StoryEditor

Stavbári sa tešia na obnovu sídlisk

18.04.2006, 00:00
Brusel sprístupní Slovensku fondy na obnovu sídlisk. Okrem Bratislavy budú môcť peniaze tiecť do všetkých kútov krajiny. Stavebné spoločnosti a výrobcovia stavebných hmôt sa pobijú o zákazky za štyri a pol miliardy korún.

Brusel potešil stavebné firmy. Vyčlenením fondov na obnovu sídlisk zabezpečil slovenskému stavebníctvu na roky 2007 až 2013 zákazky v prepočte za 4,2 až 4,6 miliardy korún. Peniazmi európskych daňových poplatníkov budú môcť samosprávy počas nasledujúcich siedmich rokoch platiť projektantským kanceláriám a stavebným firmám za modernizáciu spoločných priestorov v panelákoch, za ich zatepľovanie či za budovanie spoločných verejných priestranstiev.

Obnova sídlisk sľubuje dobrý biznis
Dnes stavebným firmám musia stačiť zákazky financované majiteľmi bytov a bytovými družstvami, ktoré si často požičiavajú v bankách. Napriek tomu sú renovácie panelákov natoľko lukratívne a potrebné, že niektoré firmy si ich určili za hlavnú náplň podnikania. Jednou z takýchto spoločností je žilinská firma Degussa Stavebné hmoty, ktorá patrí k popredným výrobcom a dodávateľom stavebných hmôt a špeciálnych systémov.
"Zákazníkom ponúkame inžiniersku činnosť, ktorá zahŕňa vypracovanie technicko-ekonomickej úvahy, týkajúcej sa opravy panelákov spojených s návrhom vhodných riešení opráv. Súčasťou služby je aj energetický audit alebo spracovanie farebného riešenia fasád domov pomocou vizuálneho softvéru," informoval odborný a technický poradca Dušan Mišovic.
Podľa majiteľa bratislavskej stavebnej firmy Drevorez Miroslava Krnáča komplexným systémom obnovy panelákov sa dosiahne optimálny účinok. "Podľa mojich skúseností je okrem ceny dôležitá aj kvalita dodávaných materiálov, na čo sa pozerajú správcovské spoločnosti bytov alebo bytové družstvá," dodal Krnáč.

Zaujímavé sú fasádne štúdiá
Žilinská Degussa Stavené hmoty má v každom väčšom slovenskom meste fasádne štúdio, ktoré poskytuje osobitné poradenské služby. "Záujemcovia o naše omietky sa prostredníctvom počítačovej vizualizácie presvedčia, ako bude ich dom alebo panelák po komplexnej obnove vyzerať. Ukazujeme im fasádne farby, omietky aj lazúry na drevo a laky na kovové konštrukcie," povedal konateľ firmy Ján Trojan.
Súhlasí s tým aj Marián Baraniak, majiteľ firmy na predaj stavebných materiálov Realfoor v Leopoldove, ktorá má od Žilinčanov fasádne štúdio. "Zákazníci sú s takýmito službami spokojní, pretože vidia, koľko a za čo zaplatia. Pri dnešných cenách stavebných materiálov je to dôležité," dodal Baraniak.

Eurá z Bruselu rozšíria možnosti financovania
Obnova sídlisk nie je ničím novým a postupne prebieha od konca 90. rokov. Správcovské spoločnosti, spoločenstvá vlastníkov bytov a bytové družstvá sú dnes bez európskej pomoci odkázané na pôžičky zo Štátneho fondu rozvoja bývania a na úvery z komerčných bánk.
"Našim klientom poskytnú praktické rady zamestnanci banky v spolupráci s odborníkmi. Sú to služby pod jednou strechou, čím si klienti ušetria čas a peniaze. Úvery dostanú za výhodné úroky, " zdôraznil Milan Malák, riaditeľ korporátneho centra OTP banky v Žiline.
S podobnými úvermi má dobré skúsenosti ČSOB. Produktová manažérka Renáta Nickmanová dodáva, že je to finančne výhodné riešenie pre každého majiteľa bytu.

Podcenili sme opravy panelákov
Podľa odborníkov väčšina panelových bytov nevyhovuje súčasnému trendu. Je to predovšetkým opotrebovanie stavebných konštrukcií a technických zariadení, ktoré ohrozujú bezpečnosť i zdravie majiteľov bytov.
"Najväčšiu pozornosť treba venovať balkónom, lodžiám a zábradliam, ktoré sú poškodené koróziou výstuže alebo ich kotvení. Opraviť treba aj ploché strechy, ktoré až v deviatich prípadoch z desiatich zatekajú. Komplexnou obnovou možno zvýšiť životnosť panelákov o tridsať rokov," zdôraznil Trojan.

01 - Modified: 2003-02-23 22:06:08 - Feat.: 0 - Title: TEST: Seat Cordoba 1,4 16V 02 - Modified: 2003-02-24 12:27:06 - Feat.: 0 - Title: Titulka 24. 2. 2003 - číslo 8/2003
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:47