StoryEditor

Orbán si s Putinom rozhneval ľudí

16.02.2015, 23:00
Maďarský politológ Bulcsú Hunyadi z budapeštianskeho inštitútu Political Capital pre HN:

Vladimir Putin bude dnes v Budapešti hovoriť s Viktorom Orbánom najmä o energetike. Ľuďom sa však priateľské vzťahy s Ruskom nepáčia, tvrdí Bulcsú Hunyadi.

Ruský prezident Vladimir Putin má v Budapešti hovoriť hlavne o energetickej bezpečnosti Európy. O čom sa však bude medzi štyrmi očami rozprávať s Viktorom Orbánom, ktorý sa netají tým, že práve Putin je jeho vzor?

Na verejnosť preniklo o chystaných témach ich rozhovoru len veľmi málo informácií. Podľa aktuálnych vyjadrení z vlády by mali diskutovať predovšetkým o novej dohode týkajúcej sa dodávok plynu do Maďarska. Aktuálna zmluva totiž vyprší tento rok a premiér Orbán povedal, že by rád dosiahol novú dohodu. Uvidíme, či sa ju podarí podpísať. Takže to je jediná známa konkrétna vec. Aj keď, samozrejme, je jasné, že ich rozhovor sa bude týkať aj situácie na Ukrajine.

V pondelok večer sa v Budapešti konali veľké protesty proti Putinovi. Prečo je vlastne medzi Maďarmi taký nesúhlas s jeho návštevou?

Organizátori tejto demonštrácie tvrdia, že maďarská vláda udržiava s Ruskom príliš úzke a priateľské vzťahy. Terčom kritiky sú pritom najmä niektoré politické prvky, ktoré majú Putin a Orbán spoločné, napríklad vzťahy s mimovládnymi organizáciami, postoj k slobode médií alebo príliš veľký vplyv oligarchov na vládu a maďarskú politiku všeobecne.

V tomto smere existujú medzi Maďarskom a Ruskom paralely?

Sú tu určité podobnosti. Orbán minulý rok povedal, že Maďarsko končí s liberálnou demokraciou. Keď hovoril o vzore pre svoju vládu, na prvom mieste uviedol Rusko. Putin a Orbán majú podobný prístup k zahraničným mimovládnym organizáciám, ktoré sa snažia regulovať. V Rusku sú napríklad tieto organizácie považované za zahraničných agentov. Ďalšie paralely vidíme v tom, aký vplyv majú podnikatelia blízki vláde na plynárenský priemysel. Vlády v oboch krajinách zasahujú tiež do mediálneho sektora. Orbán má pod kontrolou verejnoprávne médiá a pokúša sa získať moc aj nad nezávislými médiami. Sme svedkami toho, ako si podnikatelia upevňujú svoj vplyv nad médiami.

Niektorí analytici hovoria aj o podobných praktikách Orbána a Putina voči maďarskej, respektíve ruskej menšine v susedných krajinách. Mám tým na mysli otázku dvojakého občianstva či volebného práva pre zahraničných Maďarov a Rusov...

Nemyslím si, že by sa to v Európe týkalo len Maďarska. Systém dvojakého občianstva je vo viacerých európskych krajinách, napríklad v Chorvátsku či Rumunsku. Podobne je to aj v prípade volebného práva. Pokiaľ ide o otázku menšín, medzi Orbánom a Putinom je jeden rozdiel. Putin využíva práva rusky hovoriacich ľudí v iných krajinách ako zámienku, aby si tam upevnil svoj vplyv. V súčasnosti sa to týka predovšetkým Ukrajiny. Nedá sa to však porovnať s Orbánovou politikou.

Je reálna hrozba, že Orbánovo priateľstvo s Putinom oslabí spoločnú pozíciu Európskej únie voči Rusku, napríklad v otázke ekonomických sankcií?

Niektorí európski politici sa toho obávajú. Pred dvoma týždňami bola na návšteve Budapešti nemecká kancelárka Angela Merkelová. Premiér Orbán niekoľkokrát pred touto návštevou, ale aj po nej ubezpečil, že Maďarsko bude naďalej koordinovať svoju zahraničnú politiku s Nemeckom. Takisto ostatní maďarskí predstavitelia po tejto návšteve podporili všetky rozhodnutia týkajúce sa sankcií voči Rusku, ktoré padli na ministerských schôdzkach Európskej únie. Orbán je nepochybne vo veľmi citlivej situácii. Nemyslím si však, že by Maďarsko kvôli svojej politike voči Rusku nejako narušilo spoločnú pozíciu EÚ.

Popularita Orbána v Maďarsku v poslednom čase neustále padá. Posilní ju Putinova návšteva, alebo ju ešte viac oslabí?

Veľa prieskumov verejnej mienky ukazuje, že väčšina Maďarov podporuje prozápadnú orientáciu krajiny, teda vzťahy s EÚ a so Severoatlantickou alianciou. Nepreferujú teda východnú, proruskú orientáciu. Prozápadnú politiku pritom podporuje aj väčšina voličov Orbánovej vládnej strany Fidesz. Preto si nemyslím, že pre Viktora Orbána by bolo pozitívnym krokom, ak by sa ešte viac otvoril Rusku. Samozrejme, môže hovoriť, že jeden z najväčších lídrov sveta, Vladimir Putin, navštívi Maďarsko. Ale existujú určité hranice v tom, ako by mu vzťahy s Ruskom mohli pomôcť v domácej politike. Nepochybujem o tom, že Orbán sa túto návštevu bude snažiť využiť, no nemyslím si, že vďaka nej získa väčšiu podporu v maďarskej spoločnosti.

Keď sa na to pozrieme z opačnej strany, môže mať Orbán ako človek blízky Putinovi úspech ako sprostredkovateľ v ukrajinskom konflikte?

To si nemyslím. Predovšetkým Orbán nemá rešpekt v západoeurópskych krajinách, najmä vo Francúzsku alebo v Nemecku. A ten je nevyhnutný na to, aby mohol byť sprostredkovateľom v tomto konflikte. Navyše po minulotýždňovom dosiahnutí dohody o prímerí v Minsku a dlhých diskusiách medzi štyrmi lídrami, teda Putinom, Merkelovou, ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom si nemyslím, že zúčastnené strany potrebujú nejakého mediátora. Majú medzi sebou priame diskusie a telefonáty, takže nič také nie je nutné.

01 - Modified: 2007-03-16 10:34:31 - Feat.: 0 - Title: Východu chce vláda pomôcť investičnými stimulmi
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:15