StoryEditor

Unesení českí novinári už doma

19.04.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Traja českí novinári, Michal Kubal, Petr Klíma a Vít Pohanka, ktorí strávili šesť dní v rukách irackých únoscov a boli prepustení na slobodu až v piatok večer, sa včera za úsvitu vrátili do Prahy.
V sobotu ich z Bagdadu do juhoirackej Basry previezlo lietadlo koaličných vojenských síl a ďalej do Prahy novinári pokračovali na palube leteckého špeciálu českého ministerstva obrany. V lietadle bol prítomný aj lekár a psychológ. České lietadlo nie je vybavené zariadením proti ostreľovaniu raketami zo zeme, preto nemohlo letieť na bagdadské letisko. Podľa redaktora Českého rozhlasu Víta Pohanku sa novinári v zajatí ani raz nepohádali a ich priateľstvo sa stmelilo.
Za vyslobodenie zo zajatia a prevoz do Prahy poďakoval za všetkých reportér Českej televízie Michal Kubal. Podľa jeho slov, novinári sú hrdí na to, že sú občanmi Českej republiky, ktorá dokáže pomôcť svojim občanom v núdzi. "Ukázal to ten uplynulý týždeň. A zdá sa, že to nebola banda roľníkov, kto nás väznil, zdá sa, že to bolo skutočne niečo väčšie. Myslím si, že môžeme byť českým úradom skutočne vďační za to, čo pre nás urobili," povedal Kubal na letisku v Prahe.
Kubal, Klíma a Pohanka zažili najdramatickejšie chvíle vtedy, keď ich neznámi ozbrojenci pri cestnej kontrole vytiahli z auta. Únoscovia novinárom zviazali ruky, zaviazali oči, vozili ich v aute a neskôr na neznámom mieste vypočúvali. Jeden z unesených, kameraman Českej televízie Petr Klíma, sa obával, že ich Iračania zlynčujú. Prepusteniu českých novinárov predchádzalo intenzívne vyjednávanie a hľadanie kontaktu s únoscami. Niekoľko hodín pred prepustením žurnalistov sa v Bagdade uskutočnil pravdepodobne kľúčový rozhovor českého veľvyslanca v Iraku Martina Klepetka s predstaviteľmi sunnitských duchovných. Veľvyslanec Klepetko a české ministerstvo zahraničných vecí v Prahe tvrdia, že identitu únoscov ani pozadie únosu nepoznajú.
Únoscovia zadržiavali českých žurnalistov v opustenej dielni z betónových tvárnic uprostred púšte. V stavbe s rozmermi sedemkrát štyri metre čakali na slobodu do dnešného dňa. Ich strážcovia boli nielen Iračania, ale pravdepodobne aj Sýrčania, ktorí majú v Iraku povesť radikálnych protiamerických bojovníkov. Novinári sa domnievajú, že k ich únosu prispel úmysel alebo neopatrnosť ich vodiča z bagdadskej taxislužby. Nevylučujú ani to, že mohol byť na únoscov napojený.

01 - Modified: 2002-11-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvý obvinený v kauze Devín banky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 22:58