa pre kauzu predaja sporných pozemkov vo Vysokých Tatrách – údajne pod cenu – odstúpil.

Celý článok >>

 CHRONOLÓGIA: Novela zákona o zdravotných poisťovniach
 5. júna 2007
 Ministerstvo zdravotníctva predložilo do skráteného, sedemdňového pripomienkového konania návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach. Stanovilo v ňom, že zdravotné poisťovne budú musieť kladný hospodársky výsledok použiť na úhradu zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov.
 15. júna 2007
 Ministerstvo zdravotníctva predĺžilo pripomienkové konanie k návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach.
 6. júla 2007
Ministerstvo zdravotníctva neakceptovalo väčšinu zásadných pripomienok štátnych orgánov, poisťovní a profesijných organizácií k návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach.
 
10. júla 2007
Legislatívna rada vlády na svojom zasadnutí bez pripomienok vyjadrila súhlas k návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach.
Zdravotné poisťovne vyhlásili, že sú pripravené žalovať SR kvôli ochrane investícií. Ako uviedol prezident Združenia zdravotných poisťovní (ZZP) SR Igor Dorčák, ak by súkromné zdravotné poisťovne vláda vytlačila zo systému verejného zdravotného poistenia, ich škody by sa pohybovali vo výške zhruba 30 mld. Sk. 
8. augusta 2007
Vládny kabinet schválil návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach.
10. septembra 2007
Koaličné strany sa dohodli na podpore vládneho návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach v parlamente. 
13. septembra 2007
Poslanci Národnej rady SR posunuli vládny návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach do druhého čítania.
 
10. októbra 2007
Združenie zdravotných poisťovní (ZZP) SR navrhlo, aby zisk museli použiť na úhradu zdravotnej starostlivosti nielen poisťovne, ale aj lekárne, distribútori a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Združenie tak chcelo poukázať na absurditu vládneho návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach.
25. októbra 2007
Národná rada SR schválila vládny návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach. Parlamentu sa to podarilo napriek tomu, že opoziční poslanci tesne pred záverečným hlasovaním opustili rokovaciu sálu. 
 28. októbra 2007
Akcionári zdravotných poisťovní začali pre novelu pripravovať kroky voči SR. Podľa ZZP, akcionári využijú všetky kroky a budú sa domáhať súdnej ochrany svojich práv.
18. novembra 2007
Schválenú novelu zákona o zdravotných poisťovniach označilo ZZP za právny paškvil. "Okrem toho, že novela poškodzuje slovenské zdravotníctvo a v dôsledku očakávaných medzinárodných súdnych sporov môže pripraviť slovenských daňových poplatníkov o miliardy korún, jej samotné znenie je paškvilom, ktorý vnáša chaos do verejného zdravotného poistenia," povedal výkonný riaditeľ ZZP Eduard Kováč.
19. novembra 2007
Prezident SR podpísal novelu zákona o zdravotných poisťovniach
23. novembra 2007
Skupina Penta sa rozhodla podať podnet generálnej prokuratúre (GP) pre podozrenie z neústavnosti novely zákona o zdravotných poisťovniach. Ako informoval partner skupiny Penta Jaroslav Haščák, ak prokurátor rozhodne o ich podnete kladne, podá podnet na Ústavný súd SR. "Mali sme pripravené nové projekty, ale načo by sme ich robili, keď na tom nemôžem zarobiť peniaze," skonštatoval. Haščák zároveň potvrdil, že Penta, ktorá má podiely v zdravotných poisťovniach Dôvera a Apollo, sa pripravuje na medzinárodnú arbitráž. 
26. novembra 2007
Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) vyhlásilo, že sa súdnych sporov a arbitráží so zdravotnými poisťovňami v žiadnom prípade neobáva. Ako MZ uviedlo vo svojom vyhlásení, novelou zákona o zdravotných poisťovniach napĺňa programové vyhlásenie vlády a chráni záujmy všetkých občanov Slovenska a nie úzkej skupiny podnikateľských subjektov, ktoré stoja za súkromnými zdravotnými poisťovňami. 
29. novembra 2007
Poslanci Národnej rady SR prostredníctvom novely zákona o zdravotnom poistení opäť novelizovali zákon o zdravotných poisťovniach, ktorý schválili len v októbri. Ako informoval výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní (ZZP) Eduard Kováč, parlament napravil pôvodne schválenú retroaktivitu obmedzenia použitia zisku. Poisťovne tak budú musieť na úhradu zdravotnej starostlivosti použiť svoj zisk až v roku 2009, kým v pôvodne schválenom návrhu to už malo byť v roku 2008 zo zisku vytvoreného v roku 2007.
1. januára 2008
Novela zákona o zdravotných poisťovniach nadobudla účinnosť.
17. januára 2008
Holandský akcionár zdravotnej poisťovne Dôvera zaslal štátnym orgánom SR predarbitrážnu výzvu. Spoločnosť Health Insurance Companies of Eastern Europe (HICEE) vyzvala SR na mimosúdne vyrovnanie škody vo výške 15 mld. Sk. 
18. januára 2008
Predseda vlády Robert Fico označil predarbitrážnu výzvu HICEE za nebotyčnú drzosť a obyčajné výpalníctvo. "Nenecháme sa vydierať," vyhlásil Fico. Predarbitrážna výzva podľa premiéra nie je vážnym dokumentom. Ako premiér dodal, výzva takisto neobsahuje žiadne reálne vyčíslenie škôd, ktoré teoreticky mohli vzniknúť. Navyše podľa premiéra v skutočnosti nejde o zahraničného akcionára, keďže spoločnosť HICEE sama v dokumente uvádza, že je súčasťou skupiny Penta.   
Predarbitrážna výzva je podľa private equity skupiny Penta poslednou možnosťou, ako vyriešiť spor medzi SR a zahraničnými akcionármi zdravotných poisťovní mimosúdnou cestou. "Napriek tomu sa predseda vlády rozhodol celú záležitosť škandalizovať a nevyjadril sa k nej vecne, pričom minister zdravotníctva mlčí," uviedol hovorca skupiny Penta Martin Danko. Premiér sa svojimi vyjadreniami podľa Danka otvorene prihlásil k zodpovednosti za dôsledky, ktoré vzniknú z jeho konania.
Na arbitráž so Slovenskou republikou sa pripravuje aj akcionár Apollo zdravotnej poisťovne. Firma E.I.C., a.s., dcérska spoločnosť rakúskej Eurambank ako majoritný akcionár Apollo sa na základe právnej analýzy, ktorá potvrdila porušenie investorských práv, rozhodla súdnou cestou hájiť svoje záujmy. Opiera sa pritom o dohodu o podpore a ochrane investícií medzi SR a Rakúskom. Finančné podmienky zatiaľ spoločnosť nechcela konkretizovať, nakoľko to považuje za predčasné.
ANKETAMyslíte si, že vlastník zdravotnej poisťovne Dôvera by mohol uspieť v medzinárodnej arbitráži? nie 349 (43%) áno 467 (57%) Hlasovalo 816 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-13 17:44:00 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič: Po neúspechu euroústavy treba pripraviť novú zmluvu EÚ 02 - Modified: 2005-06-13 18:02:00 - Feat.: 0 - Title: Pri útokoch v Iraku zahynulo najmenej 13 ľudí 03 - Modified: 2005-06-13 19:43:48 - Feat.: 0 - Title: Avíza 14. 6. 2005
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 22:46