StoryEditor

Na čo banky požičajú študentovi

22.04.2005, 00:00
Slovenská sporiteľňa
Ponúka pre študentov vysokých škôl SPORO komfort úver so zvýhodnenými obchodnými podmienkami. Môžu ho dostať študenti druhého a vyšších ročníkov denného vysokoškolského štúdia. Podmienkou je vek od 18 do 26 rokov a trvalý pobyt v SR. Sporožírový účet si musí študent založiť v banke najneskôr po schválení úveru. Slovenská sporiteľňa ponúka dva druhy SPORO komfort úveru - bezúčelový a účelový. Bezúčelový úver sa čerpá postupne, v jednom školskom roku, najviac do výšky 30-tisíc korún. Počas štúdia platí študent splátku, ktorá pokrýva len úroky a poplatky. Bezúčelový úver môže študent čerpať aj jednorazovo v sume 50-tisíc korún v ktoromkoľvek ročníku štúdia, okrem prvého. Účelový úver od Slovenskej sporiteľne môže študent použiť na pokrytie nákladov na študijný, jazykový alebo pracovný pobyt v zahraničí. Zdokladovanie účelu je možné v dvoch etapách. Pred poskytnutím úveru stačí predložiť zmluvu o zabezpečení účasti na zahraničnom pobyte, oznámenie o prijatí do programu alebo inak označenú zmluvu so sprostredkovateľskou agentúrou. Druhou možnosťou je vydokladovať použitie požičaných prostriedkov počas alebo po návrate zo zahraničného pobytu. Počas zahraničného štúdia alebo brigády platí študent splátku, ktorá pokrýva len úroky a poplatky.

VÚB banka
Študenti denného vysokoškolského štúdia môžu od VÚB banky čerpať spotrebný úver START. Peniaze môže študent použiť na čokoľvek bez preukázania účelu. Na poskytnutie úveru nemusí mať študent pravidelný príjem. Banka mu umožní odklad splátok do skončenia štúdia, úver však môžu splácať aj rodičia. Bezúčelový úver START môže študent použiť aj na prefinancovanie študijného pobytu v zahraničí.

Tatra banka
Banka umožňuje študentom financovať svoje náklady cez bezúčelový spotrebný úver so zvýhodneným úrokom. Pôžička však musí byť dodatočne zabezpečená. Banka potom nepožaduje potvrdenie o príjme. Výška poskytnutého úveru môže byť od 50-tisíc do 25 miliónov korún. Požičané prostriedky môže študent splatiť od jedného mesiaca do piatich rokov.

UniBanka
UniBanka poskytuje študentom dva druhy úverov. Pri úvere s odloženou splatnosťou nemusí študent dokladovať účet použitia financií. Študent môže úver začať splácať až po skončení štúdia. Druhý typ úveru pre študujúcu mládež je určený na úhradu nákladov súvisiacich so zahraničnou brigádou. UniBanka ponúka študentom vysokých škôl aj revolvingovú kreditnú kartu so splatnosťou na dva roky, maximálne však do 31. decembra kalendárneho roka, v ktorom študent končí štúdium. Prostredníctvom nej môže získať rýchly úver. Podmienkou na získanie karty je preukaz študenta VŠ, potvrdenie o návšteve školy a ručiteľ. Revolvingovú kreditnú kartu poskytuje UniBanka len k študentskému účtu s balíkom UniStyle 26.

Ľudová banka
Ľudová banka ponúka študentom spotrebný úver na štúdium na vysokej škole v SR. Oproti ostatným typom úverov banky má lepšiu úrokovú sadzbu a klient je oslobodený od poplatkov za jeho poskytnutie a za vedenie účtu. Na financovanie štúdia tiež môžu klienti využiť klasický účelový alebo bezúčelový spotrebný úver, ak má študent pravidelný mesačný príjem. Záujemcom o štúdium v zahraničí Ľudová banka poskytuje účelový spotrebný úver na uhradenie študijného pobytu. Podmienkou je však opäť, aby mal žiadateľ o úver pravidelný príjem.

HVB Bank
V rámci špecializovaného balíka služieb Student Package môžu študenti čerpať úver Travel. Je určený študentom denného štúdia vysokých škôl vo veku do 26 rokov, ktorí chcú cez leto brigádovať v USA, Kanade alebo vo Francúzsku. Podmienkou poskytnutia úveru je zmluva s agentúrou poskytujúcou sprostredkovanie študentských pobytov, ktorú banka akceptuje. Študent musí mať spoludlžníka alebo ako zábezpeku vinkulovať vklad vo výške úveru.

OTP banka
Denní študenti majú možnosť získať študentský úver na financovanie štúdia. OTP banka ho poskytuje za rovnakých podmienok ako klasický bezúčelový úver. Študenti však majú nárok na trojpercentné zvýhodnenie úročenia a takisto možnosť odkladu splátok. Ručiteľom, respektíve solidárnym dlžníkom môže byť rodič študenta alebo rodinný príslušník s pravidelným príjmom. Študenti môžu v banke získať aj klasický spotrebný úver. Ak nemajú vlastný príjem, je nutné, aby mali solidárnych dlžníkov s pravidelným príjmom.

Dexia banka
Študenti bez príjmu nemajú možnosť v banke získať spotrebný úver. Banka umožňuje nepracujúcim študentom len prečerpať účet Axion do limitu 20-tisíc korún. "V blízkom období pripravujeme rozšírenie ponuky o úvery pre študentov," konštatuje hovorkyňa Dexia banky Katarína Keráčiková.

Istrobanka
Špeciálny úver pre študentov banka neposkytuje. Študenti, ktorí popri štúdiu pracujú môžu požiadať o bezúčelový Maxiúver, účelový alebo bezúčelový spotrebný úver. Ak študent nepracuje, môže vinkulovať prostriedky na účtoch svojich rodičov alebo známych.

ČSOB
Banka neposkytuje špecifické študentské spotrebné úvery s možnosťou odkladu splátok. Študent môže využiť klasický bezúčelový spotrebiteľský úver do 150-tisíc korún. Dostane ho však len v prípade ak má pravidelný príjem, resp. ak oň požiadajú rodičia.
01 - Modified: 2003-01-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Živnostníci až po troch rokoch praxe 02 - Modified: 2003-01-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zahraničný obchod korune pomohol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 18:51