StoryEditor

Fico v Bruseli: Cieľom je zlikvidovať plavidlá ešte predtým, než sa na ne nalodia migranti

23.04.2015, 15:47

Predseda Európskej rady Donald Tusk po skončení dnešného mimoriadneho summitu EÚ o migrácii oznámil, že vedúci predstavitelia EÚ sa dohodli na strojnásobení financovania námorných operácií pre pátranie po utečencoch a ich záchranu. Slovenský premiér Robert Fico uviedol, že ani SR nezostane stranou, pokiaľ pôjde o financovanie týchto operácií.

Dnešný mimoriadny summit štátnici začali minútou ticha za stovkami migrantov, ktorí za dva týždne prišli o život pri plavbe do Európy. Od začiatku roka v Stredomorí zahynulo okolo 2000 utečencov. Spoločným odkazom premiérov a prezidentov je to, že EÚ už nesmie viac dopustiť, aby sa Stredomorie stalo anonymným cintorínom pre tisícky utečencov.

Fico v Bruseli: Cieľom je zlikvidovať plavidlá ešte predtým, než sa na ne nalodia migranti 22:25 Slovensko ako tranzitná krajina Slovensko vždy bolo tranzitnou krajinou pre ľudí zo štátov ako Afganistan. Títo ľudia mali vždy záujem odísť zo Slovenska, povedal premiér Robert Fico po summite lídrov európskych štátov. 22:24 Migrant sa bude môcť rozhodnúť, do ktorej krajiny bude chcieť ísť Slováci budú svoj príspevok k riešeniu imigrantskej krízy koordinovať s partnermi z Vyšehradskej štvorky. Uviedol to premiér Robert Fico po skončení dnešného mimoriadneho summitu v Bruseli. Spolu s Čechmi, Poliakmi aj Maďarmi sa zhodneme v tom, že pri prijímaní migrantov musí byť zachovaný princíp obojstrannej dobrovoľnosti. V praxi to znamená, že samotná členská krajina EÚ sa bude môcť dobrovoľne rozhodnúť, či utečencov na svojom území prijme. Rovnako sa aj migrant bude môcť rozhodnúť, do ktorej krajiny bude chcieť ísť. 
 
21:45 Fico v Bruseli: Cieľom je zlikvidovať plavidlá ešte predtým, než sa na ne nalodia migranti Zintenzívnený boj proti pašerákom ľudí, strojnásobenie finančných záväzkov na posilnenie námornej ochrany a úvahy o silovom riešení. Na týchto opatreniach v boji proti nelegálnemu prisťahovalectvu sa dohodli lídri európskych krajín na dnešnom špeciálnom summite EÚ v Bruseli.  "Cieľom bude identifikovať, zadržať a zlikvidovať plavidlá ešte predtým, než sa na ne nalodia migranti," uviedol pre slovenských novinárov premiér Robert Fico po skončení summitu.  21:35 Čaká sa na Fica Dlhé čakanie sa skončilo. Lídri uzavreli diskusie, novinári sa pomaly poberajú do národných tlačových miestností. V tej slovenskej je okrem našich novinárov počuť aj češtinu. Čaká sa už len na príchod premiéra Roberta Fica, ktorý povie, na čom sa šéfovia vlád európskej dvadsaťosmičky dohodli. 20:54 Ostro sledovaná Merkelová Ostro sledovaná je najmä pozícia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Tá však zatiaľ veľa svetla do toho, ako bude Nemecko imigrantskú krízu riešiť a či bude ochotné okrem peňazí prijať aj ďalších utečencov, nevniesla. "V hre sú hodnoty a dôveryhodnosť Európy vo zvyšku sveta. Dnešná téma má preto veľký význam, aby boli zachránené ľudské životy," povedala Merkelová uprostred summitu. 20:09 Debata o kríze s imigrantami pokračuje V týchto chvíľach sa mal summit skončiť a jednotliví lídri mali novinárom poskytnúť vyjadrenia o jeho záveroch. Zatiaľ sa však stále debatuje o tom, ako vyriešiť krízu s imigrantami. Vyzerá to zhruba na hodinové meškanie. Dlhé ponocovanie však na rozdiel od iných summitov zrejme nebude. Policajti vonku rozoberajú zátarasy, čo je dobré znamenie. Uvoľňujú cestu pre kolóny, ktoré delegácie jednotlivých krajín zavezú na letisko.
 
20:08 Cameron sklamal juhoeurópske krajiny Na bruselskom summite zavládlo medzi juhoeurópskymi krajinami mierne sklamanie z postoja britského premiéra Davida Camerona. "Povedal - dáme vám lode, dáme vám lietadlá, ale nevezmeme žiadneho imigranta," citoval Camerona taliansky predstaviteľ.
 
19:06 Súčasné financovanie je príliš nízke Ďalším krokom má byť zvýšenie peňazí na monitorovanie lodí s utečencami. Európski predstavitelia sa zhodli, že súčasné financovanie je príliš nízke. Výdavky na dohľad nad pohybom plavidiel v Stredozemnom mori by sa po novom mali zdvojnásobiť na šesť miliónov eur každý mesiac.
 
18:58 "Lode pašerákov treba dostať pod paľbu," uviedol Matteo Renzi. Okrem budovania komunitných centier sa európski lídri zhodnú v ďalšom bude dovedna desaťbodového programu - cielenom vyhľadávaní a likvidácii pašeráckych lodí. Túto stratégiu podporuje premiér Robert Fico aj ďalší štátnici. "Lode pašerákov treba dostať pod paľbu," uviedol taliansky premiér Matteo Renzi.
 
18:54 Treba už len súhlas afrických krajín Pred novinárov pred chvíľou predstúpil aj francúzsky prezident Francois Hollande. Zdá sa, že európski lídri sa zhodnú v jednej veci - vybudovať komunitné centrá priamo v Afrike. Financovala by ich Európa, ktorá by sa zároveň vyhla návalu imigrantov na svojom vlastnom území. Zostáva už len jedno - získať súhlas afrických krajín, kde by tieto centrá vznikli.
 
17:46 Európa by sa mala viac otvoriť Šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz je za to, aby EÚ viac otvorila dvere prisťahovalcom z tretích krajín. "Musíme vytvoriť viac ciest, ako sa legálne dostať do Európskej únie. Európa vždy bola, a aj naďalej bude kontinentom imigrácie a emigrácie," povedal Schulz európskym lídrom. 17:17 Summit mešká V sále pre novinárov pred chvíľkou nastal rozruch. Uličkami pomedzi zástupcov médií z celej európskej dvadsaťosmičky prešiel šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz. Ten sa stretol s lídrami európskych krajín, aby s nimi hovoril o riešení problému s imigrantmi. Na spoločnom fototermíne neskrývali všetci zúčastnení vrátane premiéra Roberta Fica či kancelárky Angely Merkelovej optimizmus. Zatiaľ to však vyzerá na dlhý večer. Summit má momentálne meškanie zhruba tri štvrte hodiny. Lídri si už konečne sadli za stôl na piatom poschodí v bruselskej budove Justus Lipsius. Začína sa prvé pracovné zasadnutie Európskej rady. 16:46 Česi majú plán Česi už majú jasnú predstavu, ako budú pomáhať v boji proti ilegálnej imigrácii. Pre európsku agentúru Frontex, ktorá má na starosti ochranu vonkajších hraníc únie, vyčlenia zhruba 60 expertov a desať miliónov českých korún. Medzi expertmi budú zástupcovia ministerstva vnútra či policajti. Sobotka to povedal novinárom po príchode na bruselský summit. Česko sa okrem toho chystá v priebehu tohto roka prijať približne 70 utečencov zo Sýrie a poskytnúť asi 200 miliónov korún na pomoc v problémových krajinách ako Jordánsko, kurdské regióny Turecka či severná Afrika. 16:32 Zhodli sme sa s Čechmi Slovensko má v otázke riešenia problému s imigrantmi rovnaký postoj, ako Česi. Šéf pražskej vlády Bohuslav Sobotka pred odjazdom do Bruselu jednoznačne odmietol zavedenie kvót pre prisťahovalcov, ako to požadujú Taliani. Utečencom chce pomôcť inak - podľa neho sa treba zamerať na boj proti pašerákom ľudí a imigrantom pomáhať priamo v krajinách ich pôvodu. 16:10 Nepriechodná myšlienka Práve otázka prerozdeľovania imigrantov v jednotlivých krajinách Európskej únie vyvoláva najväčšie kontroverzie spomedzi desaťbodového plánu, o ktorom majú hovoriť európski lídri. Okrem Slovákov s ním majú veľký problém aj Česi či Maďari. Naši južní susedia momentálne bojujú s veľkým prílevom ilegálnych utečencov najmä z Kosova a Albánska. "Aj v Česku je táto myšlienka prakticky nepriechodná," uviedol pre HN analytik Jan Blažek z Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe. 15:56 Slováci pomôžu materiálne Namiesto prijatia utečencov na našom území pomôžeme pri riešení problému imigrantov inak. "Poskytneme materiálnu pomoc prijímacím centrám v iných krajinách," povedal premiér Robert Fico slovenským novinárom pred začiatkom bruselského summitu.
 
15:35 Slovensko utečencov neprijme Slovensko nepristúpi na požiadavky Talianska, aby sa nelegálni migranti prerozdeľovali podľa presne stanovených kvót do všetkých 28 členských krajín Európskej únie. S takýmto jasným posolstvom prišiel dnes na summit do Bruselu premiér Robert Fico. "Žiadne kvóty sa zaviesť nedajú, budeme presadzovať prvok dobrovoľnosti," povedal Fico novinárom pred začiatkom summitu. 
 
15:04 S Junckerom preberie eurofondy Práve v tejto chvíli sa v bruselskej budove Berlaymont začína stretnutie Roberta Fica so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Na schôdzke majú byť prítomní aj predsedovia vlád Česka, Rumunska a Bulharska. Témou má byť aj čerpanie eurofondov. "S Junckerom budeme v tejto súvislosti hovoriť o vyššej miere flexibility," povedal slovenským novinárom v lietadle Fico. 14:50 Fico je v Bruseli Horúcu tému migrantov riešia dnes v Bruseli lídri Európskej únie. Premiér Robert Fico priletel na vojenské letisko Abelag krátko po druhej hodine popoludní. Na letisku bolo vidno aj stroj nemeckých vzdušných síl, ktorý priviezol kancelárku Angelu Merkelovú, či lietadlo bulhrarskej vládnej letky.
01 - Modified: 2007-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lubenícka magnezitka ožíva
01 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-03-21 21:02:17 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie sa zhodol na ďalšej urýchlenej pomoci Ukrajine, ocenil iniciatívu Česka 03 - Modified: 2024-03-21 20:38:36 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie rozhodol o začatí prístupových rozhovorov s Bosnou a Hercegovinou 04 - Modified: 2024-03-20 10:14:11 - Feat.: - Title: Fico chce na samite hovoriť o jadrovej energii aj rozširovaní Európskej únie 05 - Modified: 2023-11-26 10:36:49 - Feat.: - Title: Čína chce zmierniť napätie v regióne. Soul, Tokio a Peking urýchlia prípravy na summit prezidentov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 15:11