StoryEditor

Zistenie HN: Do chemičky vstúpili finančníci

08.10.2012, 00:00
HN zistili, že vo firme, ktorá prevádzkuje známu fabriku, získali podiely Mário Hoffmann a J&T.

Známy slovenský finančník Mário Hoffmann môže získať späť milióny eur, ktoré investoval do Nováckych chemických závodov. Po tom, čo podnik položila miliónová pokuta z Bruselu a prešiel vôbec najväčším konkurzom na Slovensku, v ňom Hoffmann získal podiel. Okrem Hoffmanna je podľa zistení HN akcionárom chemičky aj J&T banka.

Chemičku, ktorá zamestnáva 1400 ľudí, dostala do existenčných problémov v roku 2009 pokuta vo výške takmer 20 miliónov eur. Tú jej za kartel udelila Európska komisia. Firma sa dostala do konkurzu a hoci prvý tender skončil neúspešne, v druhom firmu získala spoločnosť Via Chem Slovakia.

Tá ju však v auguste tohto roka – deň po tom, čo zmenu vlastníka odsúhlasil Protimonopolný úrad – predala energo-chemickému holdingu Energochemica SE. A na túto spoločnosť má Hoffmann vplyv cez Poštovú banku, ktorú spoluvlastní aj jeho skupina Istrokapitál. „Poštová banka vlastní v holdingu Energochemica SE akcionársky podiel v hodnote 3,33 percenta,“ potvrdila HN hovorkyňa banky Eva Sagálová.

Samotná banka je jedným z najväčších veriteľov nováckej chemičky, podľa medializovaných informácií výška jej pohľadávok predstavuje 15 miliónov eur.

Ak sa podnik dokáže očistiť od dlhov, má dobrú perspektívu, tvrdí šéf Nováckej chemičky Ondrej Macko. Podľa neho tak môžu byť v zisku do niekoľkých rokov.

Novácke chemické závody vznikli už v roku 1940 a svoje výrobky umiestňujú dnes hlavne na európskych trhoch. Hoffmanov vstup do tohto podniku nie je v žiadnom prípade náhodný, v oblasti chémie a energetiky už prevzal chemičku PTCHEM Dubová a Novácku energetiku.

Dohromady má ísť podľa Macka o záväzky vo výške 17,1 milióna eur. Dlhov, ktoré sa „utopili“ v konkurze, je podľa dostupných informácií viac. Správca konkurznej podstaty Miroslav Duračinský ich pre záväzok mlčanlivosti nechcel konkretizovať. No minimálne ide o pokutu za údajnú kartelovú dohodu od Európskej komisie v hodnote 19,6 milióna eur, pohľadávku Fondu národného majetku za 22 miliónov eur a pohľadávky voči podnikateľovi Miroslavovi Remetovi. Cez spoločnosť Novácka energetika dodával závodu elektrinu, pomáhal ju financovať počas konkurzu a skúpil aj pohľadávky od iných subjektov. „V súčasnosti ide rádovo o 20 miliónov eur. Neočakávam, že po ukončení konkurzu ešte niečo z toho uvidím,“ hovorí Remeta HN. Ako dodal, firmu Novácka energetika už odpredal chemickému holdingu finančníkov.

Naopak, svojich peňazí sa nevzdáva Európska komisia, ktorá udelila pokutu za kartel závodu a jej vtedajšej materskej spoločnosti 1. garantovanej. Súdi sa na trenčianskom súde za to, že správca jej pohľadávku voči nováckej chemičke poprel. V decembri by mal rozsudok vyniesť aj Európsky súdny dvor. Hovorca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik HN uviedol, že 1. garantovaná už časť svojej pokuty uhradila Bruselu, poslala predbežnú platbu 2,1 milióna eur. „Komisia v súčasnosti diskutuje so zástupcami 1. garantovanej možné spôsoby splatenia pokuty.“

Remetova firma M-Energo bola zároveň jedným z neúspešných uchádzačov o kúpu fabriky v konkurze. Hoci sa v médiách špekulovalo aj o jeho mene ako o jednom z vplyvných ľudí na chod chemičky, tvrdí, že dnes sa v tom neangažuje. Nie je ani akcionárom holdingu. „Vývoj sledujem. Bude veľmi záležať, aký plán predloží manažment, aké budú čísla, výber investícií. Dnes to považujem za rizikovú investíciu.“

Faktom je, že chemička potrebuje veľa peňazí na rozvoj a modernizáciu. Musí takisto investovať do ekológie. „Musíme urobiť generálku karbidových pecí. Máme takisto rozpracovaný projekt na membránovú elektrolýzu, keďže od roku 2020 bude v Európskej únii zakázaná ortuťová elektrolýza,“ približuje v rozhovore, ktorý uverejníme v HN v utorok, plány šéf závodu Macko. V najbližších rokoch podnik „zhltne“ asi do sto miliónov eur. Macko chystá aj zmenu obchodnej stratégie a väčších dôraz na špeciálne produkty s pridanou hodnotou.

01 - Modified: 2004-09-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Predmet činnosti spoločenstva
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:33