Ilustračná snímkaUnsplash
StoryEditor

FOTO Vedci objavili v hlbinách Tichého oceánu veľkého tvora. Ukázalo sa, že ide o nový druh už známeho živočícha

rev16.05.2024., 08:30h

V hlbinách Juhočínskeho mora, ktoré je súčasťou Tichého oceánu vedci natrafili na „veľkého“ morského tvora. Ukázalo sa, že ide o doteraz nepoznaný druh kraba.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektoré časti oceánov ostávajú dodnes neprebádané a poskytujú útočisko pre morské živočíchy, ktoré čakajú len čakajú na svoje objavenie.

Zdá sa, že vedcom sa teraz podarilo objaviť doteraz nepoznaný druh kraba v hlbinách Juhočínskeho mora, píše portál Miami Herald.

image

Prelomový objav: Vedci vyvinuli materiál, ktorý dokáže z vody odstrániť až 95 percent mikroplastov

Pomenovali ho po čínskej bohyni mora

Výskumníci preskúmali Juhočínske more prostredníctvom série ponorov na ponornej lodi s ľudskou posádkou ešte v marci 2021. O svojom objave informovali začiatkom mája prostredníctvom štúdie, publikovanej v recenzovanom časopise Raffles Bulletin of Zoology.

Počas jedného z ponorov výskumníci natrafili na „veľkého“ kraba, pokrytého „čepeľovitými“ pazúrmi. Podarilo sa im ho zachytiť aj na snímkach. V tom čase však ešte netušili s kým majú dočinenia. Návrat na povrch však priniesol ohromujúce zistenie - uvedomili si, že objavili nový druh kraba, ktorý pomenovali Gordonopsis mazupo. Výskumníci uviedli, že nový druh kraba dostal meno po čínskej bohyni mora, Mazu.

image

11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu

Neobvyklá veľkosť

Nový druh kraba objavili v hĺbke vyše 880 metrov pod hladinou mora. Identifikovali ho na základe analýzy fyzických vlastností, uvádza štúdia.

Hoci dosahuje veľkosť len niečo vyše 20 centimetrov, vedci tvrdia, že na kraba je pomerne veľký. Ako uvádza štúdia, má „veľmi dlhé nohy“ pokryté „čepeľovitými“ pazúrmi. 

image

Fotografie ukazujú bledooranžové sfarbenie kraba Gordonopsis mazupo.

X/thoughts Sciency

Doteraz bol na bambusových koraloch v Juhočínskom mori nájdený iba jeden krab tohto druhu, uvádzajú vedci v štúdii. Juhočínske more je sporná vodná plocha v juhovýchodnej Ázii, ktorá hraničí s Brunejom, Čínou, Indonéziou, Malajziou, Filipínami, Taiwanom a Vietnamom.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. máj 2024 08:32