StoryEditor

Živnostníci až po troch rokoch praxe

06.01.2003, 23:00

Korupciu vo sfére geodézie, kartografie a katastra ako latentnú formu trestnej činnosti je potrebné odhaľovať aj osobitnými prostriedkami. Boj proti nej v oblasti štátnej správy si vyžaduje zvýšiť na jednej strane počet, ale i odbornosť pracovníkov na správach katastra a katastrálnych úradoch, ako aj ich technické vybavenie, najmä pokiaľ ide o výpočtovú techniku. Požadujú to geodetické organizácie. Zároveň odporúčajú, aby sa všetky komerčné subjekty podnikajúce v tejto oblasti riadili etickým kódexom, ktorý by mali spoločne pripraviť stavovské združenia.

PODLIEZANIE CENAMI

Ako pre HN uviedol predseda Predstavenstva Komory geodetov a kartografov Vladimír Stromček, zovšeobecňovanie prípadov korupčného správania niektorých jednotlivcov vrhá nedobré meno na väčšinu poctivých ľudí pracujúcich v štátnej i komerčnej sfére v oblasti geodézie, kartografie a katastra. V oblasti geodetických a kartografických prác podniká v súčasnosti na Slovensku zhruba 1 900 subjektov, z toho 1 400 živnostníkov a 500 právnických osôb. Od roku 2000 sa celkový počet podnikateľských subjektov v tejto oblasti zvýšil o 160. Podľa V. Stromčeka počet podnikateľov stále rastie napriek ubúdajúcim možnostiam uplatniť sa na trhu, kde je nedostatok práce. Tento stav sa prejavuje najmä poklesom počtu zamestnancov vo firmách. Ťažko sa uplatňuje najmä zhruba 300 absolventov slovenských geodetických škôl. Veľkou nádejou pre podnikateľov do budúcnosti sú pripravované komplexné pozemkové úpravy, ktoré by sa mali realizovať v budúcich rokoch.
V tejto súvislosti sú častou témou debát geodetov aj ceny. "Tie klesli pod mieru únosnosti," zdôraznil V. Stromček. "Cenami sa podlieza pod úroveň cien uvedených v cenníku geodetických a kartografických prác. Preto sa komora snaží rokovať o podmienkach cenotvorby s niektorými rozhodujúcimi odberateľmi prác."

PODMIENKOU PRAX

Pripravovaná novela zákona č. 215/1996 Z. z. o geodézii a kartografii a s ňou súvisiaca novela živnostenského zákona bude od žiadateľa o získanie živnostenského oprávnenia v oblasti geodetických prác vyžadovať nielen príslušné vzdelanie, ale aj trojročnú odbornú prax. Absolvovanie praxe má určitým spôsobom zákazníkovi garantovať kvalitu odovzdaného diela.
Za nie dobrú považuje V. Stromček skutočnosť, že v odbore podniká veľa osôb bez vzdelania a praxe, ktoré majú ustanoveného povereného zástupcu. Komora geodetov a kartografov zo zákona združuje fyzické osoby, ktoré autorizačne overujú výsledky geodeticko-kartografických prác. Členstvo v nej je povinné. V súčasnosti eviduje 633 členov, z nich zhruba polovica podniká na základe živnostenského zákona.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 08:04