StoryEditor

Lubenícka magnezitka ožíva

17.05.2007, 00:00

Firme Invest-Kapital sa podarilo po pol roku stabilizovať finančnú a výrobnú situáciu v spoločnosti Slovmag Lubeník.
"V podniku sa darí už niekoľko mesiacov za sebou zvyšovať objem výroby. V obchodných rokovaniach je rozdiskutovaná produkcia technologicky nových výrobkov, rozšírenie sortimentu, získanie nových odberateľov a trhov," uvádza Peter Kvasňovský, člen predstavenstva Slovmagu. O aké výrobky, trhy a odberateľov by malo ísť zverejní až po podpísaní zmlúv.
Spoločnosť zvýšila výrobu v porovnaní s posledným mesiacom minulého roka o polovicu. Vlani dosiahla skoro 24-miliónový zisk pri tržbách za 1,1 miliardy korún, kým predchádzajúci rok skončila takmer s päťdesiatmiliónovou stratou. Tento rok plánuje Slovmag asi osemnásťpercentný nárast tržieb. "Perspektíva firmy je v ďalšej expanzii výrobkov, o ktoré je na svetových trhoch záujem," tvrdia akcionári. Väčšinu z nich exportuje najmä do európskych krajín, ale aj do Ázie, Ameriky a Južnej Afriky. Spoločnosť zamestnáva v okrese Revúca s 26-percentnou nezamestnanosťou asi tisíc ľudí a niekoľko nových už stihla prijať.
Druhého najsilnejšieho slovenského výrobcu magnezitových žiaruvzdorných stavív a hmôt prevzala bratislavská spoločnosť vlani v novembri. Zadlženú, podkapitalizovanú magnezitku, ktorá mala problémy s odbytom a produkciou, získala prostredníctvom firmy SMTL exposlanca HZDS Dušana Macušku. Tá držala 67 percent akcií Slovmagu a kontrolovala aj magnezitku Lovinit v Lovinobani, ktorá na jeseň skončila v konkurze. Nový majiteľ zvýšil základné imanie Slovmagu o 154 miliónov korún, splatil najdôležitejšie dlhy a poskytol fabrike prevádzkový kapitál.
"V najbližšom období neuvažujeme o predaji Slovmagu, v budúcnosti to však nevylučujeme," reagovali majitelia na špekulácie okolo vstupu do magnezitky. Spoločnosť Invest Kapital sa zaoberá poradenstvom, zameraným najmä na správu a vymáhanie pohľadávok, a v Slovmagu mala podľa týchto úvah figurovať ako sprostredkovateľ jeho ďalšieho predaja strategickému investorovi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 10:34