StoryEditor

Finančník Hoffmann sa púšťa do školstva

11.08.2014, 00:00

Doteraz ho verejnosť poznala najmä ako známeho finančníka. Bol spoluzakladateľom finančnej skupiny Istrokapitál, v súčasnosti zas figuruje ako akcionár v J&T Finance Group. Teraz však ide Mário Hoffmann vstúpiť na úplne nové pole – do školstva.

A to konkrétne cez súkromný Technologický inštitút A. Ruprechta. Práve jeho absolventi by mali počas štúdia spolupracovať s konzorciom Energochemica SE, kde je predsedom dozornej rady práve Hoffmann. No a tu by mali po doštudovaní aj pracovať. Sám Hoffmann sa však vyjadrovať k novej škole nechcel a HN odkázal na hovorkyňu konzorcia Annu Vojtekovú. „Médiá a verejnosť budeme informovať, až keď bude projekt oficiálne odsúhlasený vládou,“ odpovedala.

Škola však už dostala zelenú aj od Akreditačnej komisie a ministerstva školstva. A pôjde tak vôbec o prvú súkromnú vysokú školu prepojenú na prax na Slovensku, na takzvané duálne vzdelávanie.

V praxi tak študenti časť vyučovania strávia v škole. Tú teoretickú. Ostatok času bude tvoriť prax. Počas nej sa budú študenti vzdelávať priamo vo firme.

Nová škola by mala vychovávať špecialistov pre energetické a chemické podniky, avšak len na bakalárskom stupni. „Pre odborné vysoké školy existuje priestor. A je zrejme priechodnejšie, pokiaľ sa zakladajú na zelenej lúke, ako by sa mali transformovať z existujúcich škôl,“ hodnotí Renáta Králiková z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť.


Čítajte viac:

Je ťažké presadiť transformáciu škôl


Čoraz viac študentov

Prvý rok by malo nastúpiť 60 študentov. Každý rok sa ich počet však bude zvyšovať. Za štúdium by platiť nemali. Po promócii by mali mladí nastúpiť do firmy konzorcia Energochemica SE. O vzniku novej školy ako prvý informoval denník Pravda.

Vysoká škola v Šamoríne by tak mohol byť prvou súkromnou duálnou. Dnes totiž spolupracujú firmy najmä so strednými školami. A pochvaľujú si to. Do nových projektov sa púšťajú najmä nemecké a rakúske spoločnosti. Práve tam totiž tento systém vzdelávania funguje už roky a osvedčil sa. Na Slovensku im však chýba, zo škôl totiž dostávajú ľudí, ktorých musia mesiace zaškoľovať.

Spolupracujú ďalší

Napríklad košická IT firma T-Systems Slovakia vlani otvorila pomaturitné štúdium, a to v spolupráci so Strednou priemyselnou školou elektrotechnickou v Košiciach. Mladí tu študujú počítačové systémy. Praxujú vo firme, počas leta tu zase brigádujú. „Študenti sa učia aj predmety, ktoré rozvíjajú ich mäkké zručnosti ako zákaznícka orientácia, prezentačné a komunikačné zručnosti, a takisto majú prehľad aj o projektom a podnikovom manažmente,“ objasňuje hovorkyňa firmy Barbora Ruščin.

Po troch rokoch dostanú titul diplomovaný IT špecialista. Ide o niečo ako certifikát, ktorý by mal byť uznávaný aj v zahraničí, minimálne v Nemecku.

Do podobného projektu sa pustilo aj Obchodné oddelenie Rakúskeho veľvyslanectva. Aj vďaka jeho iniciatíve tento rok otvára duálne triedy SOŠ technická v Zlatých Moravciach. Spolupracovať bude s rakúskymi firmami v oblasti strojárskej a automobilovej výroby.

Práve duálny systém vzdelávania by mohol podľa odborníkov a firiem pomôcť znížiť našu vysokú nezamestnanosť mladých. Pracovať na zmene začalo už aj ministerstvo školstva. To pripravilo novelu zákona, ktorú chce predstaviť verejnosti na prelome leta a jesene.

01 - Modified: 2006-09-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Benzín i nafta zlacnejú
01 - Modified: 2024-05-09 12:33:44 - Feat.: - Title: Raši pošle školám desiatky miliónov eur. Tri kraje čaká extrapomoc, stačiť to však nemusí 02 - Modified: 2024-05-05 17:37:34 - Feat.: - Title: Žiaci z rómskych komunít by sa podľa 60 percent Slovákov mali vzdelávať oddelene. Škola im môže zlepšiť život 03 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny letných táborov pre deti narastajú. Drucker vidí riešenie, na ťahu sú školy a samosprávy 04 - Modified: 2024-05-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Je pre Slovensko stagnácia osudová? 05 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Drucker avizuje sériu zmien: seniorom dá druhú šancu, študentkám školné. Odzvoní aj chátrajúcim internátom?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 10:35