StoryEditor

Ľudovci sa štvrť roka po voľbách nedokážu rozhodnúť

17.02.2003, 23:00

"My sme volili???" pýta sa jeden z rozhorčených Rakúšanov na diskusnom fóre stránky orf.at. Situácia u našich susedov si pomaly zaslúži zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Takmer tri mesiace po predčasných parlamentných voľbách sa ľudoveckému kancelárovi Wolfgangovi Schüsselovi (ÖVP) nepodarilo zostaviť novú vládu. Pred desiatimi dňami to pritom vyzeralo celkom nádejne. Po dlhých sondovaniach sa ÖVP predsa len rozhodla pre partnera na koaličné rokovania. So Zelenými to malo vyjsť. Mnohí sa nadchýnali šarmom tejto nezvyčajnej kombinácie, videli sa v titulkoch európskych médií, ako priekopníci, ktorí ukážu, že aj takto sa to dá. Intelektuáli poukazovali na meštiacke krídlo rakúskych Zelených, ktorí vyrástli z protiatómového hnutia neskorých sedemdesiatych rokov, silné ekologické cítenie obyvateľstva, akým sa môže pochváliť len máloktorá krajina. Ukázalo sa, že všetko bola len ilúzia. Sen o zeleno-čiernej koalícii stroskotal v noci zo soboty na nedeľu.
"Išli sme až na hranice," oznámil svojim kolegom líder zelených Alexander Van der Bellen. Programová priepasť medzi stranami bola však príliš hlboká. Nákup stíhačiek, rozpočet, študijné poplatky a dôchodková reforma neboli žiadne maličkosti, v ktorých mohla strana ekológov ustúpiť, ale to, s čím išli do predvolebného boja. Ľudovci, ktorí v novembrových voľbách dopadli nadmieru dobre, dávajú jasne najavo, že nie sú pripravení robiť kompromisy. "Víťaz bez absolútnej väčšiny sa musí prispôsobiť iným," kritizoval kancelára Schüssela liberálny denník Der Standard. Zdá sa však, že aj Zeleným odľahlo. Svojich vyjednávačov privítali v nedeľu ráno potleskom.
Po stroskotaní koaličných rokovaní so Zelenými sa kolotoč začal krútiť odznova. Kancelárovi, ktorého prezident poveril zostavením vlády, sa ponúkajú štyri možnosti. Najviac sa diskutuje o obnovení čierno-modrej koalície so slobodnými (FPÖ), ktorí svojimi internými spormi minulý rok v septembri zapríčinili rozpad vlády. Rokovania so šéfom FPÖ Herbertom Hauptom sa uskutočnili včera za úsvitu, podľa informácií denníka Die Presse sa lídri skontaktovali ešte v nedeľu. Rozhovory so šéfom sociálnych demokratov sa pritom očakávajú až dnes. A zatiaľ čo Schüssel v prípade SPÖ hovorí o "dramatických rozdieloch", s FPÖ majú ľudovci len "rôzne prístupy v takých oblastiach, ako je európska politika (napr. výpady slobodných proti rozširovaniu EÚ) a daňová reforma. "Ale to sa musí dať vyriešiť," citovala kancelára stanica ORF. Schüsselovi by pritom nikto nemohol vyčítať, že to znova riskuje s nestabilnou stranou, ktorá vďaka svojmu tieňovému šéfovi Jörgovi Haiderovi nemá ďaleko od radikálnej pravice, veď on napokon skúsil rokovať so všetkými.
Veľkej koalícii so sociálnymi demokratmi, ktorú uprednostňuje nielen spolkový prezident Thomas Klestil, ale aj obchodné kruhy, pozorovatelia veľké šance nedávajú.
Ak by stroskotali tieto scenáre, zostali by Schüsselovi len nové voľby alebo menšinová vláda. To je však podľa generálnej tajomníčky ÖVP Marie Rauchovej-Kallatovej posledná možnosť. Kancelár Schüssel ešte v nedeľu ráno avizoval, že čas dozrel. Aj minister vnútra Ernst Strasser je toho názoru, že rozhodnutie o vytvorení vlády by malo padnúť v priebehu týždňa. Trpezlivosť už došla nielen spolkovému prezidentovi Thomasovi Klestilovi, ale aj Rakúšanom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 11:29