StoryEditor

Konzumácia alkoholu zhoršuje alergie

09.05.2003, 00:00

Ak máte v rodine alergikov, mali by ste si konzumáciu alkoholu dobre rozmyslieť. Podľa najnovších výskumov španielskych vedcov alkohol zhoršuje alergické reakcie aj na bežné alergény ako je prach.
Až 30 percent populácie má genetické sklony byť na niečo alergickí. Parazity, infekcie a vystavenie sa určitým environmentálnym faktorom -- ako je alkohol -- môžu u človeka prirodzenú citlivosť na alergény ešte zvýšiť, tvrdí vedúci autor štúdie Arturo Gonzalez-Quintela z Complejo Hospitalario Universitario de Santiago publikovanej v magazíne Alcoholism: Clinical and Experimental Research.
Podľa jeho predchádzajúcich štúdií majú alkoholici v krvi vysokú hladinu imunoglobulínu (IgE), protilátky prítomnej pri extrémnych alergických reakciách.
V najnovšej štúdii sa španielsky tím zameral na vplyv umiernenej konzumácie alkoholu: či môže spôsobiť prudké alergické reakcie aj malé -- "normálne" -- množstvo alkoholu.
Na štúdii sa zúčastnilo 460 mužov a žien -- všetci boli pacientmi kliniky pre dospelých alergikov. Pri testoch zistili, že až 71 percent zúčastnených sú atopici -- majú predispozície na alergie. Alergia na prach postihla až 78 percent účastníkov.
Všetky skúmané osoby odpovedali na otázky týkajúce sa ich konzumácie alkoholu. Asi 57 percent atopikov pilo tri alkoholické drinky týždenne. Alergici na prach, ktorí si dopriali aspoň jeden pohárik každý deň, mali v krvi zvýšenú hladinu protilátok.
Vedci na záver štúdie konštatovali, že alkohol je rizikovým faktorom na vznik alergií: alkohol dokonca prekáža imunitnému systému človeka a aj v malých dávkach vplýva na imunitu. Za vznik alergií však nie je zodpovedný iba alkohol, ale celé životné prostredie, konštatovali vedci a odporučili jeho umiernené pitie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 20:42