StoryEditor

Východu chce vláda pomôcť investičnými stimulmi

16.03.2007, 11:20
Autor:
SITASITA
Investori o Prešovský kraj nemajú záujem, dôvodom je chýbajúci zákon o investičných stimuloch a zlá cestná infraštruktúra. Vláda pripravuje zákon o investíciách, ktorý by mal podporovať investorov v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti.

Investori o Prešovský kraj nemajú záujem, dôvodom je chýbajúci zákon o investičných stimuloch a zlá cestná infraštruktúra. Vláda to chce zmeniť, preto pripravuje nový zákon o investíciách, ktorý by mal výraznejšie podporovať investorov v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti. Povedal to dnes na brífingu na Úrade Prešovského samosprávneho kraja (PSK) minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek. V tejto súvislosti obvinil Dzurindovu vládu, že nepripravila včas novú verziu zákona, ktorého platnosť sa skončila v decembri 2006.
Ficova vláda predloží do parlamentu zákon, ktorý výrazným spôsobom diferencuje podporu štátu vo vzťahu k regiónom so zaostávajúcou ekonomikou. Zákon je postavený na princípe, že v regiónoch, kde je nezamestnanosť o 50% vyššia ako je slovenský priemer, budú môcť investori čerpať štátnu podporu už pri projektoch od 100 mil. Sk, v regiónoch s nezamestnanosťou o 25% vyššou pri projektoch od 200 mil. Sk, pri priemernej nezamestnanosti na projekty od 400 mil. Sk. V praxi by to malo fungovať tak, že pre projekty v Bratislave nepôjde žiadna štátna podpora, najviac pomoci by malo prísť do regiónov na východe Slovenska. Podpora sa bude týkať tvorby pracovných miest, rekvalifikácie pracovnej sily, daňových úľav a hmotného investičného majetku. Jahnátek zdôraznil, že vláda bude podporovať projekty, kde sa bude zvyšovať pridaná hodnota a bude sa využívať tvorivá práca zamestnancov. Minister hospodárstva pripustil, že ani dobrý zákon a výraznejšie investičné stimuly nemôžu prinútiť investora, aby išiel do regiónu, kde by si to priala vláda. Veľký vplyv na rozhodnutie majú diaľnice, ktoré na východe chýbajú. Takúto skúsenosť majú s firmou Samsung, ktorú si veľmi priali mať čo najďalej od Bratislavy a nepodarilo sa to.
S prešovským županom Petrom Chudíkom hovorili o vytváraní podmienok pre vznik priemyselného parku, o konkrétnej lokalite sa však nezmienili. Súčasťou rozhovorov bola téma čerpania prostriedkov v oblasti cestovného ruchu, kde bez samosprávnych krajov si ministerstvo hospodárstva nevie predstaviť zosúladenie požiadaviek zo súkromného a verejného sektoru. Rokovali tiež o podmienkach a možnostiach pre PSK v oblasti založenia vedecko-výskumných klastrov. Prešovský župan uviedol, že PSK má záujem vstúpiť do štrukturálnych fondov a do operačného programu. Vyzdvihol ochotu ministerstva hospodárstva spolupracovať v tejto oblasti so samosprávnymi krajmi, čo je v porovnaní s ostatnými rezortmi skôr svetlou výnimkou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 03:55