StoryEditor

Študentka trvá na vyšetrovaní

14.09.2006, 00:00
Študentka Hedviga Malinová a jej advokát Gábor Gál chcú dosiahnuť obnovenie trestného stíhania vo veci údajného brutálneho útoku spred dvoch týždňov.

Študentka Hedviga Malinová a jej advokát Gábor Gál (poslanec za SMK) chcú dosiahnuť obnovenie trestného stíhania vo veci údajného brutálneho útoku spred dvoch týždňov. Už dnes chce Gál podať sťažnosť. Útla dievčina, ktorá včera po prvý raz predstúpila pred novinárov, totiž stále trvá na tom, že ju 25. augusta v Nitre napadli, zbili a okradli dvaja muži. "Ja som neklamala," vyhlásila so slzami v očiach.

Polícia: útok sa nestal
V sobotu ju dokonca polícia vraj nútila priznať sa, že si celú vec vymyslela. Polícia pre ňu prišla ráno, aby išla identifikovať možných páchateľov. Napokon však bolo všetko inak. "Šiesti policajti na mňa kričali, aby som sa priznala, že som klamárka, že klamem od začiatku." Dokonca sa jej mali vyhrážať, že ak sa neprizná, dajú ju do vyšetrovacej väzby. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka polícia v tomto prípade konala svoju prácu profesionálne a korektne. "Ak niekomu preukazujete, že to, čo hovorí, nie je pravda, tak sa určite pod nátlakom cíti." Ako dodal, celý výsluch je spracovaný na videopáske. "Nie je vôbec žiadny problém, aby sa na to pozreli príslušné orgány. Bude to zasa len jeden z dôkazov, že niekto bezprecedentne klame." Kaliňák trvá na tom, že žiadny útok sa nestal. "Po umytí nebola na tvári žiadna rana." Policajný prezident Ján Packa označil vystúpenie Hedvigy a jej advokáta za znevažovanie polície. Zastavenie trestného stíhania ešte nie je právoplatné, na ťahu je generálna prokuratúra.

Nové dôkazy?
Obnovenie stíhania je podľa Gála potrebné aj preto, že sa objavujú noví svedkovia a nové dôkazy. "Trestné stíhanie sa malo práve začať, a nie skončiť. Veď toto je nový slovenský rekord." Polícia podľa neho akoby hľadala rýchle a jednoduché riešenie prípadu. "Urobili to veľmi zjednodušene. Aha, netelefonovala, takže nehovorí pravdu, zastavme konanie." Gál kritizuje aj fakt, že polícia nekonfrontovala Hedvigu s jedným z mužov, ktorý zodpovedal identikitu útočníka. "Povedali len, že mal na ten čas alibi." Kaliňák však oponuje. "Ešte aj v posledný deň trestného stíhania polícia pracovala na všetkých vyšetrovacích verziách. Ak chce niekto naznačiť, že takto bol marginalizovaný problém, tak buď nevie, o čom hovorí, alebo úmyselne klame." Minister kritizuje fakt, že sa Gál stal advokátom v takomto prípade. "Niektorí aktéri definitívne obnažili svoju tvár a je jasné, že si chcú z tohto prípadu urobiť politickú agendu. Veľmi ma mrzí, ak ústavný činiteľ s právnických vzdelaním takýmto nezodpovedným spôsobom spochybňuje prácu polície, a tým aj kredit celej Slovenskej republiky."

01 - Modified: 2003-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SEPS zmenila dozornú radu 02 - Modified: 2003-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prioritou je severojužný smer 03 - Modified: 2003-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový vlastník TA3 04 - Modified: 2003-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zmeny v sociálnom poistení
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 14:34