StoryEditor

Stavby na zelenej lúke zlacnejú

06.09.2010, 00:00
Už v najbližších týždňoch majú pre podnikateľov zlacnieť stavebné pozemky. V hre je totiž zrušenie takzvaného odvodu za vyňatie pôdy z pôdneho fondu.

Ten sa platí v prípade, ak sa najkvalitnejšia poľnohospodárska pôda použije na nepoľnohospodárske účely.

 

Tá najvzácnejšia je dnes spoplatnená 15 eurami za štvorcový meter. Nový minister pôdohospodárstva Zsolt Simon však má v úmysle znížiť poplatok na 0,10 eura pre všetky spoplatnené kategórie. Nové nariadenie vlády malo začať platiť už od polovice septembra, avšak kedy to naozaj bude, je otázne. "Materiál je pripravený, konkrétny termín zatiaľ nie je stanovený,“ potvrdila hovorkyňa rezortu Katarína Ďurica. Na budúci rok by mal aj tento symbolický poplatok zaniknúť.

Ušetríte
Bez ohľadu na to, či k zníženu tohto odvodu na 10 centov príde od polovice septembra alebo neskôr, firmy na tom ušetria. Ak doteraz chcel napríklad podnikateľ postaviť halu a sklady na 700 štvorcových metroch a pôda spadala podľa bonity do kategórie dva, odvod za odňatie z pôdneho fondu sa vyšplhal na 8 400 eur. Po novom by to vyšlo len na 70 eur.

Poľnohospodárska pôda je na Slovensku rozdelená do deviatich kategórií, pričom najvzácnejšie a najkvalitnejšie sú prvé štyri. Práve ich sa týka spoplatnenie pri odňatí z fondu, ktoré je potrebné na získanie stavebného povolenia. Podstata zavedenia týchto poplatkov od začiatku minulého roka spočívala v tom, že ak sa nachádzajú v katastri obce aj menej kvalitné pôdy, má sa stavať na nich a neničiť tak najúrodnejšie pozemky. Ak však obec či mesto z rôznych dôvodov odsúhlasili v územnom pláne najkvalitnejšiu pôdu na výstavbu, musí za to investor zaplatiť prostredníctvom spomínaného odvodu.

Práve v tomto však vidí minister Simon len priestor na korupciu a svojvoľné preklasifikovávanie pôdy z kvalitnejšej na menej kvalitnú. Zmena má podľa neho pozitívne vplývať na rozvoj podnikateľských aktivít.

Pritiahne investorov?
Firmy v týchto poplatkoch vidia skôr postkomunistický prežitok, ktorý zbytočne brzdí rozvoj podnikania. "Odvod často predstavuje značnú časť kúpnej ceny, najmä pri kategórii jedna a dva. To mnohých investorov prekvapovalo, nevedeli, čo to vlastne je,“ hovorí Silvester Petrzsel zo spoločnosti Ipec group, ktorá potenciálnym záujemcom o biznis u nás pomáha s hľadaním a kúpou pozemkov. Zníženie a neskoršie zrušenie poplatkov podľa neho pomôže rozhýbať činnosť ďalších investorov.

Zákon dal aj ľahko obchádzať. "Najväčší problém vidím pri zmenách kategórie pôdy z prvej až štvrtej na nižšiu kvalitu na úrovni úradníkov obvodných pozemkových úradov. To malo za následok konečné obchádzanie poplatkov za vyňatie pôdy, a tým aj nenaplnenie predpokladu,“ hovorí Dalibor Hahn, predseda predstavenstva spoločnosti Adolia, ktorá sa špecializuje na obchod s poľnohospodárskou pôdou. "Znížením, prípadne zrušením poplatkov sa mierne zvýši dopyt po poľnohospodárskej pôde v tesnom susedstve zastavaných území obcí a miest. To bude mať dlhodobo pozitívny vplyv na rozvoj území a zároveň krátkodobo negatívny pre poľnohospodárov. Samozrejme, stabilizuje sa tým trh s pôdou v dlhodobom horizonte,“ dodáva Hahn.

Prídeme o úrodnú pôdu?
Hlasy proti týmto plánom však tvrdia, že dôjde k nekontrolovateľnému úbytku najkvalitnejších pôd na Slovensku a na developerov to nebude mať aj tak žiaden vplyv. Tí totiž náklady na poplatky prenášali ďalej do cien, takže z ich prípadného zrušenia nebudú mať žiadny profit. Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a priemyselnej komory sa tak budú firmy aj naďalej orientovať na okolie Bratislavy, prípadne ďalších veľkých miest, pričom ich vôbec nebude zaujímať, či svojimi aktivitami znížia výmeru kvalitnej alebo menej kvalitnej poľnohospodárskej pôdy. "Nehovoriac o tom, že necitlivé zásahy do pôdneho fondu môžu zhoršiť ochranu územia pred povodňami a záplavami, hoci vláda deklaruje úplne opačné zámery,“ tvrdí predseda komory Vladimír Chovan.
Katarína Šimurková

01 - Modified: 2004-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Začali s predajom majetku 02 - Modified: 2004-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Embraco chce zvýšiť výrobu 03 - Modified: 2004-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na Slovensku len výroba vzduchoviek 04 - Modified: 2004-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Taliansku na obzore nový škandál 05 - Modified: 2004-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Konkurz brzdia súdy s Čupkom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 01:05