StoryEditor

Neverili jej. Pomohol až miliardár

26.01.2014, 22:59
Pred siedmimi rokmi mala podľa stránky wta na svojom konte len mizerných 28-tisíc dolárov.

Z týchto prémií si nemohla dovoliť zaplatiť ročné výdavky na tenis. V roku 2007 bola na tom elitná Slovenka Dominika Cibulková, ktorá teraz dosiahla postupom do finále Australian Open historický úspech, finančne veľmi zle a nutne potrebovala sponzora na pokrytie výdavkov. Lenže. Na Slovensku jej neverili a naša tenistka mala problém.

Všetko sa však zmenilo po tom, keď vtedy osemnásťročnú Cibulkovú finančne podporil náš miliardár a akcionár Třineckých železiarní Evžen Balko. Ten jej dotáciou dva a pol milióna slovenských korún naštartoval kariéru. „Funkcionári v našom tenise vtedy neverili, že by z Cibulkovej mohla vyrásť svetová hráčka a chýbali jej peniaze na cestovanie, platenie trénerov a všetkého, čo potrebovala k tenisu. Mali sme však veľké šťastie, keď nám pomohli ľudia z Třineckých železiarní,“ tvrdí pre HN bývalý tréner a manažér našej tenistky Vladimír Pláteník.

Pamätný duel s Vaidišovou

Apríl 2007. Cibulková odohrala fantastický zápas v Pohári federácie proti Češke a vtedajšej hráčke svetovej desiatky Nicol Vaidišovej. Napriek tomu, že po veľkej dráme prehrala, uchvátila spolumajiteľa českého oceliarskeho gigantu Balka. Vtedy patrilo Cibulkovej v rebríčku až 160. miesto a čo sa týkalo financií, tak bola v mínuse. Pláteník vtedy požiadal Balka o pomoc. Veril totiž, že Cibulková sa môže dostať do elitnej svetovej 50-ky. „Dominika mu môže byť veľmi vďačná, pretože vtedy to bol kľúčový sponzor. Nikto nevie presne povedať, ako by to bolo, keby sme ho vtedy nenašli. Lebo finančne bola absolútne v mínuse,“ dodal Pláteník. Dnes aj vďaka tejto pomoci má Slovensko grandslamovú finalistku. „Třinecké železiarne podporujú nadaných športovcov. Pán Balko je Slovák, takže mal blízko k slovenským športovcom. Všimol si jej talent a pomohol jej,“ povedala pre HN hovorkyňa českého oceliarskeho gigantu Petra Jurásková.

Problémy z minulosti

Z Cibulkovej tak spadol tlak, nemusela si všetko platiť sama, resp. jej rodičia, a mohla sa sústrediť najmä na svoju hru. A Cibulkovci aj zariskovali. Ich rozhodnutie bolo, že nepotrebujú Národné tenisové centrum. „Išli sme vlastnou cestou, nemusela vyjsť, ale chvalabohu vyšla,“ vysvetlil pre HN otec našej hráčky Milan Cibulka. Jeho dcéru dokonca pred štyrmi rokmi už ako grandslamovú semifinalistku nezaradili do výberu elitných top športovcov a nedostala tak dotáciu na prípravu na olympijské hry. Vtedy dokonca chvíľu hrozilo, že by na „protest“ vynechala aj niektoré zápasy Pohára federácie.

Dnes už zarába milióny. Na kurte aj v marketingu

Teraz je však všetko inak. Máme hráčku svetovej elity a Cibulková si už na turnajových odmenách zarobila vyše štyroch miliónov dolárov. A tento úspech v Melbourne jej môže prilákať nových sponzorov a lukratívne kontrakty. Navyše od súčasných sponzorov zinkasuje aj bonusy. Producenti oblečenia, tenisiek či rakiet majú totiž presne stanovené odmeny, ktoré športovcom vyplácajú podľa dosiahnutých úspechov. „Ide o prezentáciu spoločnosti. Takže predpokladám, že Dominika má s týmito značkami podpísané zmluvy, ktoré jej v prípade úspechu prinesú bonusy,“ hovorí pre HN športový manažér Karel Tejkal. Podľa jeho slov ide o významné sumy, pri víťazovi grandslamu sa pohybujú rádovo v státisícoch dolárov. Nevýhodou našej tenistky však môže byť fakt, že Slovensko je malý trh. „V prvom rade by bolo dobré, ak by Dominika dokázala takýto úspech ešte povedzme dvakrát zopakovať. Navyše by jej mohlo pomôcť, keby sa presťahovala do zahraničia, predsa len tam je väčší trh, a tým pádom väčší záujem sponzorov,“ dodal Pláteník.

01 - Modified: 2005-12-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozhodnutie o interrupciách sa môže skončiť patom
01 - Modified: 2024-04-24 13:10:29 - Feat.: - Title: Attilu poslal kade ľahšie tretí sponzor. Jasmina dopadla rovnako, obchádza to len túto influencerku! 02 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 03 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 04 - Modified: 2024-03-28 12:38:16 - Feat.: - Title: Dominika Cibulková má jasno, koho chce za prezidenta. Otvorene vyjadrila svoj názor 05 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:50