StoryEditor

Firmy majú ušetriť na papieroch milióny

06.06.2011, 19:30
Bleskové založenie firmy do dvoch dní, eseročka za euro či platenie odvodov online.

 Takéto zlepšováky chystá pre firmy u nás už od budúceho roka minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS). Menej papierovačiek im má ročne ušetriť až sto miliónov eur. „Podnikateľom to ušetrí čas a energiu, ktorú môžu venovať samotnému podnikaniu,“ hovorí predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók.

„Sú to opatrenia, ktoré môžu Slovensko zatraktívniť aj v očiach zahraničných investorov,“ pridáva sa tiež analytik inštitútu Iness Juraj Karpiš. Viaceré firmy sú však voči niektorým zmenám sú skeptickí.

Čo bude s dlhmi
Najväčšiu kritiku si vyslúžili „lacné“ eseročky. „Zdá sa mi to kontraproduktívne, môže vznikať mnoho papierových spoločností,“ obáva sa Filip Antal zo spoločnosti HiTech. Šéf asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka dodáva, že základné imanie je akousi poistkou pre veriteľov. „Čo bude po krachu firmy?“ pýta sa prognostik Slovenskej akadémie vied Pavol Kárász.

Miškov však svoj návrh obhajuje s tým, že funguje v mnohých krajinách. „Nízke počiatočné náklady na vznik môžu byť motivujúcim faktorom pri zmene formy podnikania,“ pridáva sa na Miškovovu stranu majiteľ bratislavského autoservisu Stanislav Stříž.

Sú pomalí
Podľa odborníkov to zároveň Miškovovi trvá pridlho. Napríklad o eseročke za euro hovoril už pred pol rokom. „Kroky prichádzajú neskoro, je to populistické,“ zhodnotil Kárász. Podľa viacerých podnikateľov by biznisprostrediu viac pomohlo, keby boli jasné zákony a ich jednoduchšia a rýchlejšia vymožiteľnosť.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
01 - Modified: 2004-04-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Unesení českí novinári už doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:27