StoryEditor

Legislatíva

28.02.2006, 23:00

Novela vyhlášky k zákonu o službách zamestnanosti
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripravilo novelu vyhlášky k zákonu o službách zamestnanosti. Hlavné zmeny sú nasledujúce:
* Výška príspevku zamestnávateľa na zriadenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska pre zamestnancov so zdravotným postihnutím sa určuje okrem iného aj na základe toho, či je zamestnávateľ bežným podnikateľom, alebo či poskytuje sociálne služby alebo služby prospešné verejnosti.
* Štát poskytne zamestnancom a samostatne zárobkovo činným osobám, ktorí boli registrovaní v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej šesť mesiacov pred nástupom do zamestnania, príspevok na cestovné výdavky na dochádzku za prácou. Príspevok má znížiť cestovné výdavky na dochádzanie za prácou a jeho výška závisí od vzdialenosti, ktorú zamestnanec absolvuje z domu do miesta zamestnania. Príspevok má byť vyplácaný mesačne v dĺžke zodpovedajúcej počtu mesiacov vedenia v evidencii uchádzačov o zamestnanie, maximálne však počas dvanástich mesiacov.

Nový zákon o verejnom obstarávaní
Nový zákon o verejnom obstarávaní je účinný od 1. februára 2006.
Upravuje zákazky predložené zadávateľmi, zakazuje uzatváranie zmlúv s dodávateľmi, ktorí boli trestaní za určité trestné činy a zakladá Úrad pre verejné obstarávanie, ako i nový postup na zníženie počtu možných dodávateľov.
Zákon tiež obsahuje množstvo výnimiek, najmä pre spoločnosti v skupine.

Nový stavebný zákon
Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja nedávno predložilo návrh stavebného zákona na pripomienkové konanie. Zákon nahradí starý zákon o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení neskorších predpisov.
Nový zákon poskytne verejnosti prístup k informáciám o území a účasti verejnosti na rozhodovaní v otázkach životného prostredia. Zavádza tiež klasifikačný systém pre stavebné projekty a rozšíri okruh stavieb, pri ktorých nie je potrebné stavebné povolenie. Takisto rieši umiestňovanie, ohlasovanie a povoľovanie stavieb, ako aj sankcie uložené v prípade, ak stavebník neohlásil začatie stavby.
V prípade prijatia bude nový zákon účinný od 1. januára 2008. Napriek tomu budú konania začaté pred účinnosťou nového zákona až do 31. decembra 2010 prebiehať v zmysle starého zákona.
Pripomienkové konanie k zákonu sa skončilo v polovici januára tohto roku, návrh musí prerokovať ešte vláda a schváliť parlament.

Daň z motorových vozidiel
Novela zákona o miestnych daniach a poplatkoch účinná od 1. decembra 2005 zaviedla niekoľko zmien týkajúcich sa dane z motorových vozidiel. Zavádza novú definíciu daňovníka ako fyzickú alebo právnickú osobu, ktorá používa vozidlo na podnikanie. V minulosti bol daňovník definovaný ako fyzická alebo právnická osoba zapísaná v dokladoch vozidla, ktorá používala vozidlo na podnikanie. Táto zmena znamená, že spoločnosti sú povinné platiť cestnú daň aj v prípade prenájmu vozidiel na určitý čas na podnikateľské účely.
Daňovník je povinný podať daňové priznanie a zaplatiť daň z motorových vozidiel do 15 dní odo dňa začatia používania vozidla na účely podnikania. V nadväznosti na súčasne dostupný výklad novely je daň splatná za to obdobie roka, počas ktorého bolo auto takto používané.
Daňovník tiež musí písomne oznámiť daňovému úradu deň ukončenia používania vozidla na účely podnikania, a to do 15 dní odo dňa ukončenia používania.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
16. máj 2024 07:12