StoryEditor

Gašparovič: Po neúspechu euroústavy treba pripraviť novú zmluvu EÚ

13.06.2005, 19:44
Autor:
TASRTASR

Po odmietnutí európskej ústavy vo francúzskom a holandskom referende by sa podľa prezidenta Ivana Gašparoviča mala pripraviť nová zmluva, ktorá by zakotvila potrebné zmeny pre fungovanie rozšírenej únie. "Ja osobne by som tento materiál už nenazýval ústavou, ale len zmluvou, na základe ktorej by štáty spolu v rámci EÚ napĺňali svoje predstavy," uviedol dnes pre TASR.
Za realitu prezident považuje, že zmluva o ústave pre Európu v procese ratifikácie v rámci celej EÚ neprešla. Podľa neho sa pritom nedá vracať k tomuto dokumentu opakovanými referendami alebo novými parlamentnými hlasovaniami tam, kde ju občania odmietli. "Skôr si myslím, že je potrebné pripraviť nový materiál, ktorý určite bude vychádzať z obsahu tejto zmluvy," povedal.
Osobne by navrhoval, aby najskôr jednotlivé členské štáty vypracovali vlastné materiály, čo by takáto nová zmluva mala zahŕňať. Následne by skupina predstaviteľov všetkých krajín únie na základe týchto predstáv vytvorila nový dokument. "Viem, že by to nebolo jednoduché a som presvedčený, že akýkoľvek spôsob a forma pripraviť novú zmluvu bude oveľa ťažšie, ako sa pripravovala zmluva o budúcej ústave EÚ," povedal. Za kľúčové pritom prezident považuje, aby si každý štát najprv zodpovedal otázku, či naozaj chce byť členom fungujúcej EÚ. "Podľa toho potom musíme túto zmluvu pripraviť, musíme hľadať a pristúpiť aj na kompromisy, ktoré štáty nebudú považovať pre seba za najvýhodnejšie," dodal.
Proces schvaľovania euroústavy by sa podľa Gašparoviča napriek tomu mal dokončiť v zostávajúcich krajinách európskej dvadsaťpäťky. "Je treba pokračovať, aby sme predsa len videli, ako jednotlivé štáty pripravili povedomie svojich občanov k tejto zmluve a nakoniec aj to, ako občania týchto štátov spoluprácu a žitie v EÚ vnímajú," konštatoval.
O stanovisku Slovenska v súvislosti s euroústavou bude prezident ešte pred štvrtkovým a piatkovým summitom Európskej únie hovoriť s predsedom parlamentu Pavlom Hrušovským, premiérom Mikulášom Dzurindom a ministrom zahraničných vecí Eduardom Kukanom. "Nepodarilo sa nám nájsť termín spoločného stretnutia, ale to nič nemení na tom, že o týchto otázkach chceme komunikovať," povedal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 17:43