StoryEditor

Spor vlastníkov ohrozuje Tatralandiu

Na spoločnosť Prvá liptovská podali včera v Banskej Bystrici návrh na konkurz. Dôvodom je údajná neschopnosť splácať záväzky voči bankám aj bývalým partnerom.

Na spoločnosť Prvá liptovská podali včera v Banskej Bystrici návrh na konkurz. Dôvodom je údajná neschopnosť splácať záväzky voči bankám aj bývalým partnerom. Prvá liptovská ovláda 64 percent akcií spoločnosti Tatra Development Group (TDG) Liptovský Mikuláš, ktorá je vlastníkom aquaparku Tatralandia v Liptovskom Mikuláši. Na internete sa dokonca objavila stránka (www.koniectatralandie.sk), ktorá sa snaží osloviť ďalších veriteľov Prvej liptovskej. Výsledkom prípadného konkurzu môže byť rozpredaj a zánik tejto významnej turistickej atrakcie.

Dlhy z minulosti
Prevádzku a budúcnosť Tatralandie ohrozuje dlh 46 miliónov korún. Ján Gemzický ml. kúpil v roku 2001 od svojich troch spoločníkov akcie spoločnosti Prvá liptovská. Ján Glut, Rastislav Hutta, Jaroslav Kompiš potom previedli svoje akcie na spoločnosť Intrel, ktorú vlastnil Ján Gemzický ml. Ale spoločnosť Intrel vraj do dnešného dňa za predaj akcií trom bývalým spoločníkom nezaplatila. Situáciu navyše komplikuje fakt, že Prvá liptovská a Ján Gemzický ml. sú zároveň ručiteľmi zmenky, vystavenej ako záruka na vyplatenie akcií.
Návrh na konkurz podala advokátska kancelária Jána Čarnogurského ml. Zastupuje klienta, ktorý vlastní pohľadávku voči Prvej liptovskej. Jeho meno odmietol Čarnogurský ml. zverejniť.
Prvá liptovská podľa neho nespláca množstvo bankových pohľadávok. V návrhu na konkurz sú špecifikované. "Ide o stovky miliónov korún od HVB, VÚB a Slovenskej sporiteľne. Existujú aj pohľadávky z predchádzajúcich rokov, ich pravosť v súčasnosti preverujeme," spresnil.
Dnes už Prvá liptovská nevykonáva žiadnu činnosť, je to holdingová spoločnosť, ktorá vlastní akcie TDG. Problémom je podľa Čarnogurského ml. fakt, že TDG nevyplatila žiadne dividendy Prvej liptovskej a tá nemá z čoho hradiť svoje záväzky.

Spoločnosť dobre zarába
Členka Predstavenstva Prvej liptovskej Martina Krajčiová však tvrdí opak. Spoločnosť mala podľa nej vlani kladný hospodársky výsledok. Ako povedala HN, firma nemá úver v HVB ani v Slovenskej sporiteľni a má dostatok majetku na splácanie svojich záväzkov. Prípadné vyhlásenie konkurzu podľa nej nijakým spôsobom neovplyvní aquapark. Tatralandia a Prvá liptovská sú dva samostatné právnické subjekty.
"Pri záväzkoch voči bankám vystupuje Prvá liptovská ako ručiteľ alebo spoludlžník - ide teda o podsúvahové záväzky, neúčtujú sa ako pasíva, teda neovplyvňujú hospodársky výsledok priamo, ale až po ich riadnom uplatnení veriteľmi. Preto pravdepodobne Prvá liptovská vykazuje fiktívne kladný hospodársky výsledok. Pre konkurz je to však jedno. Záväzok je záväzok, bez rozdielu, či je podsúvahový alebo účtovaný ako pasívum", tvrdí Čarnogusrký ml.
"TDG má najlepšie ekonomické výsledky za ostatné tri roky, je bonitná a bezproblémová. Pred letnou sezónou dokonca investovala do nových atrakcií, do skvalitnenia a rozšírenia služieb vyše desať miliónov korún. Intrel, na ktorý sa previedli akcie Prvej liptovskej od bývalých spoločníkov, si svoje záväzky v rámci platných zmlúv plní riadne a včas," zdôraznila M. Krajčiová.
Akcie TDG v súčasnosti vlastní Prvá liptovská, mesto Liptovský Mikuláš a fyzické osoby. Predseda Predstavenstva Prvej liptovskej Rastislav Hutta pripustil, že je možné, že niekto na Prvú liptovskú podal návrh na konkurz, ale keďže nemá žiadne oficiálne informácie, nechcel sa k téme vyjadriť.

Začiatok aquaparku
Najväčší slovenský vodný park Tatralandia v blízkosti Liptovskej Mary je v prevádzke od začiatku júla 2003. Spoločnosť TDG v tom čase tvorili tri liptovskomikulášske firmy - Prvá liptovská, Intrel a Interwood (67 percent), mesto Liptovský Mikuláš (9,8 percenta) a zvyšok fyzické osoby. V prvej etape investovala do tejto ojedinelej stavby 100 miliónov korún. V blízkosti termálneho vrtu, z ktorého pod tlakom tryská 60,7 °C teplá voda, vyrástlo šesť bazénov s vodou teplou od 26 do 38 °C, šesť toboganov a viacero atrakcií pre dospelých i deti. Autormi myšlienky aquaparku v tejto lokalite bol mladý podnikateľ Jaroslav Kompiš a primátor L. Mikuláša Alexander Slafkovský. Stavbu zo 75 percent financovali vlastníci z úverov a zvyšok z vlastných zdrojov. Za dva roky existencie sa Tatralandia stala celoročne vyhľadávanou atrakciou nielen slovenských, ale aj českých, poľských, maďarských a ukrajinských turistov.

01 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcie SPP dali dcéram 02 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Turecká vláda verzus armáda 03 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Orbán kritizoval Verheugena 04 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Blix: Irak musí urobiť viac, aby sa vyhol vojne
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:49