StoryEditor

Železnice a odbory sa opäť nedohodli

05.06.2003, 00:00
Železničné podniky sa s odbormi opäť nedohodli na otázke rastu miezd v tomto roku. Ako po včerajšom kolektívnom vyjednávaní povedal generálny riaditeľ Železníc SR Ladislav Saxa, na požiadavky odborov, ktoré chceli mzdový nárast spolu o 13,8 percenta, sa vzhľadom na finančnú situáciu nedalo pristúpiť.
  • Zjednodušia prepravu batožín
  • "Takýto rast o mieru inflácie a päť percent navyše by pre ŽSR aj Železničnú spoločnosť predstavoval ročné náklady takmer 800 miliónov," povedal Saxa. Rovnako odbory neprijali ani variant železníc.
    Na začiatku novembra, kedy sa začalo kolektívne vyjednávanie, železnice presadzovali nulový rast miezd, ich súčasná rétorika je však miernejšia. Podľa návrhu železníc by sa mohli tarifné mzdy od 1. júla zvýšiť o päť percent, od septembra podľa vývoja hospodárenia pripadá do úvahy rast pohyblivej zložky do 3,8 percenta. K dispozícii majú podľa predbežného hospodárenia, keď klesajú prepravné výkony a tým aj tržby, každá zo železničných spoločností po 180 miliónov korún.
    Podpredseda Odborového združenia železničiarov Peter Rozložník tvrdí, že najväčším ústupkom, ktorý mohli pri včerajšom rokovaní odbory prijať, bolo zníženie požiadavky na rast miezd o mieru inflácie. Návrh železníc prerokujú a ak vyjednávači získajú mandát, budú ho oprávnení prijať. Na druhej strane, ak kompromis nedosiahnu, Rozložník nevylúčil ani ďalší štrajk. Priemerná mzda na železniciach, vrátane manažérskych postov, je v súčasnosti 15 370 korún, viac ako 70 percent železničiarov však zarába menej.

    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    19. máj 2024 08:59