StoryEditor

Francúzska ľavica vstáva z mŕtvych

22.03.2004, 23:00

Prvé kolo nedeľňajších regionálnych volieb nedopadlo pre francúzsku vládnucu pravicu dobre. Voľby povzbudili ľavicu, ktorá sa už dva roky topí v hlbokej kríze. Zle neobišla ani extrémna pravica. Podľa predbežných výsledkov získala vládna UMP spolu s ďalšou pravicovou stranou UDF na celonárodnej úrovni iba 35 percent hlasov. Ľavica, teda najmä socialisti, zelení a komunisti, dostala 40 percent hlasov. Národný front ultrapravičiara Jeana-Marieho Le Pena podporilo takmer 15 percent voličov.
Z 26 regiónov by si tak socialisti a ich spojenci mohli udržať osem, kde vládli doteraz a k tomu niekoľko ďalších "zobrať" pravici. Premiér Jean-Pierre Raffarin sa nevzdáva a verí, že situácia sa zmení na budúcu nedeľu v druhom kole volieb. Zatiaľ čo v prvom kole platí pomerný systém (do druhého kola postúpia dvaja až traja kandidáti, ktorí prekročia 10-percentnú hranicu), v druhom kole sa volí väčšinovo. Víťazí ten kandidát, ktorý získa najviac hlasov. Raffarin vyzval voličov, aby sa mobilizovali a v nedeľu prišli podporiť v regiónoch a kantónoch pravicových kandidátov. "Prijímame rozhodnutia nevyhnutné pre budúcnosť našej krajiny, ktoré odpovedajú zároveň na netrpezlivosť i nádej Francúzov," uisťoval premiér. Šéf socialistov Fran#231#ois Hollande apeloval, aby ľudia ešte výraznejšie odmietli politiku vlády, ktorej treba zabrániť "uskutočniť isté projekty".
Výsledok volieb označujú francúzske médiá za "facku" vláde i prezidentovi. Zatiaľ čo po víťazstve Jacqua Chiraca v apríli 2002 pravica triumfovala aj v júnových parlamentných voľbách, teraz jej hrozí strata viacerých regiónov. Chiracov projekt, vytvoriť UMP ako jedinú stranu spájajúcu všetky demokratické pravicové sily, dostal vážne trhliny. Vládna strana sa bude musieť v regiónoch i kantónoch deliť o moc s UDF.
V týchto voľbách je jedným z najsledovanejších regiónov Poitou-Charentes, kde do roku 2002 šéfoval Raffarin, kým si ho prezident Jacques Chirac nevybral za svojho premiéra. Jeho nástupkyňa po prvom kole výrazne zaostáva za svojou socialistickou protikandidátkou. Prehra pravice v regióne Poitou-Charentes by pre premiéra bola tvrdou ranou.
Úspech vo voľbách má obrovský význam pre francúzsku ľavicu, ktorá utrpela 21. apríla pred dvoma rokmi šok. Šéf socialistov Lionel Jospin vtedy neuspel v prvom kole prezidentských volieb - o Elyzejský palác so Chiracom namiesto neho bojoval Le Pen. Zdrvený Jospin abdikoval na funkciu a utiahol sa do úzadia. Parlamentné voľby sa pre ľavicu skončili debaklom. "Socialisti ukončili svoj žiaľ z 21. apríla," komentoval teraz prvé kolo regionálnych volieb ľavicový denník Libération.
Výsledky, ktoré získal Národný front, označil denník Libération za status quo - ani porážka, ani výrazný úspech. Na celonárodnej úrovni získala Le Penova strana 15 percent hlasov, podobne ako minulých regionálnych voľbách v roku 1998. V regióne Provence-Alpes-Côte d´Azur má ultrapravicový kandidát rovnaké skóre 24 percent ako jeho protivník z UMP. Pre socialistu Michela Vauzella by preto nemalo byť problémom v druhom kole obhájiť svoj doterajší post. Pravici hrozí porážka aj v ďalších regiónoch, kde má FN výraznejší úspech. Le Pen totiž vždy v minulosti vyzýval voličov, aby podporili v druhom kole radšej ľavicových kandidátov ako pravicu.
Zdá sa, že po dvoch rokoch sa zmráka nad neobmedzenou mocou pravice vo Francúzsku a ľavicoví voliči sa znova hlásia o slovo. Podľa prieskumov až 46 percent voličov v druhom kole regionálnych volieb podporí ľavicových kandidátov, zatiaľ čo pravica môže rátať iba s 38 percentami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 12:56