StoryEditor

Mikloš navrhol za viceguvernéra Tvarošku

Štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvaroška je nominantom rezortu na post viceguvernéra Národnej banky Slovenska. Nahradiť by mal Elenu Kohútikovú, ktorej sa v marci končí funkčné obdobie.

Štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvaroška je nominantom rezortu na post viceguvernéra Národnej banky Slovenska. Nahradiť by mal Elenu Kohútikovú, ktorej sa v marci končí funkčné obdobie. V centrálnej banke mala na starosti predovšetkým menovú politiku. Návrhom by sa mala dnes zaoberať vláda, po jeho schválení poputuje do parlamentu. Niektoré politické strany však už jednoznačne dali najavo, že nomináciu štátneho tajomníka nepodporia.

Potrebná podpora
Podľa hovorcu rezortu Petra Papanka očakávajú súhlas parlamentu, keďže navrhli odborníka. "Vladimír Tvaroška počas svojho pôsobenia na poste štátneho tajomníka pripravil finančnú decentralizáciu, pomohol konsolidácii verejných financií a podieľal sa aj na úspešnom vstupe Slovenska do systému výmenných kurzov ERM II, ktorý je nevyhnutný pre prijatie eura," skonštatoval Papanek.
Opačný názor má Smer. "Pán Tvaroška počas svojho krátkeho profesijného života buď robil novinára, bol na civilnej službe, alebo robil Ivanovi Miklošovi sluhu," uvádza sa v jeho stanovisku. Vláda nemôže počítať ani s podporou KSS. "Je nám jasné, že nášho kandidáta by vláda nepodporila, ale táto nominácia je dehonestáciou postu viceguvernéra. Minimálne sa zdržíme hlasovania," uviedol poslanec Karol Fajnor.
Otázna je podpora aj ostatných politických strán. HZDS sa k nominácii vyjadrí, až keď bude návrh predložený do parlamentu. Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik súce vyhlásil, že Tvarošku považuje za kompetentného človeka, či ho však kresťanskí demokrati v parlamente podporia, odmietol potvrdiť.
Potrebný je aj súhlas prezidenta, jeho hovorca Marek Trubač sa k nominácii vyjadrovať nechcel, keďže prezidentská kancelária ešte žiaden návrh nedostala.

Odborníci súhlasia
Tvaroška svoju nomináciu vníma ako ocenenie svojej doterajšej práce. V prípade, že dôjde k zmene vládnej garnitúry, na jeho pôsobenie v NBS by to vplyv mať nemalo. "Vždy som sa snažil robiť svoju prácu profesionálne a tak to bude aj v budúcnosti. V prípade môjho zvolenia sa budem snažiť o korektnú spoluprácu medzi NBS a vládou," vyhlásil kandidát na viceguvernéra.
Kým medzi politikmi je podpora pre Tvarošku neistá, guvernér NBS Ivan Šramko s nomináciou súhlasí. "Pána Tvarošku poznám veľa rokov. Myslím si, že je to odborník, ktorý sa v tejto oblasti pohybuje veľa rokov. Po profesionálnej stránke určite s nomináciou nemám nejaký problém," povedal guvernér. Ak by post viceguvernéra zostal neobsadený, podľa Šramka by to bol pre centrálnu banku dosť vážny problém, keďže oblasť menovej politiky je kľúčovou otázkou.
Analytik Ľudovej banky Mário Blaščák však od nezvolenia viceguvernéra zásadné problémy neočakáva, keďže odborníkom na menovú politiku je aj súčasný člen Bankovej rady NBS Peter Ševčovic. V nominácii Tvarošku však problém nevidí. "Je pravdou, že Ivan Mikloš do bankovej rady nominuje svojich ľudí. Vladimír Tvaroška by bol po Ľudovítovi Ódorovi druhým, kto do centrálnej banky príde z ministerstva financií," vyhlásil Blaščák s tým, že súčasné vedenie ministerstva si tak zabezpečuje pokračovanie súčasnej politiky v oblasti prijatia eura. Tvaroškovu odbornosť oceňuje aj hlavný ekonóm ING Bank Ján Tóth. "Pokladám tento návrh za dobrý," skonštatoval Tóth.

Kto je Vladimír Tvaroška
- Je absolventom Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave.
- V rokoch 1997 až 1999 bol zástupcom šéfredaktora denníka Pravda.
- V roku 1999 sa stal poradcom Ivana Mikloša a v roku 2002 štátnym tajomníkom ministerstva financií.

01 - Modified: 2003-02-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ľudovci sa štvrť roka po voľbách nedokážu rozhodnúť 02 - Modified: 2003-02-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: USA chcú letisko v Poľsku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 15:09