politikArchív TASR
StoryEditor

Divoké večierky, korupcia či sex s neplnoletou. Silvio Berlusconi sa dožíva 85 rokov

TASRLukáš Kovalčík29.09.2021., 17:00h
Taliansky expremiér bol vždy vnímaný kontroverzne, jeho priaznivci ho vnímajú ako hrdinu, zatiaľ čo odporcovia v ňom vidia skazeného megalomana. Dnes sa dožíva 85 rokov.
Lajkuj Brainee.sk na

Začiatky

Berlusconi sa narodil 29. septembra 1936 v Miláne v rodine bankového úradníka. Pochádzal z katolíckej rodiny, kde sa rešpektovali tradície. Od detstva ho priťahoval svet veľkého obchodu a zároveň cítil, že má v sebe dar akéhosi šoumenstva. To neskôr významne ovplyvnilo jeho kariéru. Popri štúdiu na strednej škole dojil kravy a zbieral zemiaky na farme, aby finančne pomohol rodine. Neskôr vyštudoval právo na univerzite v rodnom meste a pracoval v banke.

Cesta k moci

V roku 1963 začal podnikať. Zobral si obrovskú pôžičku a postupne vybudoval vlastnú stavebnú firmu Edinlord, s ktorou sa najmä v Miláne dosť preslávil. Už v tej dobe si získava mnohých odporcov. Pretože nie každému sa páčili jeho svojské obchodné praktiky. V roku 1978, po pätnástich rokoch biznisu sa rozhodol zmeniť oblasť podnikania a zakladá vplyvnú súkromnú mediálnu spoločnosť Fininvest.

Aby toho nebolo málo, v roku 1986 sa stal aj majiteľom a dlhoročným prezidentom futbalového klubu AC Miláno. Do klubu, ktorému sa posledné roky nedarilo investoval nemalé peniaze. Investícia sa oplatila a AC Miláno sa skutočne pozviechalo. Čoho výsledkom boli mnohé domáce i medzinárodné úspechy tohto klubu.

1910049_57823537931_7222_n berlusconi Facebook/Silvio Berlusconi (The Owner of AC Milan &

Politika

V deväťdesiatych rokoch sa rozhodol vstúpiť do politiky. Založil stranu Forza Italia a 10. mája 1994 sa ako premiér postavil po prvý raz na čelo talianskej vlády. V tej dobe bol už miliardárom. Vládol však len do januára 1995, pretože po vzájomných nezhodách vo vládnej koalícii podal demisiu.

Do vysokej politiky sa ešte vrátil v lete roku 2001 po víťazných parlamentných voľbách. Od júna 2001 do mája 2006 stál na čele dvoch talianskych vlád. Následne bol dva roky v opozícii a do premiérskeho kresla opäť zasadol v máji 2008.

Škandály

Berlusconi stál pred súdom viac ako dvadsaťkrát  kvôli rozličným obvineniam, okrem iného za spolčovanie s mafiou, falšovanie účtovníctva, spreneveru, daňové podvody a detskú prostitúciu.

V posledných rokoch sa s menom Silvia Berlusconiho spája najmä aféra známa ako „bunga bunga", ktorá je spätá s tanečnicou z nočného klubu, Maročankou Karim Mahrúgovou, prezývanou Ruby. Tá sa zúčastňovala na divokých večierkoch v Berlusconiho vile v roku 2010, keď bol ešte premiérom a ona mala v tom čase iba 17 rokov.

Odsúdený bol mnohokrát, ale do väzenia nikdy nenastúpil a kvôli stavu talianskej justície sa ani nepredpokladá, že by do väzenia niekedy nastúpiť mohol. 

Viackrát sa väzbe vyhol kvôli uplynutiu premlčacej doby, upravovaním zákonov alebo platením vysokých pokút. Jediným oficiálnym trestom, ktorý dostal bol 1 rok verejnoprospešných prác. Ten si odpykal tak, že raz týždenne chodil pomáhať do domova pre seniorov v Miláne.

Film

V roku 2018 o ňom natočil slávny režisér Paolo Sorrentino životopisný film Oni a Silvio. V diele sa sústredil najmä na Berlusconiho excentrický životný štýl a divoké večierky s mladými modelkami.

Aj vo vysokom veku je však Silvio Berlusconi, ktorý vlani v septembri prekonal koronavírus, stále politicky aktívny. V júli 2019 sa stal vo veku 82 rokov najstarším členom Európskeho parlamentu (EP). 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. máj 2024 17:25