StoryEditor

Benzín i nafta zlacnejú

12.09.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Rafinéria Slovnaft dnes zníži ceny benzínov o 80 halierov a motorovej nafty o 60 halierov za liter. Pokles by sa mal, tak ako vždy pri pohybe cien, prejaviť najskôr na čerpacích staniciach väčších sietí, potom by mali nasledovať aj menší predajcovia. Naposledy klesla cena benzínu o korunu a nafty o 40 halierov za liter 6. septembra.
Za uplynulý mesiac sa ceny benzínov na Slovensku znížili približne o 4,30 koruny. Cena nafty klesla posledný júlový týždeň o 40 halierov, v auguste zostala bez zmeny a prvý septembrový týždeň zlacnela o ďalších 40 halierov.
Dôvodom súčasného zlacnenia palív je pozitívny vývoj na svetových ropných trhoch, kde cena ropy už niekoľko týždňov klesá. Prispieva k tomu dobrá situácia v zásobovaní a uvoľnenie napätia na Blízkom a Strednom východe, ako aj vyhliadky na miernu sezónu hurikánov v USA.
Na druhej strane sú problémy s niektorými ropovodmi a v Nigérii, ktorá je najväčším exportérom ropy v Afrike, zostáva výbušná situácia v delte Nigeru, v ktorom sa nachádzajú hlavné ropné polia krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. jún 2024 08:04