StoryEditor

Obavy z "Veľkého brata" narastajú

20.09.2007, 00:00
Pristupuje sa k nemu skôr v etickej než právnej rovine.

Máte pocit, že o vás zamestnávateľ vie viac, než by v skutočnosti mal - alebo ešte lepšie, než môže? Nie je vylúčené, že ste obeťou nelegálneho monitoringu korešpondencie. Pomoc vo forme precedensov však zatiaľ na Slovensku nenájdete, pretože napriek nelegálnosti sledovania zamestnancov zatiaľ naša polícia takéto prípady neriešila. Mementá preto treba hľadať skôr v zahraničí.
Od štatistiky k sledovaniu
Manažérka jednej z veľkých pražských spoločností, ktorá nechce byť menovaná, bola prekvapená, keď náhodou na sieťovom disku našla úplne nezabezpečenú excelovú tabuľku, kde boli platy a hodnotenia všetkých jej kolegov z oddelenia. Rovnako, žiaľ, patrí k celkom bežnej praxi, že pri zmene pracovnej pozície si zamestnanec skopíruje veľa veľmi citlivých firemných dát. Riešením je podľa riaditeľa internetovej agentúry OgilvyInteractive Tomáša Jindříška monitoring práce s informáciami vo firemnej sieti (v nijakom prípade nie s obsahom osobných správ) a ďalej presné definovanie rôznej úrovne oprávnení prístupu k dátam. Rovnako je nutné mať so zamestnancami podpísanú zmluvu o mlčanlivosti a ochrane dát.
Tomáš Jindříšek sa domnieva, že k zvýšeniu rizika sledovania síce prispieva aj rozvoj technológií a monitorovacích aplikácií, no hlavným problémom je primárne neznalosť zamestnávateľov. Jednoducho sú presvedčení, že majú právo poznať všetky informácie a správy, ktoré zamestnanci vytvoria. Ďalej upozorňuje aj na opačný problém. Množstvo veľkých a najmä nadnárodných spoločností dbá o absolútne zabezpečenie v zmysle ochrany dát a zneužitia osobných údajov. Niekedy to vedie k tomu, že manažéri a vedenie spoločností nemajú technicky ani možnosť dáta z počítača odniesť.
Na druhej strane mnoho menších spoločností alebo firiem s voľnejšou štruktúrou nemá ošetrené ani elementárne prvky dátovej bezpečnosti. Často sa preto stane, že počítačovo zdatný manažér neoprávnene prenikne k osobným údajom, ktoré sú zlé chránené. Niekedy v tom nemusí byť ani úmysel.
V čase, keď je už roky známa existencia monitorovacieho systému Echelon, cez ktorý sa napríklad kedysi sledovali hovory najvyšších predstaviteľov niekdajšieho Sovietskeho zväzu, alebo keď cez slovenský parlament prechádza možnosť monitorovania dát o komunikácii, vzniká medzi ľuďmi viac a viac paranoje.
Neverejná komunikácia
Podľa manažéra Martina Kormana je vo všeobecnosti možné povedať, že v prostredí moderných digitálnych telefónnych ústrední je možné takmer všetko. Mnohé telefóny, drôtové i bezdrôtové aj mobilné, majú napríklad zabudovaný hlasový záznamník, kde sa hlas konvertuje, uchováva v digitálnej podobe. Často majú aj možnosť IP-konektivity, ktorá im umožňuje pripojiť sa na internet. Žiadnym problémom nie je inštalácia softvéru na počítači, ktorý umožňuje nielen internetovú a mailovú komunikáciu, ale aj samotné telefonovanie. Nemusí ísť iba o obľúbený program typu Skype. V internete sú dostupné bežné softvéry, ktoré umožňujú analýzu hlasu a získavanie množstva technických detailov o prebiehajúcej komunikácii.

01 - Modified: 2003-06-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nová poisťovňa -- noví ľudia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 15:09