StoryEditor

Kauza Simon. SIS nevidí dôvod na vyšetrovanie

01.11.2005, 23:00
Tajná služba nepreverovala prípad agrodotácií ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona ani jeho bývalého štátneho tajomníka Mariána Radošovského napriek tomu, že problematike zneužívania poľnodotácií sa venuje dlhodobo v rámci ochrany hospodárskych záujmov SR.

Tajná služba nepreverovala prípad agrodotácií ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona ani jeho bývalého štátneho tajomníka Mariána Radošovského napriek tomu, že problematike zneužívania poľnodotácií sa venuje dlhodobo v rámci ochrany hospodárskych záujmov SR. Tak znie stanovisko Kancelárie SIS s doplnením, že v prípade Simona ani Radošovského nejde o podozrenie z trestnej činnosti. Tajná služba takto reagovala na podozrenie predsedu SMK Bélu Bugára, podľa ktorého mohli informácie z dielne SIS stáť za "diskreditačnou" kampaňou voči Simonovi. "Ona sama tie informácie nemusí medializovať, sú na to rôzne iné spôsoby, o tých už ale hovoriť nebudem." Tajná služba pripomenula, že na základe ich poznatkov bolo v minulosti vznesené obvinenie zo subvenčného podvodu voči niektorým poberateľom dotácií. Niektoré podozrenia potvrdila aj finančná kontrola rezortu pôdohospodárstva, zameraná na poskytovanie a čerpanie poľnodotácií v rokoch 2002 - 2004.
Made in SMK
Člen Výboru NR SR na kontrolu SIS Ivan Farkas (SMK) má indície, že "niektoré služby pomáhajú istým účastníkom politického boja". Maďarská koalícia tvrdí, že si svoje zdroje overuje sofistikovanejšími metódami ako SIS. "Nepoviem vám, ako si to overujeme, to sú ešte tajnejšie veci ako niektoré aktivity SIS," vyhlásil Bugár. Bezpečnostný analytik Milan Žitný je presvedčený, že iniciovať preverovanie môže jedine parlamentný výbor na kontrolu SIS. "Po svojej linke môže SMK postupovať len na základe analýzy časových stôp, kedy a kde sa niektoré informácie objavili. To im do ruky nedáva dôkazy, ale len indície."
Zakrývací manéver
"Politici niekedy hľadajú náhradné témy, aby nemuseli vysvetľovať svoje. Predostretím väčších škandálov sa snažia prebiť tie, v ktorých sa zmietajú," vyhlásil pre HN šéf parlamentného výboru na kontrolu SIS Viliam Soboňa. Zástupcovia SMK oponujú, že téma zneužívania informácií SIS rezonuje na predsedníctve strany už niekoľko mesiacov. Farkas túto tému otvoril v pléne NR SR, keď riaditeľ SIS Ladislav Pittner prezentoval správu o činnosti tajnej služby. "Chcel som si overiť informácie, že pracovníci SIS preverujú na niektorých ministerstvách prácu ministrov a úradníkov. Chcel som vedieť, aký to má účel, k čomu to smeruje a aké sú výsledky," vysvetľuje Farkas. Pittner mu mal odpovedať, že agenti tajnej služby si iba plnia svoje povinnosti - keď majú informácie, tak ich preverujú.
SIS v parlamente
Farkas sa vráti k problému na najbližšom rokovaní výboru. "Som ochotný zvolať výbor, keď budem mať konkrétne podnety. Hmlisté pocity mi nestačia," poznamenal Soboňa. Podľa neho tajná služba nemôže byť úplne nezávislá od politiky. "Priamo na jej činnosť má vplyv predseda vlády a ten bol a bude vždy politickým nominantom." Členovia gesčného výboru nemajú informácie o tom, že by tajná služba na objednávku zbierala informácie na politikov alebo politické strany. Aj tak chce SMK posilniť parlamentnú kontrolu SIS.

SIS v pozornosti politikov

- Predseda vlády a SDKÚ Mikuláš Dzurinda povedal o SIS, že niekedy oznamuje "aj klebety".
- Predseda SMK Béla Bugár obvinil v júni 2004 SIS z porušenia zákona. Hovorca tajnej služby Vladimír Šimko podľa neho nemal zákonné právo poskytnúť médiám informácie o podozreniach z korupcie na rezorte pôdohospodárstva pri prideľovaní agrodotácií.
- V auguste 2003 odštartovala kauza skupinka. Dzurinda vyhlásil, že skupinka ľudí chce diskreditovať SDKÚ a SIS.
- V januári 2003 sa v médiách objavili informácie, že SIS nelegálne odpočúvala telefonický rozhovor predsedu ANO Pavla Ruska s redaktorom denníka SME. Rusko na začiatku tvrdil, že nelegálna nahrávka je dielom rezortu vnútra. Minister vnútra Vladimír Palko to vtedy označil za "najväčší útok proti svojej osobe".
zdroj: médiá

01 - Modified: 2003-01-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Taliansku opäť otvoria Sennov prípad 02 - Modified: 2003-01-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NHL
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 16:02