StoryEditor

Na Kryme vypukli oslavy. K Rusku sa chcú pripojiť takmer všetci ľudia

16.03.2014, 13:36
Autor:
iDnesiDnestasrtasr
Voliči na ukrajinskom polostrove rozhodli v referende o pripojení regiónu k Rusku. Podporilo ho 93 percent hlasujúcich.

Krymskí voliči v dnešnom referende rozhodli o pripojení k Ruskej federácii. Na Leninovom námestí v hlavnom meste Simferopol už podľa spravodajskej stanice BBC vypukli oslavy.

Za pripojenie k Rusku podľa prvých prieskumov exit polls, o ktorých informovali ruské štátne médiá, hlasovalo 93 percent voličov, pričom účasť na ľudovom hlasovaní podľa BBC presiahla 80 percent.

Podľa agentúry DPA potvrdilo výsledok referenda aj proruské vedenie na Kryme po zatvorení volebných miestností o 19.00 hod. SEČ. Krymský premiér Sergej Aksionov po skončení hlasovania uviedol, že Krym sa stane súčasťou Ruska "v takom úzkom časovom rámci, ako to len bude možné". Oznámenie oficiálnych konečných výsledkov referenda sa očakáva v pondelok dopoludnia.

Biely dom podľa agentúry Reuters reagoval vyhlásením, že výsledky referenda odmieta. Kroky Ruska označil za "nebezpečné a destabilizujúce". Rusko podľa USA zaplatí za vojenskú intervenciu na Kryme.

"Ako Spojené štáty a naši spojenci vysvetlili, že vojenská intervencia a porušovanie medzinárodného práva spôsobia Rusku rastúce náklady, nielen v dôsledku opatrení, ktoré prijali Spojené štáty a naši spojenci, ale aj v dôsledku priameho výsledku destabilizujúcich akcií Ruska," uviedol hovorca Bieleho domu Jay Carney.

V tomto storočí už máme za sebou dni, keď medzinárodná komunita bude mlčať, kým jedna krajina násilne zaberie teritórium druhej," dodal.


Moskve chce Krymu sprostredkovať vojenské objednávky

Krymská vláda plánuje od 1. apríla prejsť na zúčtovanie v rubľoch, oznámil dnes prvý podpredseda proruskej krymskej vlády Rustam Temirgalijev. V rubľoch budú vyplácané aj dôchodky. 

Rozhlasová stanica Echo Moskvy s odvolaním sa na agentúru Interfax uviedla, že od budúceho týždňa sa na Kryme bude platiť súbežne hrivnami i rubľami. 

Ruská Vojensko-priemyselná komisia chce priemyselným podnikom na Krymskom polostrove ponúknuť a sprostredkovať vojenské objednávky, uviedol dnes na sieti Twitter ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin. Dodal, že kontrakty budú dlhodobé a pre Krym výhodné. 

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov dnes podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy informoval, že čečenský podnikateľ Ruslan Bajsarov chce Krymu pomôcť veľkými investíciami do hotelierstva a cestovného ruchu na polostrove. Bajsarov sa podľa neho rozhodol investovať do viacerých letovísk a zrekonštruovať ich tak, aby dosiahli svetovú úroveň.  

Kadyrov dodal, že dnes telefonicky hovoril s krymským premiérom Sergejom Aksionovom a pozval ho na návštevu Čečenska, aby spoločne posúdili možnosti ekonomickej spolupráce.


Británia neuznáva výsledok krymského referenda

Británia neuznáva výsledok referenda na Kryme, kde voliči dnes rozhodli o pripojení regiónu k Ruskej federácii. Podľa spravodajskej stanice BBC to dnes vyhlásil britský minister zahraničných vecí William Hague.

Referendum je podľa neho "v rozpore s ukrajinskou ústavou a v rozpore s výzvami medzinárodného spoločenstva na zdržanlivosť," podotkol Hague.

"Nič z toho, akým spôsobom referendum prebehlo, by nikoho nemalo presvedčiť o tom, že to bolo legitímne," dodal. Za pripojenie k Rusku podľa prvých prieskumov exit polls, o ktorých informovali ruské štátne médiá, hlasovalo 93 percent voličov, pričom účasť na ľudovom hlasovaní podľa BBC presiahla 80 percent na celom Kryme a 85 percent len v Sevastopole.

Oznámenie oficiálnych konečných výsledkov referenda sa očakáva v pondelok dopoludnia. Proruský krymský premiér Sergej Aksionov na sociálnej sieti Twitter napísal: "Dnes sme urobili veľmi dôležité rozhodnutie, ktoré sa zapíše do histórie“. Na Leninovom námestí v hlavnom meste Simferopol už podľa spravodajskej stanice BBC vypukli oslavy.


Pre USA je odtrhnutie Krymu od Ukrajiny nezákonné

Spojené štáty považujú referendum o odtrhnutí Krymu od Ukrajiny za nezákonné a neuznajú jeho výsledok, informoval dnes nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí.

Podľa tohto zdroja, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters, to ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi v telefonickom rozhovore povedal šéf americkej diplomacie John Kerry (na snímke).

Podľa amerického ministra je možné vyriešiť krízu na Ukrajine iba politickou cestou. Vyzval Rusko, aby stiahlo svoje vojenské sily späť na základne a podporilo ústavnú reformu na Ukrajine, ktorá ochráni práva menšín vrátane ruskojazyčnej populácie na Kryme.


Na ukrajinskom Kryme ľudia hlasujú o pripojení polostrova k Rusku. Výsledok je fakticky daný dopredu vzhľadom k tomu, že Krym už obsadili ruské ozbrojené sily a tamojšie obyvateľstvo je prevažne ruskojazyčné. Vo volebných miestnostiach aj uliciach krymskej metropoly Simferopoľ je kľud.

V miestnostiach s plentami a volebnými urnami hrá hudba, pre hlasujúcich sú pripravené tradičné pirôžky. To je pre voľby na východe Európy typické. Referendum prebieha v kľude, žiadne výtržnosti Simferopoľ nehlási. "Pred volebnými miestnosťami stojí stráž. Aspoň tam, kde som bola, však muži nie sú ozbrojení, " hovorí spravodajkyňa denníka MF DNES Adela Dražanová.

O referendum je medzi obyvateľmi Kryma, najmä tamojšími Rusmi, značný záujem. Krátko pred pol treťou popoludní miestneho času, keď do uzavretia urien zostávalo 5 a pol hodiny, presiahla podľa predsedu krymského parlamentu volebná účasť 50 percent.


Výsledok krymského referenda nebude uznaný, tvrdí Barroso

Referendum o odtrhnutí Krymu od Ukrajiny je nelegálne a nelegitímne a jeho výsledok nebude uznaný, uviedli dnes podľa agentúry Reuters lídri EÚ v spoločnom vyhlásení.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a šéf Európskej rady Herman Van Rompuy zároveň vyzvali Rusko, aby znížilo počet svojich ozbrojených zložiek na úroveň spred vypuknutia krízy na Ukrajine a stiahlo ich na ich zvyčajné pozície.

Ministri zahraničných vecí EÚ budú rozhodovať o prípadných opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine v pondelok na schôdzke v Bruseli, pripomína Reuters.

Obyvatelia Krymu dnes medzitým v referende rozhodujú, či zostane región súčasťou Ukrajiny, alebo sa pripojí k Rusku. Podľa agentúry Kryminform, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie volebnej komisie, dosiahla volebná účasť na Kryme do 14.00 h SEČ 54 percent, len v samotnom Sevestopole 65 percent.  


Po referende na Kryme je možných viacero scenárov

V prípade úspešného referenda na Kryme budú proruské sily na východe Ukrajiny výsledkom referenda nesmierne povzbudené a pokúsia sa o podobnú zmenu. Pre TASR to uviedol riaditeľ Inštitútu bezpečnosti a obrany Akadémie ozbrojených síl M.R. Štefánika a zahraničnopolitický analytik Ivo Samson. "Rusko k takým snahám bude musieť zaujať postoj a bude mať šancu na licitácie, teda stanovenie podmienok: buď federalizácia zvyšku Ukrajiny, alebo podpora separatizmu v jej východnej časti," dodal analytik.

Ak bude referendum na Kryme úspešné núkajú sa podľa Samsona viaceré scenáre možného vývoja. „Jedným z nich je faktická anexia Krymu Ruskou federáciou, ktorá sa odvolá na právo obyvateľstva na sebaurčenie," priblížil Samson. Inou alternatívou je podľa neho vznik separátnej a svetom zväčša neuznávanej štátnej entity – samostatnej Krymskej republiky. "Možno tretím scenárom je Krym ako rukojemník v rukách Ruska pre ďalšie rokovania s Ukrajinou. Krym ostane súčasťou Ukrajiny, ale "niečo za niečo", napríklad federalizácia Ukrajiny ako podmienka zo strany Ruska," doplnil Samson.

Na Kryme sa dnes začalo referendum, v ktorom obyvatelia tohto ukrajinského regiónu majú rozhodnúť, či sa polostrov odtrhne od Ukrajiny a stane súčasťou Ruskej federácie. Predstavitelia Európskej únie a americký prezident Barack Obama odmietli referendum, ktoré narýchlo zorganizovali proruské orgány Krymu, ako nezákonné a vyjadrili sa, že je porušením ukrajinskej ústavy.


Referendum na Kryme je v súlade s medzinárodným právom, odkázal Putin

Ruský prezident Vladimir Putin dnes nemeckej kancelárke Angele Merkelovej povedal, že referendum na Kryme je v súlade s medzinárodným právom. Podľa agentúry Reuters o tom dnes vo vyhlásení informoval Kremeľ.

Putin zároveň prisľúbil rešpektovať rozhodnutie obyvateľov Krymu, ktorí dnes v ľudovom hlasovaní môžu rozhodnúť o odtrhnutí regiónu od Ukrajiny a jeho pripojení k Rusku.

Ruský prezident podľa Kremľa využil telefonický rozhovor s Merkelovou aj na to, aby vyjadril obavy v súvislosti s eskaláciou napätia, podľa neho spôsobenej radikálnymi zoskupeniami v regiónoch na juhovýchode Ukrajiny "s tichým súhlasom úradov v Kyjeve".

"Vladimir Vladimirovič Putin upriamil pozornosť na skutočnosť, že vôľa obyvateľstva polostrova je realizovaná v plnom súlade s medzinárodným právom," uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

01 - Modified: 2006-02-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Legislatíva
01 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 02 - Modified: 2024-04-29 10:50:16 - Feat.: - Title: História V4: spoločný postup aj rozkol v otázkach Ukrajiny a migrácie 03 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 04 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 05 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 20:36