StoryEditor

Súboj programov. Most vs. Smer 176:3

15.02.2016, 23:00

Podľa programu spoznáš stranu, dalo by sa konštatovať. Nie všetci konkurenti v predvolebnom boji mu však prikladajú rovnakú váhu. V sobotu predstavil verejnosti rozšírenú verziu toho svojho vládny Smer a venoval mu tri strany. „Nechcel by som to nazvať podcenením voliča, ale skôr veľmi vysokým sebavedomím, že veď voľby aj tak vyhráme, každý nás pozná, všetci vedia, čo robíme, aké úspechy sú za nami, tak prečo by sme to nejakým spôsobom ďalej rozvíjali?“ myslí si politológ Tomáš Koziak o rozsahu nového programu Smeru. Pôvodná verzia bola totiž ešte kratšia – zmestila sa na jednu stranu. Ide tak o najkratší program spomedzi strán, ktoré majú možnosť vstúpiť po marcových voľbách do parlamentu. Na porovnanie: na opačnej strane barikády sa nachádza Most-Híd, ktorý vyprodukoval 176 strán textu.

Otázne teda je, čo vlastne znamená program pre politickú stranu. „Sú v ňom definované priority a hodnotová orientácia strany. Okrem iného sa z programov dajú odčítať aj možnosti vytvárania koaličných zoskupení. Je to nevyhnutná, štandardná súčasť aktivity politických strán,“ myslí si o význame programu pre strany politológ Grigorij Mesežnikov.

Kto to číta?

Slová politológa potvrdzujú aj viaceré strany. Sloboda a solidarita by sa bez kvalitného programu nepostavila pred ľudí, pre hnutie OĽaNO-Nova znamená program pomenovanie problémov, ktoré trápia Slovensko, a Most-Híd ho vníma aj ako kompas, ktorý pomôže pri rozhodovaní voličov. Je však diskutabilné, do akej miery práve niekoľko desiatok strán dlhé programy slúžia ako kompas pre davy. „Pri rozhodovaní zohrávajú malú úlohu. Samotné programy voliči nečítajú,“ hovorí sociológ Ján Baránek.

To, čo volič poväčšine „konzumuje“, sú akési zhutnené heslá z programu komunikované rôznymi kanálmi. Podľa Koziaka by mala mať strana viacero foriem programu: zložitejšiu, určenú skôr odbornej verejnosti, a jednoduchšiu, ktorú by si mohla prečítať aj široká verejnosť. Takouto cestou sa vydalo hneď niekoľko strán. „Čítavejšiu“ formu predstavili skôr ako celý program napríklad Sieť, OĽaNO-Nova či SNS.

Ľudia si zaslúžia program

Od tej sa však nepohol Smer. Pritom aj vo vládnej strane až do roku 2012 dodržiavali štandard. Pred parlamentnými voľbami v roku 2012 sa socialisti prezentovali programovým zameraním s rozsahom 43 strán. Pridali aj volebné posolstvo Ľudia si zaslúžia istoty, čo bolo akousi ľahšou a kratšou formou programu. Podobne to bolo aj v roku 2010.„Volebný program je súhrnom priorít a cieľov, ktoré sa strana zaväzuje naplniť v prípade svojej účasti vo vláde. Určený je, prirodzene, voličom a potenciálnym voličom strany,“ odkázala hovorkyňa Smeru Ľubica Končalová na margo toho, čo znamená program pre ich stranu.

Otázne však je, či strana, ktorá štyri roky jednofarebne vládla, potrebuje vôbec prezentovať nejaký program, keďže svoje zámery prezentuje takmer každý deň. „Potrebuje mať program, z ktorého sa dá odčítať, čo všetko bude podnikať v rôznych oblastiach. Svedčí to o samotnej strane nielen z hľadiska programových priorít, ale aj o tom, ako pristupuje k výkonu moci a komunikácii s voličmi,“ hovorí Mesežnikov a dodáva, že v prípade rozhovorov o koalícii by mohla partnerom chýbať možnosť odčítať prienikové body.

Smer je jednou z posledných strán s prieskumovou budúcnosťou v parlamente, ktorá predstavovala svoj program. Na sobotňajšej konferencii prišli s dokumentom, v ktorom na troch stranách rozpracúvajú svoje ciele pre účasť v budúcej vláde. Slovu program sa vyhli. Okrem nich chýba ešte hnutie OĽaNO-Nova, ktoré by malo predstaviť svoj program dnes.

01 - Modified: 2008-02-09 09:54:52 - Feat.: 0 - Title: Na linkách MHD v Martine premávajú nové nízkopodlažné autobusy
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. apríl 2024 11:50