StoryEditor

Na linkách MHD v Martine premávajú nové nízkopodlažné autobusy

09.02.2008, 10:32
Autor:
SITASITA
Na linkách MHD v Martine premávajú štyri nové nízkopodlažné 12-metrové autobusy Citelis. Celkovo je ich 15 a Martin sa stal mestom, v ktorom na trasách MHD denne najviac kilometrov najazdia práve nízkopodlažné autobusy.

Zahŕňajú trasy s najväčším priebehom kilometrov a zastávkami pri poklinikách a nemocnici. "Majú 31 miest na sedenie a 68 miest na státie, čo predstavuje zvýšenie prepravnej kapacity oproti starým Karosám o jednu pätinu," konštatovala hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová. Ako ďalej dodala, neporovnateľne jednoduchšie sa do nich nastupuje rodičom s dieťaťom v kočíku či telesne postihnutým obyvateľom. "Vzhľadom na podmienku vo vydaných licenciách , že po 1.2.2009 nebude možné prevádzkovať v MHD Martin a Vrútky autobusy staršie ako 16 rokov, spoločnosť SAD Žilina, a.s. plánuje koncom tohto roka obstarať 20 autobusov Low Entry od výrobcu IRISBUS, ktoré nahradia staré Karosy radu 700," informovala Strelcová. Tým by sa mal stať Martin jedným z prvých slovenských miest, kde všetky vozidlá, ktoré zabezpečujú MHD nebudú staršie ako štyri roky.

Celkovo najazdili vlani autobusy v MHD v Martine a Vrútkach 2,5 miliónov kilometrov, z toho nízkopodlažné autobusy 832-tisíc kilometrov. Ročne sa na linkách v týchto susedných mestách prepraví takmer desať miliónov cestujúcich. SAD Žilina zabezpečuje MHD v Martine a Vrútkach 52 autobusmi na 27 linkách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:39