StoryEditor

Pri útokoch v Iraku zahynulo najmenej 13 ľudí

13.06.2005, 20:02
Autor:
TASRTASR

Najmenej 13 ľudí zabili dnes útočníci pri sérii samovražedných atentátov v Bagdade a mestách severne od metropoly. Pri jednom z nich vyviazol bez zranení vysoko postavený americký diplomat, uviedli policajné zdroje.
Veľvyslanectvo USA oznámilo, že nemenovaný diplomat sa nachádzal v oblasti západného Bagdadu, kde došlo k útoku na americký vojenský konvoj. Podľa hovorcu Irackej islamskej strany zasiahla konvoj amerického činiteľa explózia krátko po tom, ako odišiel z ústredia tohto popredného sunnitského zoskupenia.
Policajti predtým uviedli, že na americký armádny konvoj v západnej štvrti Jarmúk zaútočil samovražedný atentátnik vo vozidle. Okrem neho výbuch zabil šesťročné dievča a zranil piatich ľudí. Podľa novinárov tlačovej agentúry Reuters uzavrel miesto explózie nezvyčajne veľký počet amerických vojakov.
Ozbrojenci v troch vozidlách o hodinu neskôr spustili paľbu na kontrolné stanovište irackých síl na hlavnej ceste vedúcej z Bagdadu severovýchodne do mesta Bakúba, kde zabili štyroch a zranili siedmich vojakov. Niekoľko minút na to bomba uložená v aute zranila troch policajtov idúcich vo vozidle na miesto činu.
Osem Iračanov predtým zahynulo pri dvoch samovražedných útokoch namierených proti irackým bezpečnostným silám v nepokojných mestách Tikrít a Sámarrá severne od Bagdadu.
V Tikríte, rodisku Saddáma Husajna, policajti prenasledovali podozrivého vodiča, ktorý vyhodil do vzduchu svoje auto, keď ho dostihli a obkľúčili. Explózia zabila dvoch policajtov a hasiča, ďalších 11 osôb, vrátane siedmich civilistov, bolo zranených.
Ďalší samovražedný útočník odpálil nálož vo vozidle pri hliadke irackej armády a polície v neďalekej Sámarre. O život prišli piati členovia bezpečnostných síl a ďalší piati utrpeli zranenia.
Neďaleko Bagdadu medzitým vybuchla bomba nastražená pri ceste, ktorá zabila jedného a zranila piatich príslušníkov elitnej policajnej jednotky, ktorá miestom prechádzala.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 05:15