StoryEditor

Delphi Slovensko nie je ohrozené

11.10.2005, 00:00
Na slovenský závod amerického koncernu Delphi Corporation by vyhlásenie platobnej neschopnosti nemalo mať vplyv. Delphi je druhým najväčším výrobcom autopríslušenstva na svete. Dôvodom na vyhlásenie platobnej neschopnosti sú najmä vysoké mzdové náklady, ale aj penzijné a zdravotné nároky zamestnancov.

Na slovenský závod amerického koncernu Delphi Corporation by vyhlásenie platobnej neschopnosti nemalo mať vplyv. Delphi je druhým najväčším výrobcom autopríslušenstva na svete. Dôvodom na vyhlásenie platobnej neschopnosti sú najmä vysoké mzdové náklady, ale aj penzijné a zdravotné nároky zamestnancov. Po neúspešnom rokovaní s odbormi firma požiadala v New Yorku o ochranu pred veriteľmi podľa 11. kapitoly amerického konkurzného zákona.
Neamerické pobočky koncernu môžu pokračovať v obchodných aktivitách bez dozoru amerických súdov. Firma očakáva, že reštrukturalizáciu v USA ukončí v prvej polovici roku 2007.
Personálny riaditeľ závodu Delphi Slovensko zo Senice Ivan Dubovan potvrdil, že problém korporácie sa ich eseročky bezprostredne netýka. "Keďže sme samostatný právny subjekt, naše výrobné operácie bežia nezávisle od USA," povedal pre HN. Ohrozené podľa neho nie sú ani mzdy zamestnancov, ktorých je 2 050. Dubovan pripomína, že záväzky voči odberateľom a dodávateľom si spoločnosť načas splní.
Senický závod vybudovali v roku 2002. Dodáva elektronické a elektrické systémy pre vozidlá Volkswagen, Porsche, Mercedes, Audi a Škoda. Zákazníkov má na Slovensku, v Česku a v Nemecku. Korporácia Delphi investovala do podniku 12 miliónov eur. "Závod na Slovensku je veľmi úspešný," povedal generálny riaditeľ Delphi Slovensko Gerhard Dischner. Výsledky prekročili očakávania celej korporácie, ktorá plánuje na Slovensku ďalšiu investíciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 23:13