StoryEditor

Advokát sľúbil matke obžalovaného za úplatky zmierňujúci rozsudok súdu

10.06.2005, 14:23
Autor:
TASRTASR

Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil humenského advokáta Július K. z trestných činov podplácania a nepriamej korupcie. Advokát žiadal 70 tisíc korún od matky 19-ročného obžalovaného za to, že zabezpečí zmierňujúci rozsudok čo najnižšej sadzby.
Požadované peniaze Július K. prijal od sestry obžalovaného v pozícii agenta. Polícia humenského advokáta zadržala priamo pri preberaní úplatku. Súd ho vzal do vyšetrovacej väzby. Hrozí mu trest odňatia slobody na jeden až päť rokov, informovala dnes TASR Jana Pôbišová z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra SR.
Mladistvého zo Sniny polícia obvinila z trestného činu sexuálneho násilia, hrozí mu trest 2,5 až šesť rokov väzenia. Zo zákona mu bol pridelený obhajca - humenský advokát Július K. Rodina obvineného si neskôr v trestnom konaní zabezpečila iného advokáta.
Július K. v máji kontaktoval matku obžalovaného a povedal jej, že vie za vybaviť spoľahlivého prokurátora, ktorý zabezpečí zmieňujúci rozsudok, a to nepodmienečný trest v trvaní jedného roka v prípade jej syna. Advokát matke obžalovaného povedal, že peniaze, ktoré si požičal, už prokurátorovi odovzdal. Július K. len potrebuje, aby mu peniaze matka obžalovaného vrátila. Ona však nemala požadovanú hotovosť. V priebehu troch dní ju advokát viackrát telefonicky žiadal o vyplatenie peňazí. Matka obžalovaného sa zverila s požiadavkou advokáta svojej dcére. Tá podala koncom mája trestné oznámenie na Úrade boja proti korupcii a s políciou ďalej spolupracovala.
Koncom mája sa v pozícii policajného agenta s advokátom stretla sestra obžalovaného. Advokát tentoraz žiadal 135 tisíc korún na úplatky pre prokurátora a sudcu. Povedal, že sumu rozdelí po 60 tisíc, on sám si nechá ako odmenu 15 tisíc korún. Sestra obžalovaného súhlasila. O pár dní prišla aj s peniazmi do advokátovej kancelárie. Advokát znížil požiadavku zo 135 tisíc na 70 tisíc korún, vyhotovil potvrdenie o plnej moci, ktorá mala zakryť jeho konanie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 21:30