StoryEditor

Palko pre HN: Ísť s Matovičom bolo riziko

06.02.2012, 18:30
Autor:
pempem
Predseda KDS Vladimír Palko v rozhovore pre HN o svojom odchode z kandidátky OĽaNO:

Prečo ste odmietli ísť na detektor lži?
Mám za sebou nejakú svoju politickú históriu. Ľudia ma poznajú, že nepotrebujem byť za každú cenu na politickom poste. Dobrovoľne som odišiel z funkcie ministra pre vysoký idealizmus. Každý vie, že som odišiel z KDH a začal som politicky z ničoho. Ísť na detektor lži je nezmysel z politického hľadiska aj z odborného. Prekvapuje ma, že Matovič toto nevie.

Chcel, aby ste šli na detektor viacerí?
Stále tvrdil niečo iné. Mal rôzne verzie. Raz hovoril o všetkých kandidátoch, potom o lídroch politických strán, potom o politikoch.



Na snímke v popredí Vladimír Palko, v pozadí zľava František Mikloško, Eugen Korda a Martin Mojžiš. TASR/P.Neubauer

Prečo vás zaskočilo, že vôbec prišiel s takou požiadavkou? Je známe, že detektor lži chcel použiť ako vstupenku na jeho kandidátku.
Jeho požiadavka bola už iba určitým vyvrcholením celej situácie. Matovič totiž zrazu začal úplne popierať princíp nezávislých osobností a snažil sa s ľuďmi z jeho volebného štábu kontrolovať mediálne výstupy niektorých našich ľudí. Napríklad, niekto bol pozvaný do televíznej relácie a oni sa snažili nás od toho odhovárať. To už boli signály, že to nie je v poriadku.

Necítili ste sa na kandidátke Obyčajných ľudí slobodne?
Keď nám chce niekto brániť v slobode, tak sa ohradíme. My sme si svoju slobodu uchovali.

Od začiatku bolo rizikom spojenie toľkých politických strán a osobností na Matovičovej kandidátke, napriek tomu vás teraz jeho požiadavka prekvapila?
Nehovorím, že prekvapila. To riziko sme videli, vedeli sme o ňom, napriek tomu tu bola istá šanca, že sa dá dokopy veľmi dobrá kandidátka, čo sa aj stalo.  Ten pokus zrejme bolo treba urobiť.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
01 - Modified: 2004-07-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chirac stratil najvernejšieho spojenca, čaká ho boj
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:28