StoryEditor

Koalícia musela cúvnuť pred Palkom

Minister vnútra bude zrejme môcť naďalej odvolávať policajtov bez udania dôvodu. Ešte pred pár dňami to vyzeralo, že o túto právomoc príde. Poslanci SDKÚ a SMK na brannobezpečnostnom výbore hlasovali za vypustenie sporného paragrafu.

Minister vnútra bude zrejme môcť naďalej odvolávať policajtov bez udania dôvodu. Ešte pred pár dňami to vyzeralo, že o túto právomoc príde. Poslanci SDKÚ a SMK na brannobezpečnostnom výbore hlasovali za vypustenie sporného paragrafu. Dnes hovoria niečo iné. V podpore návrhu, ktorý by ho o túto právomoc pripravil, cúvli. "Koalícia sa dohodla, že to nepodporí," potvrdil Roman Vavrík (SDKÚ). Dôvod? Bola to požiadavka KDH. Podľa člena predsedníctva hnutia Pavla Abrhana minister musí mať takéto personálne kompetencie, ak má niesť zodpovednosť za svoj rezort. "Sme členmi koalície a KDH konkrétne túto vec formulovalo ako zásadnú otázku fungovania koalície," odôvodňuje zmenu rozhodnutia Vavrík.
Maniere menšinovej koalície
"Budeme pozorne sledovať, ako dopadne hlasovanie v pléne," avizuje Abrhan. K prípadnému odchodu z koalície sa vyjadriť nechcel. "Nepredbiehajme, ale platí, že je to pre nás veľmi dôležitá záležitosť." Robert Kaliňák (Smer-SD) tvrdí, že ho zmena názoru koaličných poslancov neprekvapila. "Je to vec, ktorá v koalícii stále funguje, že je všetko predmetom nátlaku." Za pravdu mu dáva aj politológ Peter Horváth. "KDH si je vedomé, že pred schválením rozpočtu je jednota vládnej koalície nadovšetko." Postoj hnutia považuje za "typické maniere" v menšinovej vláde. "Takýmto spôsobom sa snažia zabezpečiť priechodnosť svojich zákonov ministri školstva a vnútra." Zásadnou požiadavkou KDH bola pred niekoľkými mesiacmi aj koaličná podpora novely zákona o pozemných komunikáciách.
Kľúčová otázka
Rovnako zásadne sa hnutie stavia aj k presadzovaniu novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. "Je to pre nás kľúčová otázka," zdôrazňuje Abrhan. Dodal, že KDH si uvedomuje menšinové postavenie koalície. "Ak žiadny koaličný poslanec nezaváha a zákon napriek tomu neprejde, budeme to rešpektovať." Novela mení podmienky vyplácania dávok výsluhového zabezpečenia pre policajtov. "Výsluhový dôchodok bude napríklad policajt môcť získať naďalej po odpracovaní pätnástich rokov, ale až po päťdesiatke. Hranica nároku na vyplatenie odchodného sa navyše oproti súčasným piatim rokom trvania služobného pomeru posunie na desať," upozorňuje Natália Hattalová z ministerstva.
Nezmyselná zmena
Cieľom novely je podľa rezortu vnútra vytvoriť podmienky na efektívnejšie využitie finančných prostriedkov vynakladaných na sociálne zabezpečenie policajtov. Podľa Kaliňáka je pripravovaná zmena zákona nezmyselná. Chce dosiahnuť, aby sa o novele vôbec nerokovalo. "Sú zákony, ktoré síce berú sociálne výhody, ale zároveň vytvárajú nejaké prostriedky. V tomto prípade to tak nie je." Deficit špeciálneho účtu, z ktorého sa vypláca sociálne zabezpečenie, podľa neho nevzniká tým, že policajti odchádzajú predčasne do dôchodku. "Takých, čo odišli ešte pred štyridsiatkou, nie je ani dvesto." Aj Polka upozorňuje, že sa špeciálny účet stráca kvôli chýbajúcim policajtom. "Ak vo firme chýba 700 až tisíc ľudí, ich odvody v kase chýbajú."
Kompromisné riešenie
Napriek odporu Polku a Kaliňáka brannobezpečnostný výbor spomínanú novelu schválil. Podporuje ju aj niekdajší odporca Vavrík. Má však jednu podmienku. Podľa pôvodného návrhu by policajti prepustení bez udania dôvodu nedostali výsluhové dôchodky. "Nepripadalo mi spravodlivé pripraviť niekoho o sociálne krytie, ak nie sú jasné dôvody, pre ktoré musel odísť." Zmeniť by to mal pozmeňujúci návrh z dielne rezortu vnútra. "Na základe tohto kompromisu som sa rozhodol ustúpiť a podporiť obe novely." Litva pripúšťa, že táto zmena zmierni dosahy novely. "Stále nás stavia do nevýhodnej pozície oproti vojakom." Aj z tohto dôvodu sa bude Polka usilovať v parlamente presadiť návrh na prepracovanie novely.

01 - Modified: 2003-02-03 14:00:49 - Feat.: 0 - Title: TOFU ražniči v cestíčku
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 05:09