StoryEditor

Hedviga opäť neuspela

09.08.2007, 00:00
Polícia môže pokračovať v trestnom stíhaní Hedvigy Malinovej za krivú výpoveď. Študentka totiž neuspela so svojou sťažnosťou proti jej obvineniu - prokuratúra ju zamietla.

"Podľa nášho názoru nebol na sťažnosť dôvod," povedal pre HN Igor Seneši z Okresnej prokuratúry v Nitre. Podľa polície študentka nehovorila pravdu, že ju vlani v auguste napadli v Nitre dvaja mladíci preto, že rozprávala po maďarsky. Za krivú výpoveď a prísahu jej hrozí až 5-ročné väzenie.
Obrana proti námietkam
Prokuratúra ďalšie informácie o kauze zverejňovať odmieta. Dôvod? Podľa Senešiho Hedvigin obhajca Roman Kvasnica "na základe toho, čo píšu novinári" podáva námietky zaujatosti vo vzťahu k vyšetrovateľom alebo prokurátorom. "A v čase, keď sú podané námietky, nie je možné v tej veci konať, čiže sa nám to neúmerne predlžuje." Na rozhodnutie prokuratúry o sťažnosti čakala aj polícia - teraz môže v stíhaní pokračovať. "Od začiatku tvrdíme, že vyšetrovanie tohto prípadu je v súlade so zákonom, čo potvrdilo aj dnešné rozhodnutie prokuratúry," reagoval včera Viktor Plézel z policajného prezídia. Ani polícia sa však k celému prípadu nevyjadruje, kým nebude vyšetrovanie ukončené.
Hedvigina nádej ešte žije
Hedvigin advokát si chce počkať na oficiálnu informáciu o zamietnutí sťažnosti. "Potrebujem najprv vidieť to rozhodnutie, čo je tam napísané, kto ho podpísal. Ja viem, prečo to hovorím," povedal Roman Kvasnica. Podľa okresného prokurátora môžu požiadať krajskú prokuratúru o preskúmanie postupu okresnej prokuratúry. "Nadriadená prokuratúra to však nemôže zrušiť, lebo voči tomu nie je opravný prostriedok," spresnil Seneši. Obhajca študentky povedal, že využijú všetky dostupné právne možnosti - aké však budú ich ďalšie kroky, konkretizovať nechcel. Podľa Kvasnicu táto sťažnosť nebola ich posledná nádej.
Študentkine sťažnosti
Malinová ešte v máji neuspela so sťažnosťou na Ústavnom súde. Namietala porušenie svojho základného práva na ochranu pred neľudským a ponižujúcim zaobchádzaním, ktoré garantujú Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd a ústava. Porušiť jej práva mala svojím konaním nitrianska okresná prokuratúra a tiež okresné policajné riaditeľstvo v Nitre. Ústavný súd sťažnosť odmietol s tým, že nevyužili najprv všetky dostupné možnosti. Podobne pochodila aj so sťažnosťou, v ktorej namietala zastavenie vyšetrovania útoku na jej osobu, keď podľa polície sa skutok nestal tak, ako ho študentka opísala.

01 - Modified: 2003-06-05 07:25:08 - Feat.: 0 - Title: Železnice a odbory sa opäť nedohodli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 17:44