StoryEditor

Bratislavu čaká kinderpunk

05.04.2007, 00:00

Na Veľkonočnú nedeľu vystúpi v Bratislave idol súčasných tínedžerov - nemecká štvorica Tokio Hotel. Prečo sa stali fenoménom?
Keď sa v 90. rokoch objavila na scéne prvá umelovytvorená chlapčenská skupina New Kids On The Block, dievčatá aj ženy začali šalieť. A hudobným vydavateľstvám sa začali sypať peniaze - objavili zlatú baňu! A kopú v nej doteraz, len trochu iným štýlom...
Sladké je "out"
Ľúbostné slaďáky, modré nevinné oči a sladký úsmev - to všetko neodmysliteľne patrilo k Take That, Backstreet Boys, N´Sync, Westlife či Boyzone. K chlapčenským "boybandom", ktoré lámali ženské srdcia a peňaženky. Tzv. zostavenie skupiny na mieru sa ukázalo ako dobrý biznis. Napriek tomu, že umelé kapely obvykle nemali dlhú životnosť. Vlna zasiahla aj Slovensko a Česko, no kým u nás pokus so skupinou Street Dancers v 2. polovici 90. rokov nevyšiel, v Česku skupina Lunetic predávala státisíce albumov.
V posledných rokoch však fenomén chlapčenských skupín trocha opadol. Stále sa ich síce rodí veľa, no davové šialenstvo už nie je také silné. Publikum sa sladkých chlapcov presýtilo. Súvisí to aj s tým, že súčasná mladá generácia je drzejšia a viac rebelantská. Baží preto po iných hudobných vzoroch. Pekné tváre sú pre nich nudné.
Spomienka na Beatles
Nemecký producent Peter Hoffman im predhodil presne to, po čom túžili - štvoricu mladých tínedžerov s dlhými vlasmi, na čierno nalakovanými nechtami, tmavými očnými tieňmi a piesňami, ktoré vyzývajú "schrei!" - "krič!". "V rámci boybandov dochádza k posunu od popových trendov k subkultúram, negativizácii hrdinov, k akejsi hre na exkurz do temnejšieho sveta pre tínedžerov," tvrdí hudobný publicista Peter Motyčka. Presne takí Tokio Hotel sú. Násťroční rebeli s unisex výzorom, ktorí v strednej Európe rozpútali tzv. tokiomániu a chystajú sa preraziť aj na anglosaskom trhu. Šialenstvo, ktoré okolo seba vytvorili, niektorí prirovnávajú k tomu, čo vyvolali v 60. rokoch Beatles. Len ich imidž je iný. A na rozdiel od Beatles sa k nim hudobní kritici skôr obracajú chrbtom a to, čo je pre desaťročné dievčatá idolom, je pre nich na smiech. Zhodujú sa však v tom, že už dlho na koncertoch neodpadávalo toľko dievčat.
Tokio Hotel tak nastúpili nový trend - čierne natupírované vlasy, dotrhané rifle, punkerské náramky, drzý výraz v tvári a viac kriku ako spevu. Otázkou len je, dokedy ich udrží na vrchole.
Michaela Pašteková

01 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Niektoré potraviny zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva 02 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Konzumácia alkoholu zhoršuje alergie
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:51