StoryEditor

Hríb v Pod lampou? Len ako hosť

14.01.2007, 23:00
Štefan Hríb ako moderátor relácie Pod lampou skončil. Prípadnej štvrtkovej diskusie na tému Čo sa deje v STV? sa bude môcť zúčastniť už iba ako hosť.

Štefan Hríb ako moderátor relácie Pod lampou skončil. Prípadnej štvrtkovej diskusie na tému Čo sa deje v STV? sa bude môcť zúčastniť už iba ako hosť. "Stratil dôveru a zdiskreditoval formát," povedal pre HN generálny riaditeľ STV Radim Hreha. Otázka štvrtkového vysielania Pod lampou však zostáva otvorená. Definitívne rozhodnutie padne dnes. Do úvahy podľa Hrehu prichádza niekoľko možností vrátane zrušenia relácie. "Takýto formát však určite chcem vo vysielaní ponechať." Otvorenou zostáva aj otázka moderátora štvrtkového vysielania. "Určite to však bude človek z STV," povedal Hreha. Do úvahy pre šéfa STV prichádza napríklad moderátor diskusnej relácie O päť minút dvanásť a Správ a komentárov Branislav Závodský.
Skončil by
Názory zainteresovaných na stiahnutie Hríba z moderátorskej pozície sa rôznia. Podľa mediálneho analytika Samuela Brečku išlo zo strany moderátora o hrubé porušenie pracovnej disciplíny. Podpredseda Rady STV Peter Malec sa nečuduje ukončeniu spolupráce televízie s Hríbom. "O verejnoprávnosti STV treba diskutovať, Hríbov spôsob je však veľmi nešťastný." Aj viacerí koaliční politici Hrehove rozhodnutie o Hríbovi akceptujú. Podľa podpredsedu vlády Dušana Čaploviča si Hríb s Kordom urobili kampaň za peniaze daňových poplatníkov. "V každom súkromnom médiu by skončili."
Naopak, podľa člena mediálneho parlamentného výboru za opozičnú SDKÚ-DS Tomáša Galbavého treba vnímať stiahnutie Hríba v kontexte vyjadrení koaličných politikov o kontrole STV. "Podstatnou otázkou je sloboda či nesloboda vo verejnoprávnom médiu." Podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni sa bráni - "Nejde nám o politické zasahovanie, ale o kontrolu objektivity."
Kardinálna chyba
Na dianie v STV si posvietia aj členovia Rady STV, Rady pre vysielanie a retransmisiu a mediálneho parlamentného výboru. "Budem iniciovať, aby sa o televízii hovorilo," povedal Galbavý. Rada STV sa podľa Maleca bude zaoberať najmä konaním moderátora Hríba. "Budem sa pýtať, ako je možné, že niekto svojvoľne skráti reláciu o hodinu a pol a ohrozí vysielanie." Šéfka licenčnej rady Valéria Agócs nevylučuje, že bol porušený zákon. "Celú záležitosť však musíme posudzovať v kontexte, keďže sa relácia skončila pozvaním všetkých dotknutých strán."
Český mediálny analytik Jan Potůček považuje situáciu v STV za neštandardnú. "Celý systém je nastavený zle." Odvolanie šéfa spravodajstva a publicistickej relácie považuje za neštandardné. Rovnako však hodnotí vystúpenie Hríba. "Hoci chápem pohnútky pána Hríba, bola to kardinálna chyba a z etického hľadiska neprijateľná."

Čo sa stalo Pod lampou
Šéfredaktor konzervatívneho .týždňa Hríb predčasne ukončil minulotýždňové vydanie relácie Pod lampou a vyzval šéfa STV na diskusiu o televízii. Pôvodne mal s vedcami diskutovať O živote a neživote - vzhľadom na vyjadrenia koaličných politikov o kontrole verejnoprávnej televízie však tému zmenil. Do relácie pozval odvolaného šéfa publicistickej relácie Reportéri Eugena Kordu a bez prítomnosti generálneho riaditeľa STV s ním hovoril o politických tlakoch. "Považovali sme za svoju povinnosť zastať sa kolegov, ktorí sú neprávom odvolávaní," zdôvodnil svoje konanie Hríb. Na záver relácie pozval Hrehu do nasledujúceho Pod lampou.

ANKETAGenerálny riaditeľ STV Radim Hreha stiahol Štefana Hríba z moderovania diskusnej relácie Pod lampou. Je to v poriadku? Súhlasím s tým 129 (31%) Neviem sa vyjadriť 4 (1%) Som proti tomu 273 (65%) Je mi to jedno 11 (3%) Hlasovalo 417 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-10 12:20:06 - Feat.: 0 - Title: Liptovský Hrádok: Šľachta sa vrátila do kaštieľa 02 - Modified: 2005-06-10 12:21:10 - Feat.: 0 - Title: NATO a Rusko sa nezhodli na Uzbekistane 03 - Modified: 2005-06-10 12:21:37 - Feat.: 0 - Title: OPEC možno už budúci týždeň zvýši podukciu, alebo upraví kvóty 04 - Modified: 2005-06-10 12:23:00 - Feat.: 0 - Title: Advokát sľúbil matke obžalovaného za úplatky zmierňujúci rozsudok súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:12