StoryEditor

Utajený prieskum. Fica by porazil Lajčák

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák by bol lepším kandidátom vládneho Smeru na prezidenta ako premiér Robert Fico.

Vo voľbách by totiž mohol získať viac hlasov než samotný predseda vlády. Podľa zistení HN to vyplynulo zo súkromného prieskumu, ktorý urobila agentúra Polis politického analytika Jána Baránka. Do spomínaného prieskumu Baránek zaradil ako možných kandidátov oboch politikov. „Vyšlo mi, že Lajčáka by volilo viac voličov ako Fica. Ten rozdiel je pár percent, určite menej ako desať,“ uviedol pre HN. Presné čísla analytik neprezradil, keďže ide o súkromné dáta pre klienta.

 

 

 

Prijateľnejší Lajčák

Výsledky prieskumu Baránka neprekvapili. Lajčák je totiž podľa neho prijateľnejší pre širšie spektrum voličov ako predseda strany Fico. „Ide o kariérneho diplomata, ktorý je menej poznačený straníckou ideológiou, viem si predstaviť, že by mu dali hlasy aj nevoliči Smeru,“ skonštatoval. Šéf diplomacie však v rozhovore pre týždenník Plus 7 dní povedal, že nemá v úmysle uchádzať sa o post prezidenta. „Môj postoj je jasný. Chcem sa venovať zahraničnej politike tak, ako sa jej venujem celý život. Kandidovať za prezidenta sa nechystám.“

 

Snem nerozhodne

Vládna strana sa oficiálne k prezidentských voľbám stále nevyjadrila. Očakávalo sa, že rozhodnutie o tom, koho do boja o Hrad Smer postaví, padne na straníckom sneme už túto sobotu. To sa však zrejme nestane. „Nie je to v programe snemu, jedine, že by samotný predseda otvoril túto otázku, čo nepredpokladám,“ povedala predsedníčka poslaneckého klubu Jana Laššáková. Platí podľa nej, že meno strana prezradí do konca roka. Fico sa odpovedi na otázku, či bude kandidovať, opakovane vyhýba. Urobil tak aj v pondelok na diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub. „Neviem, prečo mi nechcete veriť, ale ja sa naozaj otázkou prezidentskej kampane vôbec nezaoberám. Keď príde čas a predsedníctvo rozhodne, ja to budem rešpektovať alebo to nebudem rešpektovať,“ vyhlásil pred niekoľkými dňami.

 

Vie, že musí vyhrať

Podľa Baránka to, že Smer svoje rozhodnutie odkladá, svedčí o pochybnostiach v strane pokiaľ ide o kandidatúru predsedu. „On vie, že musí vyhrať, pretože jeho neúspech by poškodil celú stranu a vládu, nie len jeho,“ zhodnotil analytik. Práve to je podľa našich informácií dôvod, prečo sa premiér ešte verejne jasne nevyjadril, či bude kandidovať. To, že by chcel, už vedeniu strany oznámil dávnejšie. Ako HN informovali, o svojich plánoch už rozprával aj s diplomatmi. Jeho podmienka však je, že musí mať istotu, že vyhrá, inak do boja nepôjde. V Smere teraz analyzujú všetky vonkajšie faktory, ktoré by to mohli ovplyvniť. Podľa našich informácií z prostredia strany, konečné rozhodnutie z Ficovej strany naozaj ešte nepadlo. „Na poslednom stretnutí povedal, že sa rozhodne v decembri podľa vlastných prieskumov,“ povedal HN dobre informovaný člen Smeru. Prezidentské voľby by sa mali konať v apríli budúceho roka, presný termín musí predseda parlamentu Pavol Paška vyhlásiť najneskôr v januári.

Pravica čaká na SDKÚ

Premiéra Roberta Fica by okrem ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka dokázala poraziť ešte expremiérka Iveta Radičová. Aj to ukázal súkromný prieskum agentúry Polis. Za najlepšiu kandidátku pravice ju považuje aj SDKÚ-DS, ktorej členkou donedávna bola. Keďže Radičová kandidovať nemieni a verejne to zopakovala niekoľkokrát, SDKÚ musí podporiť iného kandidáta. Podľa predsedu strany Pavla Freša vlastného človeka do boja nepostavia. Tvrdí, že stredopravé strany by mali staviť na spoločného kandidáta. KDH a Most-Híd sa už spojili a vyjadrili podporu Pavlovi Hrušovskému, očakávajú, že tak urobí aj SDKÚ. Tá sľubovala, že sa k jeho prípadnej podpore vyjadria po župných voľbách, stále sa však tak nestalo. „Platí naše doterajšie stanovisko,“ zopakovala hovorkyňa SDKÚ-DS Jana Zvončeková. Rozhodnúť má prezídium strany. Názory jeho členov sa však líšia. Podľa našich informácií časť vedenia SDKÚ je za vyjadrenie podpory Hrušovskému, niektorým sa pozdáva Milan Knažko. V hre je vraj aj Radoslav Procházka. „Naozaj sme sa ešte nezhodli na jednom mene, diskutujeme o tom,“ uviedol podpredseda strany Ivan Štefanec.

01 - Modified: 2005-10-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Delphi Slovensko nie je ohrozené
01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:59