StoryEditor

Za oneskorenie priznania zaplatíte

06.04.2011, 00:00
Patríte k tým, ktorí daňové priznanie nestihli podať včas alebo ho nepodali vôbec? Čakajte, že správca dane vám vyrubí sankciu.

Pokuta môže dosiahnuť až niekoľko desiatok tisíc eur v prípade, že vás daňový úrad vyzve, aby ste priznanie podali. Podľa Daňového riaditeľstva za priznanie po 31. marci hrozí fyzickým osobám minimálna pokuta 33,19 eura. Pre právnické osoby je to dvojnásobok, teda 66,38 eura. Správca dane však môže v oboch prípadoch vyrubiť sankciu až 16 596,95 eura.



Meškanie sa nevypláca
Jozef podal daňové priznanie až v júni. V oneskorenom podaní vyčísli daňovú povinnosť na 1 500 eur. Akú pokutu môže čakať? "Za nepodanie priznania v termíne mu hrozí pokuta minimálne 33,19 eura. Zároveň mu hrozí sankčný úrok za nezaplatenie dane v lehote a v správnej výške vo výške štvornásobku základnej úrokovej sadzby ECB platnej v deň vzniku daňového nedoplatku,“ hovorí Beáta Uhrinová, riaditeľka odboru služieb pre verejnosť z Daňového riaditeľstva. Ak ten nedosiahne 15 %, tak sa použije ročná úroková sadzba vo výške 15 %. Správca dane vyrubí sankčný úrok za každý deň omeškania s platbou až do dňa zaplatenia nedoplatku vrátene.

Výzva je drahá
Ak by ste daňové priznanie nepodali ani po tom, ako vás na to vyzve daňový úrad, sankcie budú oveľa vyššie. Minimálna pokuta pre fyzické osoby je až 331,93 eura. Právnickým osobám hrozí pokuta 1 659,69 eura. Najvyššia sankcia, ktorú môže daňový úrad vyrubiť, je až 49 790,87 eura. Hoci by ste nemali povinnosť podať priznanie, napríklad preto, že ste mali len príjmy oslobodené od dane a výsledkom priznania bude nulová daň, aj tak musíte priznanie po výzve daniarov podať.

Dodatočné priznanie
Sankcii sa môžete v niektorých prípadoch vyhnúť, ak chybu v daňovom priznaní opravíte v dodatočnom daňovom priznaní. Platí to však len v prípade, že daň v dodatočnom priznaní bude nižšia ako v riadnom. Priznanie označíte ako dodatočné len v prípadoch, ak ste predtým už podali riadne daňové priznanie. Ak by ste však daňové priznanie podali až na výzvu správcu dane napríklad 20. apríla, toto priznanie sa považuje za riadne, aj keď bolo podané po 31. marci. Správca dane v takýchto prípadoch uloží daňovému subjektu pokutu najmenej 33,19 eura, ak ide o fyzickú osobu, a najmenej 66,38 eura, ak ide o právnickú osobu. Správca dane je povinný pokutu uložiť.

Čo ak ste zaplatili nižšiu daň
Kalkulovať s tým, že v riadnom priznaní si vypočítate nižšiu daň, ktorú potom zvýšite v dodatočnom priznaní, sa nevypláca. Dodatočné priznanie ste totiž podľa zákona povinný podať, ak zistíte, že vaša daňová povinnosť má byť vyššia do konca mesiaca nasledujúceho, v ktorom ste to zistili. V tejto lehote musíte rozdiel dane aj zaplatiť.

A čo s vyššou
Možno ste sa pomýlili pri výpočte daňového základu a určili ste si vyššiu daň, ako ste mali. Základ dane si budete môcť znížiť len na základe skutočností, ktoré neboli predmetom daňovej kontroly alebo opakovanej daňovej kontroly. Dodatočné priznanie budete môcť v takomto prípade podať najneskôr do štyroch rokov od konca roka, v ktorom vznikla povinnosť podať daňové priznanie.

Kedy nie
Dodatočné priznanie nemôžete podať vždy. Takúto možnosť nebudete mať v prípade, ak vám správca dane doručil oznámenie o daňovej kontrole, alebo ani počas kontroly, a to až do jej skončenia. Rovnako nemôže daňový subjekt podať dodatočné priznanie ani za tie zdaňovacie obdobia, na ktoré správca dane dodatočne rozšíril výkon daňovej kontroly a tieto zdaňovacie obdobia neboli uvedené v oznámení o výkone daňovej kontroly.

01 - Modified: 2004-03-22 21:50:37 - Feat.: 0 - Title: Francúzska ľavica vstáva z mŕtvych 02 - Modified: 2004-03-22 21:57:04 - Feat.: 0 - Title: Z haagskeho rozsudku sa uviedlo do praxe len málo 03 - Modified: 2004-03-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Medzinárodný súdny dvor rozhodol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. máj 2024 13:26